নিয়োগ পরীক্ষায় আসা কিছু article, বিভিন্ন পরীক্ষায় আসা article, article নিয়োগ পরীক্ষার জন্য, Article এর ব্যবহার শিখুন সবচেয়ে সহজে + শর্টকাট টেকনিক, Implied Article or Zero Article, Articles - English Grammar (ইংরেজি ব্যাকরণ)

নিয়োগ পরীক্ষায় আসা কিছু article, বিভিন্ন পরীক্ষায় আসা article, article নিয়োগ পরীক্ষার জন্য, Article এর ব্যবহার শিখুন সবচেয়ে সহজে + শর্টকাট টেকনিক, Implied Article or Zero Article, Articles – English Grammar (ইংরেজি ব্যাকরণ)

জানা অজানা নিয়োগ পরীক্ষা পরীক্ষা প্রস্তুতি শিক্ষা
শেয়ার করুন:

Article: যে word দ্বারা Noun বা Pronoun এর নির্দিষ্টতা বা অনির্দিষ্টতা প্রকাশ পায় তাকে Article বলে। এক কথায় বলতে গেলে A, an এবং the কে Article বলে। Article দুই প্রকার।

1. Indefinite Article

2. Definite Article.

1. Indefinite Article: A and An কে indefinite Article বলে কারণ তারা কোন অনির্দিষ্ ব্যক্তি, বস্তু ও প্রাণীকে বুঝায়। Singular Countable Noun এর পূর্বে indefinite Article বসে।

Example:

1. She has a pen.

2. I bought a book.

3. This is an elephant.

4. She took an apple.

2. Definite Article: The দ্বারা Noun কে নির্দিষ্ট করে বুঝানো হয়। ফলে The হচ্ছে Definite Article. Singular or plural যে কোন Countable or uncountable noun এর পূর্বে The বসতে পারে।

Example:

1. He gave me the book. (Particular Apple)

2. I read the book. (particular book)

3. The news is false. (before Uncomfortable noun)

4.I saw the bird.

5. He reads the book.

Origin of Article

1. One→An→A

2. This→These→That→Those→The

Use of A and An

1. Normally consonant এর পূর্বে a এবং vowel (a, e, i, o, u) এর পূর্বে an বসে।

Example – a hen, a book, a pen, an apple, an egg, an orange.

2. H + Vowel….. বিশিষ্ট এ H এর উচ্চারণ silent বা উহ্য থাকলে সেই word টির পূর্বে An বসে। কিন্তু h এর উচ্চারণ হলে তার পূর্বে A বসে।

Example:

1. He has been waiting here for an hour.

2. Eva was an honest girl.

3. You are an heir of this property.

4. An honest man

5. An hour

6. A horse

4. A historian

3. শব্দের শুরুতে যদি Vowel থাকে এবং তার উচ্চারণ যদি U এর মত হয় তাহলে তার পূর্বে A বসে।

Example:

1. A ewe

2. A European

3. A uniform

4. A university

5. A useful metal.

4. O দিয়ে গঠিত শব্দের পূর্বে an বসে । শুধুমাত্র one শব্দের পূর্বে a বসে।

Example:

1. An open field

2. An open-heart surgery

3. An opera

4. An orange

5. A one taka note

6. A one-eyed man.

5. কোন Acronym (শব্দ সংক্ষেপ) (F, H, L, M, N, R, S,X) দ্বারা শুরু হলে তার পূর্বে An বসে কিন্তু Abbreviation এর প্রথম Letter consonant এর মত উচ্চারিত হলে তার পূর্বে a বসে।

Example:

1. An M.B.B.S

2. An F.C.P.S

3. An M.A

4. A B.A

5. A B.SC.

6. কিছু কিছু Phrase এর পূর্বে Article A/An বসে।

Example:

1. In a body.

2. In a temper.

3. In a hurry.

4. To take an interest.

5. I have a headache.

6. She had a cough.

7. Many /Such এর পরে Singular Common Noun ব্যবহৃত হলে Common Noun টির পূর্বে A/An বসে।

Example:

1. Many a man was present in the meeting.

2. Such a person is the glory of the nation.

8. Singular Common Noun এর পূর্বে Quite, rather, but, not etc ব্যবহৃত হলে সে Noun পূর্বে A/An বসে।

Example:

1. Eva is quite a beautiful girl.

2. You are rather a meritorious boy.

3. Not a man found in the house.

9. Adjective এর পূর্বে So বা Too থাকলে এর Noun এর পূর্বে A/An বসে।

Example:

1. Gold is a precious metal.

2. This is too serious a matter for him.

10. আহারের নামের আগে A/An বসে না। কিন্তুূ  আহারের আগে Adjective ব্যবহার হলে তার পূর্বে A/An বসে।

Example:

1. We have breakfast at nine.

2. She gave them a good breakfast.

11. Exclamatory Sentence “What” দিয়ে শুরু হলে What এর পরে A/An বসে।

Example:

1. What a pity!

2. What a nice bird it is!

3. What an awful remark!

12. পেশা, ব্যবসা বুঝাতে A/An 

Example:

1. He is a businessman.

2. He is an engineer.

3. He is a lawyer.

13. রোগের নামের পূর্বে অনেক সময় Indefinite Article বসে।

Example:

1. He had a heart attack.

14. Price (দর), Ratio ( অনুপাত), Speed (গতি) ইত্যাদি প্রকাশ করতে A/An ব্যবহৃত হয়।

Example:

1. Rice sells fifty taka kg.

2. The car runs eighty kilometres an hour.

15. এক জাতীয় সকল কে বুঝালে Singular Common Noun এর পূর্বে A/An বসে।

Example:

1. A tiger is a dangerous animal

2. An ant is an industrious insect.

3. A dog is a faithful animal.

16. একজন ব্যক্তি বা বস্তুকে বুঝালে তারপূর্বে a/an বসে।

Example:

1. He bought an orange

2. He lives in a tiny room.

17. সমজাতীয় কিছু (the same, the certain) ইত্যাদি অর্থ প্রকাশ করতে singular common noun এর পূর্বে a/an বসে।

Example:

1. Birds of a feather flock together.

2. Criminals are of a (the same) character.

3. There lived a fisherman.

18. Preposition অর্থে কখনো কখনো a ব্যবহৃত হয়। এরূপ a কে disguised preposition বলে।

Example:

1. He went a [on] fishing

2. She went a [on] shopping.

19. Little, Few, good, many, lot of, great many, good deal, ইত্যাদি plural noun এর পূর্বে a /an বসে।মাঝেমাঝে Many এর পরে A /An বসে।

Example:

1. I have a few friends here.

2. The library has a lot of books.

3. The rich man has a good deal with money

4. Many a man was present in the meeting.

20. সংখ্যাবাচক শব্দ- Dozen, Hundred, Thousand, Million, Couple, Score, ইত্যাদির পূর্বে a বসে।

1. He earns a hundred taka a day.

21. Exclamation অর্থাৎ Wh word (what, how, why, how, which) ইত্যাদির পরে a বসে।

Example:

1. What a beautiful the girl is!

2. How nice a bird!

22. Singular common noun – Quite, Many, Rather, But, More এর পূর্বে a/an বসে।

Example:

1. He is rather a gentleman.

2. You are but a child.

23. অপরিচিত হলে Mr/Mrs/Miss এর পূর্বে a/an বসে।

Example:

1. A Mr Peter called in his house.

2. A Mrs Eva sought his help.

Use of Definite Article (The)

1. নির্দিষ্ট করে বুঝায় এমন Common noun এর Singular ও Plural উভয় Number এর পূর্বে The বসে।

Example:

1. The girl is reading.

2. The girls are singing.

2. The + Noun + of বসে

Example: 

1. The popularity of actor is sky touching.

3. এক জাতীয় সকলকে বুঝাতে Singular Common Noun এর পূর্বে The বসে।

Example:

1. The cow gives us milk.

2. The rose is a beautiful flower.

4. মানবজাতি Man and Women এর পূর্বে The বসে না।

Example:

Incorrect – The man is mortal.

Correct – Man is mortal.

5. নদী, সাগর, উপসাগর, মহাসাগর ,সংবাদপত্র, পবিত্র ধর্মগ্রন্থ, পর্বতশ্রেণী/পর্বতমালা, দীপপুঞ্জ, জাহাজ, বিমান, মহাকাশযান, ট্রেন, প্লেন, মরুভূমি,বিখ্যাত অট্টালিকা ইত্যাদি নামের পূর্বে The বসে।

Example:

1. She recites the Holy Quran every day.

2. The Daily Star is a famous English newspaper.

3. The Titanic sank forever.

4. The Upakul Express has just left the station.

5. The Bangladesh Biman is going to take off.

6. The Apollo 11 touched the surface of the moon.

7. The Nile is a big river.

8. The Bay of Bengal is to the south of Bangladesh.

9. Have you ever heard the name of the Atlantic Ocean?

10. The Himalayas is lie between Tibet and Nepal.

11. The Andaman’s are a group of islands.

12. The Sahara is a famous dessert.

6. ধর্মগ্রন্থ ওপত্রিকার নামের পূর্বে The বসে।

Example:

1. The holy Quran

2. The Daily sun.

3. The Daily Star.

7. Single Existence (একক বস্তু)  পৃথিবী, চন্দ্র, সূর্য, পূর্ব, পশ্চিম, উত্তর, দক্ষিন ইত্যাদি নামের পূর্বে The বসে।

Example:

1. The sun rises in the east.

2. The earth is round.

3. The moon

4. The universe

8. সাধারণ নিয়ম অনুযায়ী Proper Noun পূর্বে কোন Article বসে না। কিন্তুু ব্যতিক্রম হিসেবে নিম্নলিখিত Proper Noun এর পূর্বে The বসে।

Example:

1. Before the names of holy books= The Quran, the bible

2. Newspapers =the daily star, the daily sun

3. Ships= The Titanic, the Akbar

4. Trains= The Bombay Mail, the Rajdhani express

5. Aero Planes=the Dakota, the Boeing707

6. Space Crafts=the Apollo17, The skycaps

7. Famous buildings,=the Taj Mahal, the writers’ buildings, the Victoria Memorial

8. Rivers= the Padma, the Ganga

9. Seas= the Arabian sea, the Mediterranean sea

10. Oceans=The Indian ocean, the Atlantic ocean, the pacific ocean 

11. Gulf= the bay of Bengal, the Persian gulf

12. Mountain ranges= the Himalayas, the Alps

13. Deserts=The Sahara, the Thar, the Gobi

14. Directions= Go to the north and then turn to the south

15. Groups of island =the Andaman’s, the West Indies, the Hebrides

9. সাধারণত Abstract Noun এবং Material Noun এর পূর্বে The বসে না।‌ কিন্তুু নির্দিষ্ট করে বুঝানো The বসে।

Example:

1. The kindness of Mohsin is praiseworthy.

2. The gold of my ring is pure.

10. Common Noun যখন Abstract Noun রূপে ব্যবহৃত হয়, তখন এর পূর্বে The বসে।

Example:

1. The mother rose in her.

2. The beast found him.

3. The father in him was lost.

11. সমষ্টিবাচক দেশের নামের পূর্বে The বসে।

Example:

1. The U.S.A is a rich country.

2. They live in the U.K

12. কোন প্রদেশের নামের বর্ণনামূলক ভৌগলিক অর্থ থাকলে The বসে।

Example:

1. The Punjab is the land of five rivers.

2. The Deccan

13. রাজনৈতিক দলের নামের পূর্বে The ব্যবহৃত হয়।

Example:

1. The Awami league

2. The Muslim league

14. কতগুলো রোগের নামের পূর্বে The ব্যবহৃত হয়।

Example:

1. The gout

2. The measles

15. কিছু Collective Noun এর পূর্বে The ব্যবহৃত হয়।

Example:

1. The audience

2. The peasantry

16. Majority, police, public etc Collective Noun সাধারণ Plural হিসেবে গণ্য হলে এগুলোর পূর্বে The বসে।

Example:

1. The majority are known to me.

2. I am supported by the public.

3. The police have arrested the criminal.

4. The police are supposed to be corrupted.

17. একই ব্যক্তি দুই পদবীর অধিকারী হলে প্রথমটির পূর্বে The ব্যবহৃত হয়।‌ কিন্তুু দুই ব্যক্তি দুই পদবীর অধিকারী হলে উভয়টির পূর্বে The ব্যবহৃত হয়।

Example:

1. The Headmaster and Secretary is coming.

2. The Headmaster and the secretary are coming.

18. Noun এর পূর্বে all, both, half etc determiner থাকলে সেগুলোর পরে এবং Noun এর পূর্বে The বসে।

Example:

1. She ate half of the cake.

2. I lend him all the money.

 19. তারিখের নামের পূর্বে The বসে।

Example:

1. The 26th of March.

20. অনেক সময় Possessive Case (My, Our, Your, His, Her, Their) এর পরিবর্তে The বসে।

Example:

1. She lost her father at her/ (the) childhood.

2. We should work together for our/the country.

3. He kicked me on my/the head.

21. Ordinal number (সংখ্যাবাচক শব্দ) for example first, second, third etc কে যখন কথায় লেখা হয় তখন এদের পূর্বে The বসে।

Example:

1. Peter is the first boy in the class.

2. I am the second child of my parents.

22. পেশা প্রকাশক Noun এর পূর্বে The বসে।

Example:

1. He joined the bar.

2. He joined the church.

23. জাতি ও সম্প্রদায়ের নামের পূর্বে the বসে।

Example:

1. The rich are not always happy.

2. The poor

3. The Muslims.

24. Superlative degree এর adjective এর পূর্বে the বসে।

Example:

1. She is the best girl in the class.

2. Hamlet is one of the best play of William Shakespeare.

Note: কিন্তু উক্ত adjective এর পূর্বে possessive (my,our, his, her, your etc) থাকলে the বসে না।

Example:

1. John is my best friend.

2. Mr Peter is my father`s best friend.

ব্যতিক্রম: Most Superlative degree হলেও most দ্বারা যদি the majority of বুঝায় তাহলে most এর পূর্বে ব্যবহৃত হয় না।

Example:

1. Most people of Bangladesh are illiterate.

2. Most of the children got very tired.

25. Material noun এর পূর্বে The বসেনা। তবে নির্দিষ্ট স্থানের বা প্রকারের বুঝালে The বসে।

Example:

1. The Diamond of Africa is famous.

26. Proper noun এর পূর্বে adjective থাকলে তার পূর্বে the বসে।

Example:

1. The great Akbar was a mighty ruler.

27. বংশ বা পরিবারের পরিচয়জ্ঞাপক নাম plural হলে তার পূর্বে The বসে।

Example:

1. The khans will be happy to find you.

2. India was once ruled by the Mughals.

28. সংখ্যা প্রকাশক Word যদি Unit অর্থে বসে তাহলে তারপূর্বে The বসে ।

Example:

1. Eggs are sold by the dozens.

29. Musical instrument এর পূর্বে The বসে।

Example:

1. I can’t play the Guitar.

2. The cowboy can play the flute well.

Note: কিন্তু He has a guitar.

30. কোন কোন যন্ত্র এবং আবিস্কারের পূর্বে The বসে।

Example:

1. Marconi invented the radio.

2. The bicycle is an easy means of transport.

31. Singular designation এর পূর্বে The বসে।

Example:

1. The president

2. The Prime Minister

3. The headmaster.

32. কোন বিশেষ এলাকার নামের পূর্বে the বসে।

Example:

1. You should go to the Middle East.

2. He visited the South-East Asia.

3. The Soviet Union will not support the issue.

Repetition of Articles

1. দুই বা ততােধিক adjective যদি একই noun- কে qualify করে তখন প্রথম noun- টির পূর্বে article বসে।

Example:

i. He has a red and white horse (লাল – সাদা মিশ্রিত একটি ঘােড়া)

ii. I have a blue and white stripe shirt. (নীল ও সাদা স্ট্রাইপের একটি জাম)

কিন্তু , দুই বা ততােধিক adjective যদি একই noun- কে qualify না করে ভিন্ন ভিন্ন noun- কে qualify করে , তাহলে প্রত্যেকটি noun- এর পূর্বে a / an বসে।

Example:

i. Runa chooses a long and a short dress. (রুনা দুটি পােশাক পছন্দ করেছে , একটি লম্বা ও একটি খাটো)

ii.I have a red and a white shirt. (আমার দুটি জামা আছে , একটি লাল এবং একটি সাদা)

2. দুটি noun and দ্বারা যুক্ত হয়ে একই ব্যক্তি বা বস্তুকে নির্দিষ্টভাবে নির্দেশ করলে প্রথম noun- টির পূর্বে the বসে।কিন্তু noun দুটি দ্বারা যদি ভিন্ন ভিন্ন ব্যক্তি বা বস্তু নির্দিষ্টভাবে বােঝায় তাহলে উভয় noun- এর পূর্বে the বসে এবং তখন verb plural হয়।

Example:

i. The director and producer is present in the meeting.

ii. The doctor and the producer are present in the meeting.

3. Singular noun- এর পূর্বে দুই বা ততােধিক adjective থাকলে সকল adjective- এর পূর্বে the বসে।কিন্তু noun-টি plural হলে শুধু প্রথম adjective- টির পূর্বে the বসে।

Example:

i. I have read the fourth and the fifth chapter of the book. (chapter =singular)

ii. I have read the fourth and fifth chapters of the book. (chapters=plural)

4. অনেক সময় article প্রয়ােগে অর্থের পরিবর্তন হয়ে যায়।যেমন- few (before countable noun) বলতে প্রায় কিছুই বােঝায় না। a few বলতে অল্প সংখ্যক বােঝায় এবং the few বলতে খুব অল্প সংখ্যক তবে সবগুলাে বােঝায়।

Example:

i. I have few books. (বই নেই বললেই চলে)

ii. Thave a few books . (অল্প সংখ্যক বই)

iii. Thave the few books. (অল্প সংখ্যক বই তবে তার সবগুলাে)

5. Little ( before uncountable noun ) বলতে প্রায় কিছুই না (পরিমাণ) বােঝায়। a little বলতে সামান পরিমাণ বােঝায় এবং the little বলতে সামান্য পরিমাণ তবে তার সবটুকু বােঝায়।

Example:

i. I have little rice. (চাল নেই বললেই চলে )

ii. I have a little rice. (সামান্য চাউল)

iii. I have the little rice. (সামান্য চাউল তবে সবটুকু)

6. তুলনা বােঝাতে দুটি noun যদি একই ব্যক্তিকে নির্দেশ করে তাহলে প্রথম noun- টির পূর্বে article বসে।কিন্তু noun দুটি যদি দুটি ভিন্ন ব্যক্তিকে নির্দেশ করে, তবে প্রত্যেকটি object- এর পূর্বে article বসে।

Example:

i. She is a better singer than dancer. (একই ব্যক্তি)

ii. i. She is a better singer than a dancer. (ভিন্ন ব্যক্তি)

The Omission Articles A/An/The

1. খাবারের (meals) পূর্বে A/An বসেনা। তবে খাবারের (Meals) পূর্বে Adjective বসলে A/An বসে.

Example:

Incorrect- We have a dinner at 8.00 pm.

Correct- We have dinner at 8.00 pm.

Incorrect- We had good breakfast yesterday.

Correct- We had a good breakfast yesterday.

2. Plural noun এর পূর্বে a/an বসেনা।

Example:

1. Birds are beautiful.

2. Cows are useful.

3. সাধারণত Proper Noun, Common Noun পূর্বে Article বসে না।

Example:

1. William Wordsworth was born in England.

4. সাধারণত Country, continent, town/city, lake etc পূর্বে Article বসে না।

Example:

1. Bangladesh is a small country.

2. Bangladesh is in Asia.

5. But, union, republic, state etc Common Noun যুক্ত স্থানের পূর্বে The বসে।

Example:

1. The Government of the People’s Republic of Bangladesh.

2. The United States

6. সাধারণত Material Noun নির্দিষ্ট করে না বোঝালে তার পূর্বে Article বসে না।

Example:

1. Gold is a precious metal.

2. Iron is a useful metal.

7. সাধারণত Uncomfortable Noun এর পূর্বে Article বসে না।

Example:

1. Milk is a balanced food.

2. Water has no colour of its own.

8. কিন্তুু নির্দিষ্ট করে বুঝানো হলে Uncountable Noun এর পূর্বে Article বসে।

Example:

1. The water of this pond is dirty.

2. The gold of this ring is pure.

9. বইয়ের নামের আগে লেখকের নাম থাকলে তার পূর্বে Article বসে না।

Example:

1. Shakespeare’s Hamlet is a tragedy.

2. Ferdousi’s Shahanama is an epic.

কিন্তুু, লেখকের পূর্বে বইয়ের নাম থাকলে তার পূর্বে Article ব্যবহৃত হয়।

Example:

1. The Hamlet of Shakespeare is a tragedy.

2. The Shahanama of Ferdousi is an epic.

10. খেলা ও খাবার সংক্রান্ত নামের পূর্বে Article ব্যবহৃত হয় না।

Example:

1. They always play football.

2. Have you taken to supper.

11. রোগের নামের পূর্বে Article বসে না।

Example:

1. I often suffer from fever.

2. Cancer is a fatal disease.

কিন্তুু, কিছু illness and pain ( cold, cough, toothache, earache, headache, backache, stomachache etc) এর নামের পূর্বে American English এ a/an ব্যবহৃত হয়। যদিও তারা uncountable.

Example:

1. I have got a cold.

2. Have you got a headache.

আবার, কিছু কিছু রোগের নামের ( flu, measles, Gout, mumps) পূর্বে Article বসে।

Example:

1. I think she has got the flu.

2. My sister has never had the measles.

12. Uncountable noun হিসেবে গণ্য যেমন – advice, information, news, baggage, water, milk, oil, tea, paper, ইত্যাদি এরপূর্বে Articles বসেনা।

Example:

1. He gave me some information.

2. We take tea.

3. She drinks water.

But পরিমাপ করা যায় এমন কিছু Measure Words থাকলে তারপূর্বে A/An বসে।

Example:

1. Give me a glass of water.

13. বিখ্যাত গ্রন্থের লেখকের নাম গ্রন্থের পূর্বে থাকলে The বসেনা । কিন্তু লেখকের নাম পূর্বে না থাকলে The বসে।

Example:

1. The Gitanjali of Rabindranath.

14. রাস্তা, এভিনু, স্কয়ার, পার্কের নামের পূর্বে The বসেনা।

Example: The book is bought from a college street.

15. ভাষার নামের পূর্বে The বসেনা।

Example:

1. English is our mother language.

2. English is an international language.

16. হ্রদের নামের পূর্বে the বসেনা।

Example:

1. Lake Superior

2. Lake Baikal

3. Lake Caspian.

17. দিন বা মাসের নামের পূর্বে the বসেনা।

Example: 1. Friday is a holiday.

18. Allah or God এর নামের পূর্বে The বসেনা।

Example: 1. Allah has created us.

19. শরীরের অঙ্গ-প্রতঙ্গ এবং পোশাক- পরিচ্ছেদ ইত্যাদির পূর্বে the বসেনা।

Example: 1. Raise your right hand. Put off your shirt.

20. ভ্রমন সম্পর্কিত যানবাহন বা ভ্রমন পথের পূর্বে the বসেনা।

Example:

1. By bus

2. By train

3. By launch.

সবার আগে Google News আপডেট পেতে Follower ক্লিক করুন

A, An, The: Article a, an, the এর ব্যবহার মূলত

নির্ভর করে এর পরের nounটির

pronunciation (উচ্চারণের) উপর। এগুলোকে

আবার determiner বলা হয়। নিচে a, an, the এর ব্যবহার দেওয়া হলঃ

Article “a” এর ব্যবহার

✬ Consonant sound (a, e, i, o, u বাদে অন্য ইংরেজি বর্ণমালা গুলো consonant sound

প্রকাশ করে) এর পূর্বে article “a” বসে। মনে রাখবেন countable noun এ consonant sound মানে “a”. A baseball, a boy, a car etc.

✬ Vowel দ্বারা শুরু হওয়া শব্দের উচ্চারণ যদি (yu) ইউ এর মত হয় তবে article A বসে। যেমনঃ a university (ইউনিভার্সিটি), a unit, a ewe, a European.

✬ “O” vowel এর উচ্চারণ যদি (wa) ওয়া এর মত হয় তবে article “a” বসে। যেমনঃ A one(ওয়ান), a one-taka note, a one-eyed deer.

Article “an” এর ব্যবহার

✬ Singular countable noun এর প্রথম বর্ণ যদি

vowel (a, e, i, o, u)দ্বারা শুরু হয়। যেমনঃ an ant, an egg, an idiot.

✬ প্রথম বর্ণ consonant দ্বারা শুরু হওয়া স্বত্বেও vowel sound প্রকাশ করলে। an M.A(M:এম-AM), an LLB(L:এল-AL), an SDO(S:

এস-AS) etc.

✬ H দ্বারা শুরু হওয়া শব্দে “h” উচ্চারিত না হয়ে vowel sound উচ্চারিত হলে। যেমনঃ

an hour(আওয়ার), an heir(এয়ার), an honest(অনিষ্ট) man ইত্যাদি।

Article “the” এর ব্যবহার

✬ কোন noun কে নির্দিষ্ট করে বুঝাতে তার পূর্বে definite article “the” বসে। অর্থাৎ যার সম্পর্কে পূর্বে বলা হয় অথবা দ্বিতীয় বার কোন ব্যক্তি বা বস্তু সম্পর্কে বলা হলে তার পূর্বে article “the”

বসে। যেমনঃ This is a nice picture. Give me the picture.

✬ Uncountable noun এর পূর্বে article হয় না। তবে noun ব্যবহারের সূত্র অনুযায়ী

uncountable noun এর পূর্বে the বসতে পারে।

✬ Cardinal number (1,2,3……..) পূর্বে article

বসে না। Cardinal number এর কথা বললে ক্যালেন্ডারের কথা মনে করুন। আর ক্যালেন্ডারে ১,২,৩…সংখ্যা হিসাবে তারিখ থাকে।  ক্যালেন্ডারে তারিখের সংখ্যা আর Cardinal number সংখ্যার প্রকাশ একিই এবং এর পূর্বে article বসে না। যেমন one, two, three……. ইত্যাদি।

অপরপক্ষে first, second, third…. ইত্যাদি

ordinal number এবং ordinal number এর পূর্বে the বসে। যেমনঃ The first, the second, the third ইত্যাদি।

নিন্মের কবিতার শব্দগুলোর আগে

article the বসে

চন্দ্র, সূর্য, সাগর, মহাসাগর আর নদী,

পর্বতশ্রেণী, দ্বীপপুঞ্জ, উপসাগর থাকে যদি,

উত্তর,দক্ষিণ, পূর্ব, পশ্চিম মিলে এই পৃথিবী,

জাতি, সম্প্রদায়, ধর্মগ্রন্থ, পত্রিকায় লিখলেন কবি।

জাহাজ, তারিখ আর ভৌগলিক নাম-

এর আগে The এর ব্যবহার হয় সহজে জানলাম।

★★★এবার এসো আমরা ছন্দে ছন্দে the এর ব্যবহার শিখি

নদী,সাগর দ্বীপ পুঞ্জ

জাহাজাদি ঘিরি,পর্বত

চন্দ্র,সূর্য গ্রহ তারা,আরো যত বিশব ধারা

পৃথিবীতে একটি আছে যত

তার পূর্বে the বসবে নেই ভিন্নমত।

যেমনঃ the moon, the sun, the Red Sea, the Atlantic Ocean,  the Padma, the Himalayas, the Persian Gulf, the north, the south, the east, the west, the earth, the Indians, the Muslims, the holy Quran, the Daily Star, the Amir, the 24th October

the U.S.A, the United Kingdom.

► যেসব স্থানে Article বসে না –

★a/an অনির্দিষ্ট একটি মাত্র ব্যক্তি বা বস্তুর ক্ষেত্রে ব্যবহৃত হয়। তাই plural word

এর পূর্বে article a/an বসে না। শুধু মাত্র

singular এবং অনির্দিষ্ট ব্যক্তি/ বস্তুর ক্ষেত্রে a/an ব্যবহৃত হয়। যেমনঃ a book, a pen, an apple ইত্যাদি।

★যেসব noun এর কোন plural form নেই বা যাদের সাথে s/es যুক্ত হয়ে plural হয় না সেসব word এর পূর্বেও article বসে না। নিন্মের কবিতার মাধ্যমে word গুলো মনে রাখুন ।নিন্মের word গুলোর পূর্বে কোন

article বসে না।

★“ভাষা( bangla, French etc), খাদ্য (bread, meat etc), গ্যাস (oxygen, hydrogen etc) আর রোগব্যধি (malaria, cancer, AIDS)

অদৃশ্য (information, advice), তরল বস্তু (tea, soup,oil), ক্ষুদ্র কনা( sand, rice, flour) থাকে যদি ,

পাঠ্য বিষয় (physics, history, chemistry),

প্রাকৃতিক বস্তু (sunshine, darkness),

খেলাধুলা (football, cricket,chess)

এসব বিষয় non count – করোনা অবহেলা”

যেমনঃ bread, wood, oil, rice etc.

breads ×, a wood×, one oil ×, rice are × is √ eaten by me.

★★★বিভিন্ন প্রতিযোগিতা মূলক পরীক্ষায় আসা কিছু গুরুত্বপূর্ণ উদাহরণ★★★

He learned (×: no article) English when he was in the USA.

My neighbor is a photographer, let’s ask him for (×: no article) advice about color films

He is a European.

I only want a little sugar in my tea. Please.

Metre is a unit of length.

(×: no article) AIDS virus infection is incurable.

He leads a comfortable life.

He made a few mistakes.

(×: no article) Agriculture is an important activity in Bangladesh.

I need a piece of soap to wash my dress with.

(×: no article) Scenery is not the only thing that tourists want to see.

Posted from —-Mohan’s All in ONE Home

সবার আগে Google News আপডেট পেতে Follower ক্লিক করুন

1. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the), put a cross (×) where no article is needed. 

Once we went (a)… hunting in (b)…deep jungle. Many (c) beast was moving to and fro. Suddenly we noticed (d)…ewe. It was looking at us. (e)…ewe hand (f)… unique beauty. We could not kill (g)….ewe as it would be (h)… unkind deed. In fact, we are not rude by (i)… nature. We returned (j)…. home happily for not killing any creature.

Answer: (a) a : (b) a/the; (c) a: (d) a; (e) The; (f) a; (g) the; (h) an: (1) x: () x.

2. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (X) where no article is used. 

English is (a) – international language. It is spoken all over (b)–world. Today English is must in order to get (c) – good job. Today who speak and write (d)– are in great demand. So, it helps (e)— man to get (f)– honourable job. It is (g)— official or semi-official language in many countries. (h)— official must have good command of English. Ours is an age of (i)— globalization. In order to keep pace with time, a Bangladeshi has to know (j)—English.

Answer: a) An (b) the; (c) a; (d) a; (e) a; (f) an: (g) an; (h) an; (i) x; (j) x.

3. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where  3. no article is used. 

(a) – ant is an industrious insect. Bees are also (b)— industrious. If we observe (c)– life of a successful man, we find that he is also (d)– industrious. (e)– industrious are always crowned with (f)–success. On the other hand, (g)— idle fail in life. So, industry is (h)— must to prosper in life. We should bear in mind that industry is (i)– key to success and laziness leads us to (j)–misfortune. 

Answer: a) An/The; (b) x; (c) the; (d) x; (e) The; (f) x: (g) the; (h) a; (i) the; (j) X.

4. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where 4. no article is used. 

Early rising is (a)–good for all. It is (b)— very good habit for (c) —people who want to shine in (d)—life. (e) —early riser gets much time for (f)—day’s work. (g)– student who rises early, gets huge time for (h) his/her study. Such (i)—never lags behind. So. we should form (j)– habit of rising early in the morning.

Answer: (a) x: (b) a; (c) the; (d) x; (e) An; (f) the; (g) The; (h) ×; (i) a: (j) the..

5. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where no article is used. 

Idleness brings sufferings. (a)— idle man and (b)– active man cannot be equal. We know (c)— story of (d)—ant and (e)— grasshopper. (f)— ant was industrious. On (g)— other hand, the grasshopper was a lazy (h)— person. The ant knew that (i)— industrious shine. On the contrary, (j)— lazy one suffers in life.

Answer: (a) An; (b) an; (c) the; (d) an; (e) a; (f) The; (g) the; (h) x; (i) the; (j) a. 

6. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (X) where no article is used. 

Each and every student wants to make (a)– good result in (b) – examination. But it is not (c)— easy task. (d)— student has to do something which can lead him to (e)—success. From (f)—very beginning, he must be (g)—  very serious. He should read (h)—  texts again and again. He must not make (i)— notes from (j)— common source.   

Answer: (a) a; (b) the; (c) an; (d) A; (e) x; () the; (g) x; (h) the: (i) x; (j) a. 

7. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (X) where no article is used. 

At present Bangladesh faces (a)—number of(b)— problems. Of all these problems (c)—population problem is (d)—most acute one. Population is undoubtedly (e)— great asset of (f)— country. But when (g)— country fails to feed and provide them with (h)— suitable jobs, they become(i) burden. Similar is (j)— case with Bangladesh.

Answer: (a) a; (b) x; (c) the/x; (d) the; (e) a; (f) a; (g) the; (h) x; (i) a: () the. 

8. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (X) where no article is used.

(a)— 16th of December is (b)— red-letter day in the history of Bangladesh. On this day, achieved victory at (c) cost of (d)— bloody battle. Bangladesh came into being as (e)— independent country. It occupied a place in the world (f)— map. Every year, we observe (g)— supreme sacrifices of our heroic sons. The day is (i)— public holiday. The day begins with gunshots. The national flag is hoisted on (j) important houses.

Answer: (a) The; (b) a; (c) the; (d) a; (e) an; (f) x; (g) the; (h) the; (i) a; () the. 

9. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (X) where no article is used.

Teaching is (a)— noble profession, Mr. Salam is (b)— expert teacher. He is (c)— MA in English. He serves in (d)— famous institution. He is very (e)— punctual and tries to lead (g)— honest life. 

Answer: (a) a; (b) an; (c) an; (d) a; (e) x; (f) an; (g) the; (h) x; (i) the; (j) the/x.

Articles board questions exercises

10. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the), put a cross (×) where no article is needed. 

(a)— aim of every student is to do better in (b)— examination. But it is not (c)— easy task. Regular study is (d)— must. It is (e)— unique quality of good student. He should not cram (f)— answers without knowing the meaning. He should have a good command of (g)— English too. Besides, a student should form the habit of speaking (h)— truth. He should make (i)— best use of time. But the students who are (j)— idle will suffer in the long run.

Answer: (a) The; (b) the; (c) an; (d) a; (e) a; (f) the; (g) x; (h) the: (i) the: (j) x. 

11. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (X) where no article is used.

Money cannot buy (a)— happiness. Money is (b)— must for our life. But it is not (c)—necessary to bring our happiness. Happiness is absolutely (d)— psychological thing. It is (e)— name of (f) feeling. 

It means the contentment of mind. He who is (g)—satisfied with what he gets and content with his life is really (h)— happy man. On the other hand, (i)— unhappy man finds no contentment with his things. Happiness is (j)— blessing of the Almighty.

Answer: (a) x; (b) a; (c) x; (d) a; (e) the; (f) a: (g) x; (h) a; (i) an; ()) a.

12. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where 4. no article is used.

Bangladesh is (a)— world’s most densely populated country. Our development efforts are frustrated because of (b)— enormous size of population. (c)— population explosion is (d)— constant threat to our environment and (e)— society. Population is growing at such (f)— high rate that (g)— environment may soon fail to supply (h) people with their minimum necessities. It is indeed (i)— alarming situation. Something should be done to change (j)— situation.

Answer: (a) the; (b) the; (c) x (d) a; (e) x; (f) a; (g) the; (h) x; (i) an; (j) the. 

13. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where no article is used. 

Bangladesh is a land of rivers. It got freedom in 1971 through (a)— Liberation War. It is located in (b)–capital of Bangladesh. Dhaka is also known as (d)—city of mosques. Our main food is (e)— rice and fish. It is (f)— country of beauty. It is, in fact (g)— large village. (h)— people of Bangladesh are very hospitable. There are many beautiful things here that attract (i)— travellers and tourists. The people of Bangladesh like to lead(j)—simple life.

Answer: (a) a; (b) x; (c) the; (d) the; (e) x; (f) a; (g) a; (h) The; (i) the: (j) a. 

14. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where no article is used.

James Norman Hall was (a)— American writer. He wrote (b)— story about (c)— wonderful piece of business that took place between him and a farmer. While living in (d)— Tahiti, he was short of (e) money and rented (f)—one-room house about 22 kilometres from (g)— town. He was doing (h)— interesting writing there. To save money, he wanted to make (i)— vegetable garden, in front of his house. But (j)— land was full of ants and land-crabs. They foiled all his attempts.

Answer: (a) an; (b) a; (c) a; (d) x; (e) x; (f) a: (g) the; (h) an; (i) a; (i) the. 

15. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (X) where no article is used.

There once lived (a)— poor farmer. He was (b)— honest and hard working. He never wastes (c)— hour time while working. He had (d)— few pieces of land, but he had to maintain (e)— large family. One day he found (f)— umbrella with a bag. In (g)— bag, he found a letter. He showed it to (h)— one eyed learned man. The man told him that it was (i)— important letter of (j)— university

Answer: (a) a; (b) x; (c) an; (d) a; (e) a; (f) an; (g) the; (h) a; (i) an; (j) a. 

16. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where no article is used.

People do not eat (a)— same food all over the world. (b)— eating habits of the people of a country depend largely on its geographical position, climate and soil. That is to say (c)— kinds of food they eat, they get easily. For instance, people in (d)— tropical countries eat a lot of fruits and vegetables. (e)— chief food of the people of Hawaii and Polynesia in(f)—  Pacific are tero roots, bread,(g)— fruits and sea-food. They also eat (h)— lot of limes. The Indians of Central America eat mostly fruits and (i)— vegetables. (j)— Eskimos live on meat.

Answer: (a) the; (b) The; (c) the; (d) the; (e) The; (f) the: (g) x; (h) a; (i) x; (j) The. 

17. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where no article is used. 

Bangladesh is our motherland. It has thousands of villages where eighty per cent of our people live. So, it is clear that (a)—welfare of the country depends upon (b)— development of these villages. There was (c)— time when the villagers were happy and self-supporting. They were (d)— simple, healthy, peace-loving, religious and hospitable. With the beginning of (e)— British rule, the villages saw (f)—downfall. (g)— few cities sprang up after (h)— western fashion. Then (i)—  educated and well-to-do people left the villages to enjoy (j)— modern facilities in those cities. 

Answer: (a) the; (b) the; (c) a; (d) x; (e) the; (f) x; (g) A: (h) the; (i) ×; (j) the.

18. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where no article is used. 

English is a)— international language. We feel b)— necessity of learning English at every step. This is c)— only language of international overseas, business, communication, cooperation and (d)— coexistence. It is essential to receive (e)— foreign degree or higher education. All (f)— good jobs English knowing persons. So every educated man should know how to (g)— communicate in English. To learn and (h)— develop skill of English specially for (i)— students is very important. No (j)— student should be ignorant of it.

Answer: a) an; b) the; c) the; d) x; e) a; f) the; g)x; h) the; i) the; j) x

19. Fill in the gaps in the following text with appropriate articles (a, an or the). Put a cross (x) where no article is used. 

 a)— teacher is often compared with b)—architect. He is called the architect of nation. He is c)— light of learning and makes d)— illiterate people worthy literate citizens of the country. But it is (e)— matter of great regret that (f)— teachers are not held in due respect in our society. They lead (g)— humble life in (h)— midst of (i)— want. Still they keep the light of (j)— education burning in order to remove the darkness of literacy and superstitions from the society.

Answer: a) A; b) an; c) the; d) the; e) a; f) the; g) a; h) the; i) x; j) x

সবার আগে Google News আপডেট পেতে Follower ক্লিক করুন

1. Truthfulness is (a) — greatest of all (b) — virtues which makes (c) — man really great. If we do not cultivate (d) — habit of speaking (e) — truth, we cannot command (f) — confidence of others. We may succeed once or twice by telling (g) — lie, but it never brings about (h) — good result. A lie never lies hidden. When (i) — real character of (j) — liar is revealed, nobody believes him. All hate him and speak ill of him behind his back.

2. A true friend is (a) — asset. He stands by his (b) — friend in time of danger. He is not (c)    — greedy man. He always wishes for (d) — welfare of his friend. But it is (e) — matter of (f) — fact that (g) — ideal friend is very rare today. (h) — selfish man cannot be (i) — true friend. He thinks of his own (j) — interest.

3. Bangladesh is our mothefland. It has thousands of villages where eighty percent of our people live. So, it is clear that (a) — welfare of the country depends upon (b) — development of these villages. There was (c) — time when the villagers were happy and self-supporting. They were (d) — simple, healthy, peace-loving, religious and hospitable. With the beginning of (e) — British rule the villages saw (f) — downfall. (g) — few cities sprang up after (h) — western fashion. Then (i) — educated and well-to-do people left the villages to enjoy (j) — modern facilities in those cities.

4. People do not eat (a) — same food all over the world. (b) — eating habits of the people of a country depend largely on its geographical position, climate and soil. That is to say (c) — kinds of food they get easily. For instance, people in (d) —  tropical countries eat a lot of fruits and vegetables. (e) — chief food of the people of Hawaii and Polynesia in (f) — Pacific are tero roots, bread, (g) — fruits and sea-food. They also eat (h) — lot of limes. The Indians of central America eat mostly fruits and (i) — vegetables. (j) — Eskimos live on meat. 

5. There once lived (a) — poor farmer. He was (b) — honest and hard-working. He never wastes (c) — hour time while working. He had (d) — few pieces of land, but he had to maintain (e) — large family. One day he found (f) — umbrella with a bag. In (g) — bag, he found a letter. He showed it to (h) — one-eyed learned man. The man told him that it was (i) — important letter of (j) — university.

6. James Norman Hall was (a) — American writer. He wrote (b) — story about (c) — wonderful piece of business that took place between him and a farmer. While living in (d) — Tahiti, he was short of (e) — money and rented (f) — one room house about 22 kilometers from (g) — town. He was doing (h) — interesting writing there. To save money, he wanted to make (i) — vegetable garden in front of his house. But (j) — land was full of ants and land-crabs. They foiled all his attempts.

7. Bangladesh is a land of rivers. It got freedom in 1971 through (a) — Liberation War. It is located in (b) — South Asia. Dhaka is (c) — capital of Bangladesh. Dhaka is also known as (d) — city of mosques. Our main food is (e) — rice and fish. It is (I) — country of beauty. It is, in fact, (g) — large village. (h) — people of Bangladesh are very hospitable. There are many beautiful things here that attract (i) — travellers and tourists. The people of Bangladesh like to lead (j) — simple life.

8. Bangladesh is (a) — world’s most densely populated country. Our development efforts are frustrated because of (b) — enormous size of population. (c) — population explosion is (d) — constant threat to our environment and (e) — society. Population is growing at such (f) — high rate that (g) — environment may soon fail to supply (h) — people with their minimum necessities. It is indeed (i) — alarming situation. Something should be done to change (j) — situation.

9. Money cannot buy (a) — happiness. Money is (b) — must for our life. But it is not (c) —necessary to bring our happiness. Happiness is absolutely (d) — psychological thing. It is (e) — name of (f) — feeling. It means the contentment of mind. He who is (g) — satisfied with what he gets and content with his life is really (h) — happy man. On the other hand, (i) — unhappy man finds no contentment with his things. Happiness is (j) — blessing of the Almighty.

10. (a) — aim of every student is to do better in (b) — examination. But it is not (c) — easy task. Regular study is (d) — must. It is (e) — unique quality of a good student. He should not cram (f) — answers without knowing the meaning. He should have a good command of (g) — English too. Besides, a student should form the habit of speaking (h) — truth. He should make (i) — best use of time. But the students who are (j) — idle will suffer in the long run.

Answer

1. (a) the; (b) x; (c) a; (d) the; (e) the; (f) the; (g) a; (h) a; (i) the; (j) a.

2. (a) an; (b) x; (c) a; (d) the; (e) a; (f) x; (g) an; (h) A; (i) a; (j) x.

3. (a) the; (b) the; (c) a; (d) x; (e) the;. (f) x; (g) A; (h) the; (i) x; (j) the.

4. (a) the; (b) The; (c) the/x; (d) the; (e) The; (f) the; (g) x; (h) a; (i) x; (j) The.

5. (a) a; (b) x; (c) an; (d) a; (e) a; (f) an; (g) the; (h) a; (i) an; (j) a.

6. (a) an; (b) a; (c) a; (d) x; (e) x; (f) a; (g) the; (h) an; (i) a; (j) the.

7. (a) a; (b) x; (c) the; (d) the; (e) x; (f) a; (g) a; (h) The; (i) the; (j) a.

8. (a) the; (b) the; (c) x (d) a; (e) x; (f) a; (g) the; (h) x; (i) an; (j) the.

9. (a) x; (b) a; (c) x; (d) a; (e) the; (f) a; (g) x; (h) a; (i) an; (j) a.

10. (a) The; (b) the; (c) an; (d) a; (e) a; (f) the; (g) x; (h) the; (i) the; (j) x.

সবার আগে Google News আপডেট পেতে Follower ক্লিক করুন

. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

(a)— parliament house of Bangladesh is (b)—exquisitely designed building. In fact, it is (c)—wonder of modern architecture and technology. It is one of (d)—largest and most spectacular parliament buildings in (e)—world. It is (f)— highly expensive building. (g)—maintenance cost of the parliament house is about 50 million taka per year. An American architect (h) —Louis I Khan designed this (i) —building. Everyday many (j)—visitor comes to visit the building.

Answer: (a) The; (b) an; (C) a; (d) the; (e) the; (f) a; (g) The; (h) x; (i) x; (j) a.

2. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

The national flag represents (a)—independence of (b)—country. Ours is (c)—independent country. Hence, we have a national flag symbolizing our independence. (d)— cloth of a national flag is made of (e)— cotton, silk or linen. Our flag is rectangular in shape maintaining (f)— ratio of its length and breadth 10: 6, There are different sizes of national flag. The background of our flag is green which symbolizes our life and energy. In the middle point of the flag there is (g)—blood-red circle representing our hard struggle and blood-shed. (h) – red circle also represents the heroic blood-shed of (i)— martyrs. The national flag plays (j)—vital role in the life of a nation.

Answer: (a) the; (b) a; (c) an; (d) The; (e) x; (f) the; (g) a; (h) The; (i) the; (j) a.

3. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

Childhood or boyhood is (a)— man’s formative period. During this period (b)— child receives training from its mother. (c)- mother’s tender heart always looks to (d)—welfare and well-being of (e)—child. If during this period (f)—mother tries to bring (g)—child up carefully and according to her (h)— best ideas (i)—child is sure to grow with its superiors, parents and teachers and love (j)— all irrespective of caste, creed and colour.

Answer: (a) a; (b) a/the; (c) A/The; (d) the; (e) the/a; (f) the/a; (g) the/a; (h) x; (i) the/a; (j) x. 

4. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

Industry is (a)—key to success in our life. (b)—industrious can prosper in life. (c)— man who does not undertake (d)— hard work can never go (e)—long way in (f)— world. Many (g)—man is not aware of (h)— significance of (i)—diligence for which. they cannot reap (j)—benefit of success.

Answer: (a) the; (b) The; (c) A/The; (d) x; (e) a; (f) the; (g) a; (h) the; (i) x; (j) the.

5. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks

An honest man is true to his (a)— words. He does not deviate from (b)— path of honesty. He knows that true happiness consists of (c)— honesty. He does not fall victim to (d)—greed. He does not hanker after (e)—worldly property. (f)—honest man abstains him from corruption. He does not mix with (g)—corrupted people. He is (h)—man who tries to get pleasure from good deeds. (i)—greed for wealth does not touch him. People should follow the path of (j)—honest people of the society.

Answer: (a) x; (b) the; (C) x; (d) x; (e) the/x; (f) An; (g) x/the; (h) a/the; (i) The; (j) the. 

6. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

What is patriotism? It is (a)— noble virtue. It inspires (b)— man to dedicate his life to the freedom and development of his (c)—country. (d)—man without patriotism is no better than (e)— beast. A true patriot is honoured by (f)— his countrymen. He thinks for (g)—betterment of his country. On (h)—contrary, (i)— unpatriotic man thinks only of his own interest. Those who die for (j)—country are true patriots.

Answer: (a) a; (b) a; (c) x; (d) A/The; (e) a; (f) x; (g) the; (h) the; (i) an; (j) the.

7. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

I have (a)—uncle who has just retired from (b)—army. He used to be (c)—ABI agent, and everybody says he has been an honest man all his life. As a child, I loved him for his stories. He once told me that he met (d)—one-eyed alien from (e)— space. (f)— alien did not need any oxygen. And it did not have (g)— nose. I now understand that it was (h)— hard story to believe. I am not sure he was telling me (i)—truth. May be he is not so (j)—honest, after all.

Answer: (a) an; (b) the; (c) an; (d) a; (e) the; (f) The/An; (g) a/x; (h) a; (i) the; (j) x/an.

8. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

Mr. Bright is (a)— European. As he is (b)—Englishman, he knows (c)– English well. He is (d) – honourable to everyone though he is (e)— one-eyed man. One day having (f)—SOS, he went to (g)—UŠA. His brother, Johnson living there joined (h)—Army last year. He is (i)—younger of the two brothers. When Mr. Bright met his brother, he could not but shed (j)—tears.

Answer: (a) a; (b) an; (c) x; (d) x; (e) a; (f) an/the; (g) the; (h) the; (i) the; (j) x.

Job Articles 2018 All Board Questions With Answer

9. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks

Bangladesh is (a)—independent country. We won freedom on (b)—December 16. 1971. This freedom was won as (c)—result of great sacrifice. (d)—great many people laid down their lives for (e)–freedom of the country. (f)— man who loves his country is (g)-patriot. (h) – real patriot loves his country more than his life. Being patriot, we all should try to make (i)—effort for the welfare and (j)—progress of our motherland.

Answer: (a) an; (b) x; (C) a; (d) A; (e) the; (f) A; (g) a; (h) A; (i) an; (j) x. 

10. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

William Shakespeare was born on April 23, 1564 in (a)—village of Stratford-on-Avon in (b)—country of Warwickshire. His father John Shakespeare was (c)—farmer’s son who came (d)— Stratford about 1531, and began to prosper as (e)— trader in corn, wheat, leather and agricultural products. His mother Mary Arden was (f)—daughter of (g)—prosperous farmer, descended form (h)—old family of mixed Anglo-Saxon and Norman blood. It is generally believed that neither (i)—poet’s mother nor his father could read or write. In 1582, Shakespeare married Anne Hathaway, the daughter of (j)—peasant family. She was eight years older than Shakespeare.

Answer: (a) the; (b) the; (c) a; (d) x; (e) a; (f) the; (g) a; (h) an; (i) the; (j) a. 

Job Articles 2017 All Board Questions With Answer

11. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

Patriotism is (a)— noble virtue. It inspires (b)— man to dedicate his life to the freedom and development of his (c)—country. (d)—man without patriotism is no better than (e)— beast. A true patriot is honoured by (f)— his countrymen. He thinks for (g)—betterment of his country. On (h)—contrary, (i)— unpatriotic man thinks only of his own interest. Those who die for (j)—country are true patriots.

Answer: (a) a; (b) a; (c) x; (d) The/A; (e) a; (f) x; (g) the; (h) x; () an; (j) the. 

12. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

Truthfulness is (a)— greatest of all (b)— virtues which make (c)— man really great. If we do not cultivate the habit of speaking (d)—  truth, we cannot command (e)— confidence of others. (f)— might succeed once or twice by telling (g)— lie but it never brings a good result. (h)—lie never lies hidden. Today or tomorrow it comes to light. Then (i)— real character of ()— liar is revealed and nobody believes him.

Answer:(a) the; (b) x; (c) a; (d) the; (e) x/the; (f) The; (g) a; (h) A; (i) the; (j) the/a. 

13. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

What (a)— surprise it was! Robin got (b)— first prize in (c)— competition. I was (d)—really amazed at his success. Of course he was trained by (e)— expert coach for (f)— time. He always obeyed (g)—instructions given by (h)— coach. Even he was not found outside (i)— camp during practice session. (j)—boy like him is always appreciated by the people.

Answer: (a) a; (b) the; (c) the; (d) x; (e) an; (f) the; (g) the; (h) the; (i) the; (j) A. 

14. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

The process of learning may very well be compared to (a))—undertaking of a journey. The learner or the student is (b))—journey taker or traveller. Just as a traveller has to undergo all (c))— botherations of buying his ticket, booking his baggage, showing up his ticket, taking care of things, boarding a train or a bus and suffering every other item of (d))—tedious journey to reach his (e))—destination, so a learner has to mange his learning affair himself. It is (f))—labourious process and no one can do (g))— labour for him and no one else can undertake (h))—journey for another. There is no trick or magic in it. It cannot be acquired at second hand. Just as a traveler, he can enquire here and there in case of doubt and difficulty. However, the journey is (i))—passenger’s own concern. In (j))—same way, learning is entirely the concern of the student or the learner.

Answer: (a) an/the; (b) a; (c) the/x; (d) a; (e) x; (f) a; (g) the; (h) the/a; (i) the/a; (j) the. 

15. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

In (a))—last 25 years (b))—world has lost one-third of its natural wealth, according to (c))–international conservation organization world wild fund. (d))—earth’s forest, wetlands, seas and coasts are in (e))—worse state today than they were before. Forests are cut down. Moreover, they are being burnt indiscriminately resulting in (f))— increase in carbon dioxide and ultimately in (g))—water level rising as a consequence of global warming. It is anticipated that (h))— overwhelming environmental (j) )—catastrophe. 

Answer: (a) the; (b) the; (c) the; (d) the; (e) a; (f) an; (g) x/the; (h) the; (i) an; (j) x.

16. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

‘Rifle Roti Aurat’ is (a)— first Bengali novel on (b)— Liberation War of Bangladesh. This unique novel is written by Anwar Pasha, (c)—professor of Bangla department at Dhaka University. He wrote this (d) — novel between April and June in 1971. The main characters in this novel is Sudipta Shaheen who shares his dream of (e)— new country. Professor Anwar Pasha was picked up from his Dhaka University residence two days before (f)—victory. Sensing imminent defeat, the member of (g)— notorious killing squad Al-Badr picked up (h)— novelist Anwar Pasha and many other intellectuals and brutally killed them. According to. (i)—Banglapedia, around 991 academics, 13 journalists, 49 physicians, 42 lawyers, and 16 other intellectuals were killed during (j)—Liberation War of Bangladesh.

Answer: (a) the; (b) the; (c) a; (d) x; (e) a; (f) the; (g) the; (h) the; (i) x/the; (j) the.

17. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

Robi is (a)—indigent boy. He comes of (b)—needy family. But he is diligent and upright. He has (c)— unique vision for life. He believes that honesty is (d)—key to success. Moreover, he has (e)—deep sense of patriotism. Being imbued with these ideals, he shapes (f)—dream of his life. From (g)- dawn to dusk, he works hard. He never squanders time, wastes money and dissipates (h)—energy. His only aim is to reach (i)—apex of success. We need (j)—ideal boy like Robi.

Answer: (a) an; (b) a; (c) a; (d) the; (e) a; (f) the; (g) x; (h) x; (i) the; (j) an.

18. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

Truthfulness is (a)— greatest of all (b)—virtues which makes (c)—person really great. If we do not cultivate (d)— habit of speaking (e)—truth, we cannot command (f)— trust of others. The man whom nobody believes can never be famous in life. It may be that we may succeed once or twice by telling (g)—lie but it never brings about (h)— good result. A lie never lies hidden. Today or tomorrow it comes to light. Then (i)— real character of (j)—liar is revealed and nobody believes him.

Answer: (a) the; (b) x/the; (c) a; (d) the; (e) the; (f) the; (g) a; (h) a; (i) the; (j) a. u ) 

Job Articles 2016 All Board Questions With Answer

19. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

Michael Madhusudan Dutt was (a)— popular 19th century Bengali poet and dramatist. He was born in (b)— in Sagardari on the (c)— bank of (d)— Kopotaksho river, (e)— village in Keshobpur Upazilla under Jessore district. From (f)—early age, Dutt aspired to be (g)—Englishman in form and manner. Though he was born in (h)—sophisticated Hindu family, he took Christianity arousing (i)— anger of his family. He contributed much to (j)—development of Bengali literature.

Answer: (a) a; (b) x; (c) the; (d) the; (e) a; (f) the/x; (g) an; (h) a; (i) x/the; (j) the. 

20. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

Every student wants to do better in (a)—examination. But it is not (b)—easy work. (c)— student has to do something for this. From (d)—very beginning he must be serious. He should read (e)—texts again and again. He must not memorize (f)— answer without knowing the meaning. He must not make notes from (g)—common source. He should have a good (h)—command over English. By doing all these things (i)—student can hope to make a good (j)—result.

Answer: (a) the; (b) an; (c) a; (d) the; (e) the; (f) the; (g) a; (h) x; (i) the; (j) x.

21. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

(a)—morning walk is a good habit for all classes of people. It is (b)— simple exercise and good for health and (c)— mentality. In the morning (d)— air is fresh and free from any kind of noise and pollution. This pure (e)— environment makes an effect on (f)— walker’s health and mind. When (g)— man enjoys (h)— beauties and solemnity of (i)—nature in (j) — morning.

Answer: (a) x; (b) a; (c) x; (d) the; (e) x; (f) the; (g) a; (h) the; (i) x/the; (j) the.

22. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

Literacy as (a)— skill was first institutionalized in Mesopotamia, Syria, Egypt and China soon after (b)—– art of writing was invented. Education then was not for (c)— general people but (d)—privilege for (e)— chosen (f)— few who took on strategic roles in (g)—running of (h)— state and in religion. In Greece, education became more widespread in about the 5th century BC. (i)— Greeks, however, sent only their male children to school. 

Answer: (a) a; (b) the; (c) the; (d) a; (e) the; (f) x; (g) the; (h) the/a; (i) the; (j) x. 

23. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

My mother is (a) —ideal housewife. She is (b)—affectionate lady. She manages (c)— family very nicely. She hopes to see me happy at (d) cost of her own life. She does not enjoy (e)— wink of sleep if I fall sick. She is very kind to (f)— poor. She is also (g)— very religious lady. She advise us to follow (h)— path of truth and honesty. (i)— woman like her is very rare. She bears a good moral (j) — character.

Answer: (a) an; (b) an; (c) the; (d) the; (e) a; (f) the; (g) a; (h) the; (i) A; j) X

24. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks.

There is a saying that sincerity is (a) – key to success. (b) – person can prosper in life an by doing hard work. The man who does not follow (c) – rules of sincerity can never go (d) – long way in (e) – world. Many (f) – man is not conscious of (g)- importance of (h) – sincerity for which they don’t have (i) – benefit of (j) – success. However, we should be sincere to our work if we want to achieve anything notable.

Answer: (a) the; (b) A; (c) the; (d) a; (e) the; (f) a; (g) the; (h) x; (i) the; (j) x 

25. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

Kamal is (a) — Job examinee of this year. He is not (b)— attentive to his lessons. He is very weak in (c)— English. Moreover, he is (d)— lazy. So his preparation in English is not good. (e)— month ago before his examination he managed (f) short suggestion and learnt it. On (g)— day of examination he started for the examination hall (h)— bit earlier. He entered (i)— examination hall with (j)— trembling heart.

Answer: (a) an; (b) x; (c) x; (d) x; (e) A; (f) a; (g) the; (h) a; () the; () a. 

26. Filling the blanks in the following text with articles (a/an/the) as necessary. Some of the blanks are not require an article. Put a cross (x) in those blanks. 

Once there lived (a)—poor cobbler. He had (b)—rich neighbour. (c)—neighbour possessed (d) —ill-health. So, he was (e) —angry man. He was always (f)—unhappy man, Once he used to think (g)—richest men to be (h)—happiest men in (i)—world. But his (j)—idea was wrong.

Answer: (a) a; (b) a; (c) The; (d) an/x; (e) an; (f) an; (g) the; (h) the; (i) the; (j) x.

27. Tea is a drink. It is also (a)—refreshing drink. The preparation of tea is a long but (b)—interesting process. (c)—water is first boiled in (d)—kettle and (e)—desired quantity of (f)—tea dust is put in it. After (g)—few minutes (h)—-boiled levels are separated from (i)—liquor. Then the liquor is poured onto (j)—cup and some milk and sugar are mixed with it.  

Answer: (a) a (b)x (c) x (d) a (e) the (f) x (g) a (h) the (i)the (j) a

28. Once upon (a)—time there was (b)—king. His palaces was surrounded by (c)—beautiful garden. One day he fell ill. He called in (d)—doctor. But (e)—-doctor could not say what wrong was with him. More (f)—doctors were called .finally they said that (g)—king could be healed if he wore(h)—shirt of (i)—happy man. (j)—messengers were sent everywhere but no happy man could be found.

Answer: (a) a (b) a (c) x (d) a (e) the (f) x (g) the (h) The (i) a (j) x

29. Long, long ago, (a)—-mirror was found in (b)—paddy field by (c)—old farmer . Neither this farmer nor anybody else in (d)—-area had ever seen a mirror. So, when (e)—farmer looked into (f)—mirror, he was surprised to see (g)—man looking straight at him. Now, (h) — farmer closely (i)—resembled his father who had died years ago. He thought that it was his father (j)—inside it and saluted him with love and respect.

Answer: (a) a (b) a (c) an (d) the (e) the (f) the (g) a (h) the (i) x (j)x

30. (a)—16th December is (b)–red-letter day in the history of Bangladesh. On this day, we achieved (c)—freedom at the cost of (d)—bloody battle and Bangladesh came into (e)—being and made a place in (f)— world map as (g)—independent country. Every year this day is celebrated in (h)—enthusiastic atmosphere. We remember (i)—great sacrifice of our heroic sons who died for this country. We also pay (j)— great tribute to them.

Answer: (a) The (b) a (c) x (d)  a (e) x (f) the (g) an (h) an (i) the (j) the

31. Today women are playing (a)—important role in all spheres of (b)—life. They are no longer confined within (c)—four walls of the kitchen. They have come out of their cocoons and are working hand in hand with (d)—men. They are joining (e)— wide range of professions and making a great (f)– contribution to the economy. Now it has come to (g)–a realization of all that it is not possible to develop the country keeping women, (h)—- large section of (i)— population in (j)-dark.

Answer: (a) an (b) x (c) the (d) x (e) the (f)x (g) a (h) a (i) x (j) the

32. Childhood or boyhood is (a)—man’s formative period. During this period (b)—-child receives training from its mother. (c)—- mother’s tender heart always looks to (d)— welfare and well being of (e)—child. If during this period (f)—mother tries t bring,(g)–child up carefully and according to (h)—–best ideas (i)—child is sure to grow its superiors, parents and teachers and love (j)–all irrespective of caste, creed and colour.

Answer: (a) a (b) a (c) the (d) the (e) the (f) the (g) a/the (h) x (i)the (j) x

33. Socrates believed that (a)– angry man was more of (b)—- beast than a human being . He had a wife who used to lose her temper on (c)–slightest excuse. One day (d)—— woman got more furious and began to insult him. He went out and sat on the doorstep of his (e)— house. He looked out on the public (f)—-  street. The wife found that he was playing the least heed to her. So he began to pour hot water on (g)—- head of Socrates. The passerby in (h)—  street were much amused at  (i)— incident. They had not seen such (j)—- incident before.

Answer: (a) an (b)a (c) the (d) the (e)X (f) x (g) the (h) the (i) the (j) an

34. (a)—–ant is (b)—industrious insects. Bees are also (c)—-industrious insects. If we observe the life of (d)—–successful man, we will find that he is is also (e)—-industrious. (f)—–industrious are appreciated by all. On the other hand, (g)—-idle are disliked by all. So, the industry is (h)—–must to prosper in (i)—–life. We all know that industry is the key to success and laziness leads us to (j)—–misfortune.

Answer: (a) The (b) an (c) x (d) a (e) x (f) the (g) the (h) a (i) x (j) x

35. Bangladesh is (a) — world’s most densely populated country. Our development efforts are frustrated because of (b) — great size of our population. (c) — population explosion is (d) — constant threat to our environment and (e) — society. Here the population is growing at such (f) — high rate that (g) — environment may soon fail to supply (h) — people with their minimum necessities. It is indeed (i) — alarming situation. Something should be done to change (j)— situation.

Answer: (a) the (b) the (c) x (d) a (e) x (f)a (g) the (h) the (i) an (j) the

36. There was (a)–idle man who inherited vast property from his father .he did not like physical labour. As (b)—result,he became very fat and could not move from one place to another .he called in (c)—European doctor. (d)—doctor was very intelligent .he did not prescribe any medicine for (e)—man he advised him to buy (f)—heavy club and move it in  (g)—air till he got (h)–tired . Following the advice of the doctor, he became (i)–thin from (j)—obese man.

Answer: (a) an (b) a (c) a (d) The (e)the (f)a (g) the (h)x (i) x (j)an

37. “Under the Greenwood Tree” is (a)—song derived from as your like it (b)– comedy by Shakespeare .in this song (c)—writers nature has found (d)–eloquent expression, as has, as (e) —undertone, his deep concern for (f)—limitation of (g)—human society. In the forest (h)—only enemy of man is bitter winter and rough weather. Nature has no particular enmity towards man and it treats all equally. The forest is the place for one who is connected with (i)–small pleasure of life and has (j)–little ambition.

Answer: (a) a (b) a (c) the (d) an/x (e) an/x (f) the (g) a/x/the (h) the (i) the/x (j) a/x

38. (a)——honest boy is he who never tells a lie. He carries out (b)—-orders of his parents. He has (c)—— aim in life. He develops (d)—–attitude to serve his nation. He is (e)——— active worker who upholds (f)— interest of his nation above everything. He thinks that he has (g)—- role to play in all matters. We cordially expect such (h)—- boy to change (i)—-selfish motive of (j)— people.

Answer: (a) An (b) the (c) an (d) an (e) an (f) the (g) a (h) a (i) the (j) the

39. At present Bangladesh faces (a)— number of (b)—- problems. Of all these problems (c)— population is (d)— most acute one. The population is no doubt (e)—-great asset of (f)—- country. But when (g)— country fails to feed and provide them with (h)— suitable jobs, they become(i)—–burden. Similar is (j)—–case with Bangladesh.

Answer:  (a) a (b) x (c) the (d)the (e) a (f)a (g) the (h) x (i) a (j) the

40. We live on (a)—-ground floor of (b)–old house on (c)—- river Kirthankhola. We are very much afraid of (d)—burglars and always lock up (e)— house very carefully before we go to (f)—bed. She also took (g)—- precaution of looking under (h)—– bed to see if (i)—- burglar in hiding there. We know modern burglars do not hide under beds, but we go on looking juts (j)—-same. 

Ans (a) the (b) an (c) the (d) the (e) the (f) x (g) x (h) the (i) the (j) the

41. I live in (a)—-Jigatola near (b)— Rifels Squre . When I was (b)—- student of  (d)—Dhaka University, I stayed at Wari in (e)—- old Dhaka. Actually, it was in (f)—-Bonagram Lane that originates from(g)—- BCC Road which is a branch of (h)—- Rankin Street. (i)—Bangbhaban and (j)—– Baldha Garden are adjacent to the area.

Answer: (a) x (b) x(c) a (d) x (e) x(f) x (g) the (h)x  (i) the (j)the

42. You must have heard (a) –name of Kazi Nazrul Islam. He is our national poet. He is known as (b) —-rebel poet. He was born in (c) —poor family. He passed his boyhood in great hardship. When (d) —First World War broke out he joined (e) — army. After (f) —war, he began to write poems. He wrote specially for (g) —-oppressed and downtrodden people. He is called (h) —Shelly of Bengali literature. His poems and songs inspired (i)—-Bangalies in (j)—-War libration.

Ans (a)  the  (b) a (c) a (d ) the (e) the (f )the (g) the (h) the (i) the (j) the

43. (a)—morning walk is a good habit for all classes of people. It is (b) —-simple exercise and good for health and (c)—mentality. In the morning (d)—air is fresh and free from any kind of noise and pollution. This pure (e)—environment makes an effect on (f) —walkers health and mind. When (g)— man enjoys (h) –beauties and solemnity of (i)—nature in (j)–morning.

Answer: (a) x (b) a (c) x (d) the (e )x (f) the (g) a (h) the (i) the (j) the

44. Though newspaper is not always (a) —unmixed blessing. It is (b)— simple most useful thing in our life. We rarely think of (c)–day without reading (d)—newspaper. Reading newspaper is one of (e)—-good habits of man. We shall be like (f)—frog in a dark well if we neglect to develop this habit. However, some people prefer (g)—-electronic media to reading (h)—newspaper. But (i)—newspaper offers more to its readers than (j)—electronic media. 

Answer: (a) an (b) the (c) a (d) x (e )the (f) a (g) x (h) x (i) the (j) the

45. Once you have completed (a)——- initial diagnosis of your students, you are faced with selecting subject matter appropriate to their (b)——- interests, abilities and personal-social adjustment as well as to your own teaching objectives. Frequently (c)——- selection and planning of content are not seen as integral (d)——— parts of (e)——- evaluation process. (f)——- Techniques you select to evaluate how well you and your students have achieved your objectives are inextricably bound to (g)—- subject matter used to teach these objects. In (h)—-sense you must evaluate (i)—-subject matter itself to (j)—determine if it is appropriate for your objects.

Answer: (a) an (b) x (c) the (d) x (e ) the (f) The (g) the (h) a (i) the (j) x

46. It is (a) — known fact that English is (b) — international language. (c) — language used by international community is important. Statistics show that 350 million people speak English as (d) — first language and another 300 million use it as (e) — second language. It is (f) — official language in more than 60 countries of the world. Once it was also (g) — official language of our country. Most of (h) — books of science and technology are written in English. So (i) — importance of learning English beggars description. It is (j) — must.

Answer: (a) a (b) an (c) x (d) the (e )the (f) an (g) the (h) the (i) the (j) a

47. James Norman Hall was (a) — American writer. He wrote (b) — story about (c) — wonderful piece of business that took place between him and a farmer. While in (d) — Tahiti, he was short of (e) — money and rented (f) — one-room house about 22 kilometres from (g) — town. He was doing (h) — interesting writing there. To save money he wanted to make (i) — vegetable garden in front of his house. But (j) — land was full of ants and land crabs. They foiled all his attempts.

Answer: (a) a (b) a (c) a (d) x (e) x (f) a (g) the (h) an (i) a (j)the

48. Cellular radiotelephone, also called cellular or cell phone provides voice, telephone and other services to (a)—mobile users. Cellular telephone primarily operates like portable or cordless telephones. However, unlike conventional wire-based cordless phones, cell phones are completely portable and do not require(b)—jack to access (c)—wire-based network operated by local telephone companies. (d)—new generation of services for cell phones includes video conferencing and(e)–internet access with (f)—-ability to send e-mail. The cellular telephone has become very popular with (g)—-professionals and (h)–consumers as (i)–way to communicate easily. It has been(j)—alternative to conventional wire-based service.

Answer: (a) an (b) the (c) the (d) the (e ) the (f) x (g) the (h) an (i) x (j) x

49. Providing energy to meet (a)—ever-increasing demand is one of (b)—–gravest problems (c)—-world is now facing. Energy is (d)—-key to (c)—-industrialized economy, which calls for (f)—-doubling of electrical output every ten to twelve years. Meanwhile (g)—–days of cheap abundant and environmentally acceptable power may be coming to (h)—–end. Coal is plentiful but polluting natural gas is (i)—-scare, oil is not found everywhere. Nuclear power now appears (j)—-costly and risky.

Answer: (a) x (b) a (c) the (d) x (e )the (f) the (g) x (h) the (i) the (j) the

50. We know (a)—man is (b)—rational creature. It is (c)—rationally in him which makes him (d)—different species. He can differentiate between (e)—right and (f)—wrong. This is why (g)—man is considered (h)—best creation of (i)—creator of (j)—universe. 

Answer: (a) x (b) a (c) the (d) x (e) the (f) the (g) x (h) the (i) the (j) the

51. A brilliant student is (a)—asset. One day he may be (b)—engineer or (c)—M.BBS doctor. He makes (d)—best use of his time. He makes a proper division of his time and does his duties accordingly. He knows that youth is (e)—golden period of (f)—life. He has (g)—aim in life. He knows that (h)—life without (i)—aim is like (j)—ship without a rudder.

Answer: (a) an (b) an (c) an (d) the (e) the (f) x (g) an (h) x (i) an (j) a

52. Bangladesh is a land of (a) — scenic beauty. (b) — land, (c) — rivers and the forests are (d) — sources of this beauty. Geographically Bangladesh can be divided into four regions. In many places, there are a lot of amazing beautiful spots. There are many historical places also. For this reason, (e) — tourism business can flourish here. (f) — wild animals of (g) — Sundarbans are also (h) — great asset. Tourism can play (i) — vital role in the national economy. But it is still in its tender age. So, we have to cross (j) — long way.

Answer: (a) x (b) the (c) the (d) the (e) x (f) the (g) the (h) a (i) a (j) a

53. (a)—– idle man and (b)—– active man cannot be equal. We know (c) —- story of (d) ant and (e) — grasshopper. (f) —-ant was industrious. On the other hand, the grasshopper was really (g) —–lazy. The ant knew that (h) —– industrious shine. On (i) —country, (j) —-lazy suffer in life.

Answer: (a) an (b) an (c) the (d) an (e) a (f) the (g) x (h) the (i) the (j) the

54. An angry man is not liked (a)—-ever by (b)—idiot. There is a difference between the educated and (c)—uneducated. An educated (d)—person should come forward to educate (e)—-uneducated. On the other hand (f)—-rich man should have (g)—sympathy for (h)—poor there is a difference between (i)—-poor man and (j)—-rich man.

Answer: (a) x (b) an(c) the (d) x (e) the (f) a (g) x (h) the (i) a (j) a

55. We were returning home. (a) —-way we met (b) —–little girl. She was selling (c)—flowers on (d) —-street. She requested us to buy (e) —-flower. My mother is (f)—kind-hearted woman, (g)— motherly affection rose at (h)—-sight of her. She (i)—-ten taka note and bought some flowers. We should be kind to (j) —helpless.

Answer: (a) the (b) a (c) x (d) the (e) x (f) a (g) the (h) the (i) a (j) the

56. When (a)—-great poet, Ferdowsi, began to write (b)—Shamanism, the sultan promised him (c)—piece one gold for each (d)—-verse, when (e)—epic was finished, it contained sixty thousand (f)—versus .instead of giving gold coins, he offered the poet only sixty thousand. (g)—coins .the poet left the court with (h)—broken heart. He was (i)—aggrieved man. Later on, the Sultan realized that he made (j)—blunder.

Answer: (a) the (b) the (c) a (d) x(e) the (f) x(g) x (h) a (i) an (j) a

57. Newspaper plays (a) —- important role in our society. It is (b) —- most useful thing in our modern life. We cannot think of (c) — day without it. To lead newspaper is (d)–bgood habit (e)– more we read a newspaper (f)— more we can acquire knowledge. If we don’t read it, we shall be (g)–frog in (h)—- dark well. It is(i)—looking glass of (j)—- modern world.

Answer: (a) an(b) the (c) a (d) a (e) the (f) the (g) the (h) a (i) the (j) x 

.

সবার আগে Google News আপডেট পেতে Follower ক্লিক করুন

চাকুরি

শেয়ার করুন:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *