বাংলাদেশ ব্যাংকের সহকারী পরিচালক পদে MCQ পরীক্ষার প্রশ্নের সমাধান ২০২১, বাংলাদেশ ব্যাংকের সহকারী পরিচালক পদের প্রশ্ন সমাধান ২০২১,Bangladesh Bank AD Exam Question Solution 2021, বাংলাদেশ ব্যাংক সহকারী পরিচালক নিয়োগ পরীক্ষা প্রশ্ন উত্তর ২০২১,

Bangladesh Bank AD Director Question Exam Solution 2021, Bangladesh Bank AD Exam Question Solution 2021, Bangladesh Bank Assistant Director Recruitment Exam Question Answer 2021

নিয়োগ পরীক্ষা পরীক্ষা প্রস্তুতি শিক্ষা
শেয়ার করুন:

BB Assistant Director Exam Question Solution 2021 has been published by the authority. Bangladesh Bank AD MCQ Exam Question Solution 2021 is good news for job seekers in Bangladesh. All information on the Assistant Director Exam Question Solution of Bangladesh Bank Exam 2021 is available below.

Bank Name: Bangladesh Bank

Post Name: Assistant Director (General)

Vacancy: 188

MCQ Exam Date: 12 November 2021  

MCQ Exam Time: 10:00 AM to 11:00 AM 

MCQ Exam Total Candidates: 159154

Bangladesh Bank AD Exam Question Solution 2021 from below: 

পদের নামঃ সহকারী পরিচালক

পরীক্ষাঃ ১২ নভেম্বর ২০২১

বাংলা অংশের সমাধানঃ 

১. নয়ন শব্দের প্রকৃতি-প্রত্যয় কী?

 উত্তরঃ √নী+অনট [ √ চিহ্ন ক অপশনে না থাকলেও উত্তর ক মানে নী+অনট হবে। 

২. অনুধাবন সমস্তপদটির ‘অনু’ পূর্বপদটি কি অর্থে ব্যবহৃত হয়েছে? 

উত্তরঃ পশ্চাৎ

৩. ভাবাধিকরণে সবসময়  কোন বিভক্তি যুক্ত হয়? 

উত্তরঃ ৭মী (সপ্তমী বিভক্তি) 

৪. নিচের কোনগুলো পরাশ্রয়ী বর্ণ? 

উত্তরঃ  ং, : 

৫. নিচের কোন বানানটি সঠিক?

 উত্তরঃ জিগীষা [জিগীষা অর্থ  জয়ের ইচ্ছা] 

৬. বাক্যের প্রকাশভঙ্গি অনুসারে কর্তা কত প্রকার? 

উত্তরঃ ৩ প্রকার [কর্মবাচ্যের কর্তা, ভাববাচ্যের কর্তা, কর্ম-কর্তৃবাচ্যের কর্তা] 

৭. ‘টাকাটা ধার দিয়ে তুমি আমার মুখ রেখেছে’- এ বাক্যে ‘মুখ’ কি অর্থে ব্যবহৃত হয়েছে? 

উত্তরঃ সন্মান 

৮. কোন শব্দটি শুদ্ধ বানানে লিখিত নয়? 

উত্তরঃ শ্বশান [সঠিক শশ্মান]  

৯. ‘চকোলেট’ শব্দটি কোন ভাষা থেকে বাংলা ভাষায় এসেছে? 

উত্তরঃ মেক্সিকান

১০. ‘সুতি কাপড় অনেক দিন টিকে’ কোন বাচ্য? 

উত্তরঃ কর্মকর্তৃবাচ্য

১১. ‘এদেশের বুকে আঠারো আসুক নেমে’। – কোন বৈশিষ্টের কারণে কবি আঠারো প্রত্যাশা করেছেন? 

উত্তরঃ i, ii, iii, iv 

১২. সনেটের বৈশিষ্ট্য- 

উত্তরঃ i, ii [চৌদ্দ চরণ বিশিষ্ট, প্রতি চরণে চৌদ্দ মাত্রা] 

১৩. “মিছা মণি মুক্তা হেম, স্বদেশের প্রিয় প্রেম, তার চেয়ে রত্ন নাই আর”। -এই কবিতাংশের ভাব নিচের কোন কবিতায় প্রকট হয়ে ধরা দিয়েছে?

 উত্তরঃ কপোতাক্ষ নদ 

১৪. “আমরা আলোচনা করে ঠিক করেছি, যাই হোক না কেন, আমরা অনশণ ভাঙব না। যদি এই পথেই মৃত্যু এসে থাকে তবে তাই হবে।” উক্তিগুলো কার রচিত?

 উত্তরঃ  বঙ্গবন্ধু শেখ মুজিবুর রহমান

১৫. ব্রহ্মপুত্র শব্দে ‘হ্ম’ যুক্তবর্ণের কোন কোন বর্ণ রয়েছে?

 উত্তরঃ  হ, ম 

১৬. ‘ক’ বর্গের ধ্বনিসমূহের উচ্চারণ স্থান কোনটি? 

উত্তরঃ জিহবামূল

১৭. কোনটি ‘পরপদ’  প্রধান সমাস? 

উত্তরঃ কর্মধারয়  

১৮. ‘লাজুক’ কোন ধরনের শব্দ? 

উত্তরঃ যৌগিক

১৯. ‘শশাঙ্ক’ এর সমার্থক শব্দ কোনটি?

 উত্তরঃ চাঁদ 

২০. ‘আশীবিষ’ কোন বহুব্রীহি সমাসের উদাহরণ?

 উত্তরঃ  ব্যাধিকরণ বহুব্রীহি [পূর্বপদ এবং পরপদ কোনোটিই যদি বিশেষণ না হয়, তবে তাকে ব্যাধিকরণ বহুব্রীহি বলে। এখানে আশী (সাপ) ও বিষ উভয় বিশেষ্য।]

  1. Which is the correct spelling?
    A. laison B. leason C. liaison D. liason

Ans: C

  1. The seventh grader towered over the other players on his
    basketball team.
    A. gangling
    B. studious
    C. mimetic
    D. abject
    Ans: A
  2. The deer stuck close to its mother when venturing out into the open field.
    A. starling
    B. yearling
    C. begrudging
    D. hatchling
    Ans: B
  3. The rebel spies were charged with and put on trial.

A. sedition
B. attrition
C. interaction
D. reiteration
Ans: A

  1. What is the past participle of dive?
    A. dove
    B. diven
    C. dive
    D. dived
    Ans: D
  2. What is the feminine of ‘Ram’?
    A. Ewe
    B. Limb
    C. Lob
    D. Lumber
    Ans: A
  3. Synonym of louche is
    A. gauche
    B. fine
    C. brilliant
    D. indecent
    Ans: D
  4. The plural form of ‘deer is
    A. deer
    B. dore
    C. deeres
    D. door
    Ans: A
  5. A group of bears is called
    A. Pod
    B. Herd
    C. Shrewdness
    D. Sleuth
    Ans: D
  6. Antonym of ‘demur’ is

A. embrace
B. crude
C. boisterous
D. falter
Ans: A

  1. A group of bats is called
    A. Pace
    B. Gang
    C. Flock
    D. Colony
    Ans: D
  2. Which is the correct spelling?
    A. minniscule
    B. minascule
    C. minnascule
    D. minuscule
    Ans: D
  1. The passive voice of ‘Who is John inviting?

A. Who is being invited by John?
B. Who is invites by John?
C. Whom is invites by John?
D. Whom is invites by John?
Ans: A

  1. Choose the similar word Sitar : Guitar : Tanpura
    A. Trumper
    B. Violin
    C. Harmonium
    D. Mridanga
    Ans: B
  2. ‘Like a sitting duck’ means –
    A. vulnerable
    B. lazy
    C. beauty
    D. lovely
    Ans: A
  3. Synonym of ‘stentorian’ is –
    A. violent
    B. misbegotten
    C. stealthy
    D. loud
    Ans: D
  4. Antonym of approbate’ is
    A. ingratitude
    B. condemn
    C. dissatisfaction
    D. master
    Ans: B
  5. to: too :: loot :
    A. two
    B. steal
    C. toot
    D. lute
    Ans: D
  6. Whole :
    :: hole : pit
    A. pittance
    B. whale
    C. donut
    D. sum
    Ans: D
  7. gall : vex :: hex :
    A. fix
    B. jinx
    C. index
    D. vixen
    Ans: B
  8. Melissa is four times as old as Jim. Pat is 5 years older than Melissa. If Jim
    is y years old, how old is Pat?
    A. 4y+5
    B. 5y+4 C. 4-5y
    D. y+5
    Ans: A
  9. The temperature in a city was 20° Celsius. What is the equivalent of this
    temperature in degrees Fahrenheit?
    A. 4°
    B. 43.1°
    C. 68°
    D. 132°
    Ans: C
  10. The average (arithmetic mean) of x and y is 20. If z=5, what is the average
    of x, y and z?
    A. 15
    B. 12.5
    C. 10
    D. 25/3
    Ans: A
  11. The sum of two integers is 36, and the difference is 6. What is the smaller
    of the two numbers?
    A. 21
    B. 15
    C. 16
    D. 18
    Ans: B
  12. The angle measure of the base angles of isosceles triangle are represented
    by x and the vertex angle is 3x +10. Find the measure of base angle
    A. 112°
    B. 42.50
    C. 34°
    D. 16°
    Ans: C
  13. Wendy has 5 pairs of pants and 8 shirts. How many different combinations
    can she make with these items?
    A. 13
    B. 24
    C. 40
    D. 21
    Ans: C
  14. Max goes to the gym every fourth day. Ellen’s exercise routine is to go
    every third day. Today is Monday and both Max and Ellen are at the gym. What will the day of the week be the next time they are both at the gym?
    A. Sunday
    B. Wednesday
    C. Friday
    D. Saturday
    Ans: D
  15. The width of a rectangle is 20 cm. The diagonal is 8cm more than the
    length. Find the length of the rectangle.
    A. 20
    B. 23
    C. 22
    D. 21
    Ans: D
  16. Find the next number in the following pattern: 320, 160, 80, 40, ……….
    A. 35
    B. 30
    C. 10
    D. 20
    Ans: D
  17. Which of the following terms does not describe the number 9?

A. prime
B. integer
C. real number
D. whole number
Ans: A

  1. A bus picks up a group of tourists at a hotel. The sightseeing bus travels 2
    blocks north, 2 blocks east, 1 block south, 2 blocks east and 1 block south. Where is the bus in relation to the hotel?
    A. 2 blocks north
    B. 1 block west C.
    3 blocks south
    D. 4 blocks east
    Ans: D
  2. Two planes leave the airport at the same time. Minutes later, plane A is 70
    miles due north of the airport and plane B is 168 miles due east of the airport. How far apart are the two airplanes?
    A. 182 miles
    B. 119 miles
    C. 163.8 miles
    D. 238 miles
    Ans: A
  1. If the area of a small pizza is 78.5 in?, what size pizza box would best fit
    the small pizza?
    A. 12 in
    B. 11 in
    C. 9 in
    D. 10 in
    Ans: D
  2. If the radius of a circle is tripled, the circumference is
    A. multiplied by 3
    B. multiplied by 6
    C. multiplied by 9
    D. multiplied by 12
    Ans: A
  3. Jennifer flipped a coin three times and got heads each time. What is the probability that she gets heads on the next flip?
    B. 1/16
    C. 1/2
    D. O
    Ans: C
  4. What is the greatest common factor of 24 and 64?
    A. 1
    A. 8
    B. 4
    C. 12
    D. 36
    Ans: A
  5. What is the annual interest rate on an account that earns Tk.948 in simple
    interest over 36 months with an initial deposit of Tk.7,900?
    A. 40%
    B. 4%
    C. 3%
    D. 3.3%
    Ans: B
  6. There are 5 doors to a lecture room. In how many ways can a student enter
    the room through a door and leave the room by a different door?

A. 10
B. 20 C.9
D. 623
Ans: B

  1. If machine A polishes x units in 12 minutes and machine B polishes 5x
    units in 40 minutes, in how many minutes will A and B, working together, polish 50x units?
    A. 240
    B. 300
    C. 350
    D. 120
    Ans: A
  2. When a positive integer m is divided by another positive integer, the
    remainder obtained is 8. If m/n=89.32, what is the value of n? A. 1
    B. 25
    C. 32
    D. 100
    Ans: B

61.If a bookstore owner buys 15 books less for the 900 when the price of each book goes up by Tk.3, then find the original price of a book.
A. Tk.20
B. Tk.18
C. Tk.15
D. Tk.12
Ans: D

  1. A train takes 10 seconds to cross a pole and 20 seconds to cross a platform
    of length 200m. What is the length of the train?
    A. 400m
    B. 600m
    C. 200m
    D. 800m
    Ans: C
  2. An employee’s annual salary was increased Tk. 15,000. If her new annual salary now equals Tk.90,000, What was the percent increase?
    A. 15%
    B. 22%
    C. 24%
    D. 20%
    Ans: D
  3. Kona deposited Tk.505 into her savings account. If the interest rate of the
    account is 5% per year, how much interest will she have made after 4 years?
    A. Tk.252.50
    B. Tk.606 C. Tk. 10,100
    D. Tk. 101
    Ans: D
  4. Bill and Ben can clean the garage together in 6 hours. If it takes Bill 10
    hours working alone, how long will it take Ben working alone?
    A. 11 hours
    B. 4 hours
    C. 16 hours
    D. 15 hours
    Ans: D
  5. The perimeter of a rectangle is 104 inches. The width is 6 inches less than
    3 times the length. Find the width of the rectangle.
    A. 13.5 inches
    B. 37.5 inches
    C. 14.5 inches
    D. 15 inches
    Ans: B
  6. Three shirts and five ties cost Tk.23. Five shirts and one tie cost Tk.20.
    What is the price of one shirt?
    A. Tk.3.50
    B. Tk.2.50
    C. Tk.6.00
    D. Tk.3.00
    Ans: A

68.The sum of the square of a number and 12 times the number is-27. What is the smaller possible value of this number?
A.-3
B.-9
C.3
D. 9
Ans: B

  1. A sector of a circle of radius 5 cm is recast into a right circular cone of
    height 4 cm. What is the volume of the resulting cone?

A. 12 r cm3
B. 33 7 cm
C. 32 t cm
D. 41 cm3
Ans: A

  1. The area of a rectangular classroom is x2-25. Which of the following
    binomials could represent the length and the width of the room?
    A. (x + 5)(x + 5)
    B. (x – 5)(x – 5)
    C. (x + 5)(x – 5)
    D. x(x – 25)
    Ans: C

সাধারণ জ্ঞান ও আইসিটি  অংশের সমাধানঃ  

৭১. Technology used to provide internet by transmitting data over wires of the telephone network is? 

উত্তরঃ DSL [Digital Subscriber Line (DSL) ] 

৭২. ‘INI’ extension refers usually to what kind of file? 

উত্তরঃ System file

৭৩. What function key does F3 stand for in most computers? 

উত্তরঃ Find

৭৪. User developed instructions for Excel are called? 

উত্তরঃ Macros

৭৫. Chips are made up of millions of tiny parts/ switches known as? 

উত্তরঃ Transistors

৭৬. The ASCII code of ‘C’ is? 

উত্তরঃ 67 

৭৭. Which key can be used to display the save-as box in MS word? 

ত্তরঃ F12

৭৮. Which of the following is not an internet search engine? 

উত্তরঃ Windows [Windows is an operating system] 

৭৯. Firmware is held in?  

উত্তরঃ ROM

৮০. Which one of the following is an extension of the Video file format in computer? 

উত্তরঃ mpg [MPEG] 

৮১. What  is the capital of Estonia?

 উত্তরঃ Tallinn 

৮২. Which of the following is not a central bank? 

উত্তরঃ State Bank of India

৮৩. Broadcasting rights of BCB for the next 2 years is given to? 

উত্তরঃ Ban Tech [May 18, 2021, to October 5, 2023] 

৮৪. Which country has introduced a new currency with six fewer zeros recently? 

উত্তরঃ Venezuela [Venezuela on October 1, 2021, introduced a new currency with six fewer zeros]

৮৫. Manat is the currency of which country? 

উত্তরঃ Azerbaijan

৮৬. Mexico is a member of which of the following regional agreement? 

উত্তরঃ NAFTA [North American Free Trade Agreement] 

৮৭. Which African country first recognized Bangladesh after the liberation war?

 উত্তরঃ Senegal [1 February 1972] 

৮৮. Suez Canal is owned by which country? উত্তরঃ Egypt [মিশর] 

৮৯. Which of the following is not a function of the central bank of Bangladesh?

 উত্তরঃ Formulating fiscal policy 

৯০. Who won the Nobel Prize 2021 in Economics? 

উত্তরঃ David Card [Nobel Prize 2021 in Economics won by David Card, Joshua Angrist and Guido Imbens] 

৯১. Which of the following organization is responsible for certifying quality standards of goods produced in Bangladesh? 

উত্তরঃ BSTI [BSTI = Bangladesh Standards & Testing Institution] 

৯২. What does GSP stand for? 

উত্তরঃ Generalized System of Preferences

৯৩. Where will the next FIFA World Cup take place? 

উত্তরঃ Qatar [2022] 

৯৪. How many European Union member countries have adopted Euro as their official currency? উত্তরঃ 19 

৯৫. According to the latest BBS data, the per capita income of Bangladesh is? উত্তরঃ 2554 

৯৬. Who is the current foreign minister of Germany? 

উত্তরঃ Heiko Maas

৯৭. Government of a country usually gives which of the following incentive to promote the agriculture sector of a country? 

উত্তরঃ subsidy

৯৮. What is the size of the national budget of Bangladesh for the FY 2021-2022? 

উত্তরঃ Tk 603,681 crore

৯৯. Which of the following stock markets is located at the New York City? 

উত্তরঃ NASDAQ

১০০. Value Added Tax (VAT) is an example of what type of tax? 

উত্তরঃ Indirect Tax 

সবার আগে Google News আপডেট পেতে Follower ক্লিক করুন

চাকুরি

শেয়ার করুন:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *