এই Passage Narration গুলো বোর্ড পরীক্ষার প্রশ্ন থেকে বাছাই করে দেওয়া হয়েছে।, চাকরি পরিক্ষায় আশা কিছু Passage Narration, পরীক্ষার প্রশ্ন Passage Narration, narration rules in, narration এর সহজ নিয়ম শিখুন

এই Passage Narration গুলো বোর্ড পরীক্ষার প্রশ্ন থেকে বাছাই করে দেওয়া হয়েছে।, চাকরি পরিক্ষায় আশা কিছু Passage Narration, পরীক্ষার প্রশ্ন Passage Narration, narration rules in, narration এর সহজ নিয়ম শিখুন

জানা অজানা পরীক্ষা প্রস্তুতি শিক্ষা
শেয়ার করুন:

বিষয়: এই Passage Narration গুলো বোর্ড পরীক্ষার প্রশ্ন থেকে বাছাই করে দেওয়া হয়েছে।

Persons এর রূপ সমুহঃ

I-me-my, we-us-our, You-you-your, He-him-his, She-her-her, They-them-their

Narration এ নিম্নোক্ত ভাবে কিছু শব্দের স্থলে কিছু শব্দ বসবেঃ

যেমনঃ

This-that, these-those, here-there, come-go, now-then, next-the following, to-that, tomorrow-the next day, yesterday-the previous day, last-previous বসাতে হবে।

Narration সম্পর্কে কিছু কথাঃ

Narration ২ প্রকার Direct এবং Indirect, আর এটা মনে রাখতে হবে যে Dirrect Narration এর ২ টি অংশ থাকে, Inverted কমা এর আগের অংশ এবং পরের অংশ। অন্য দিকে  Indirect  Narration সব সময় Assertive Sentence বা বর্ননা মূলক বাক্যে হয়।

ইনভার্টেড কমার ভিতরে পরিবর্তনের নিয়মঃ

  • ★ I, me, my, we, us, our এর জায়গাতে Said to এর আগের অংশ গিয়ে নিজের রূপ বদল করে বসবে
  • ★ You, your এর জায়গাতে said to এর পরের অংশ গিয়ে নিজের রূপ বদল করে বসবে।
  • ★ verb এর ১ম রূপ থাকলে verb এর ২য় রূপ হবে এবং verb এর ২য় রূপ থাকলে  had + verb এর ৩য় রূপ হবে।

Assertive sentence: 

(subject দিয়ে শুরু শেষে ফুলস্টপ)

said to= told এবং ইনভার্টেড কমা উঠিয়ে that
একের বেশি assertive sentence  থাকলে  দুই বাক্যের মাঝে and added that ৩য় বাক্যের মাঝে and also added that ৪র্থ বাক্যের মাঝে and farther added that এসব বসিয়ে বাক্যগুলো যুক্ত করতে হবে।

Interrogative sentence: 

(Wh/ সাহায্যকারী verb  দিয়ে শুরু শেষে জিজ্ঞাসা চিহ্ন)

said to= asked এবং ইনভার্টেড কমা উঠিয়ে wh/if এবং subject থেকে প্রথমে উত্তর করা শুরু করতে হবে।

একের বেশি interrogative sentence  থাকলে  দুই বাক্যের মাঝে and also asked ৩য় বাক্যের মাঝে and again asked  এসব বসিয়ে বাক্যগুলো যুক্ত করতে হবে।

Imperative  sentence: 

(মূল verb দিয়ে শুরু শেষে ফুলস্টপ)

said to= requested, ordered, proposed, advised, commanded এবং ইনভার্টেড কমা উঠিয়ে to, বাক্যে not থাকলে তা to এর আগে বসবে।

Optative sentence:

 (May,might,can,could দিয়ে শুরু শেষে ফুলস্টপ)

said to= prayed,wished ইনভার্টেড কমা উঠিয়ে that এবং subject থেকে প্রথমে উত্তর করা শুরু করতে হবে।

Exclamatory sentence:

 (How,what, if বা বিষ্ময়সূচক অব্যয় দিয়ে শুরু এবং শেষে বিষ্ময় বোধক চিহ্ন)

said to= exclaimed with sorrow, exclaimed with joy, exclaimed with wonder, exclaimed with shame  এবং ইনভার্টেড কমা উঠিয়ে that.

  • ★ Interrogative sentence এ প্রশ্ন করার পর assertive Sentence এ উত্তর দিতে হলে said to এর পরি বর্তে told না বসিয়ে replied  বসাতে হবে।
  • ★ sir, my friend, my dear, my sister বা এমন সম্বোধন বুঝালে Addressing as……… অথবা…. addressed….as…….
  • ★ No = replied in the negative, yes= replied in the affirmative
  • ★ অভিনন্দন জানালে said to এর স্থলে wished এবং বিদায়ের ক্ষেত্রে said to এর স্থলে bade বসাতে হবে।
  • ★ চিরন্তন সত্য বাক্য অথবা প্রথম অংশে say to,  says to  থাকলে ২য় অংশে verb এর কোন পরিবর্তন করা যাবে না। 

Narration চর্চার উপর নির্ভর শীল। যে যত বেশি চর্চা করবে সে তত বেশি শিখতে পারবে। এছাড়া ন্যারেশনের রয়েছে নানা পদ্ধতি। অর্থ বোধক বাক্য হলেই ন্যারেশন হয়ে যাবে। অর্থাৎ Direct থেকে Indirect করতে গেলে অর্থ ঠিক থাকলে ভিন্ন ভিন্ন নিয়মে পরিবর্তন করা সম্ভব।

একটা জিনিস মনে রাখা ভালো, optative sentence এ said to এর পরে যে object থাকে সেটা উত্তর করার সময় না দেওয়াই ভালো। অনেক সময়  object দিলে অর্থের বিকৃতি ঘটে ফলে বাক্য  সঠিক বলে ধরা যায় না। said to না থেকে শুধু said থাকলে উত্তরে assertive sentence  এ told না বসিয়ে said রাখলেও হবে। অন্য দিকে কেও প্রশ্ন করার পর উত্তর দিলে told না বসিয়ে replied বসানো উত্তম।

passage narration এ অনেক সময় ইনভার্টেড কমা দিয়ে শুরু করার পর  said to এর অংশ থাকে, সে ক্ষেত্রে আগে  said to   এর অংশ বা ইনভার্টেট কমার বাইরের অংশ করে নিতে হবে।

Narration মূলত একধরনের Report, তাই Narration ভালো ভাবে করতে পারলে পরীক্ষায়  Report পড়লে তা নিজের মত করে দ্রুত বানিয়ে লিখা সম্ভব।

[ বি:দ্র:এই সাজেশন যে কোন সময় পরিবতনশীল ১০০% কমন পেতে পরিক্ষার আগের রাতে সাইডে চেক করুন এই লিংক সব সময় আপডেট করা হয় ]

১) The man said to the manager “May I come in Sir ?” “ Yes,” come in . “What do you want ?”said the manager “I want to open a bank  account in your bank ,”said the man .”Can you tell me the process of opening a savings account ?”

Answer: The man respectfully the manager if he might go in. The manager replied in the affirmative and told him to go in. He also asked him what he wanted. The man replied him (MR) that he wanted to open a bank account. At last he asked him (MR) if he could tell him the process of opening a saving account.

২) The traveller said, “Can you tell me the way to the nearest inn?”Yes “said the peasant.”Do you want one in which you can spend the night?”No,”replaid the traveller.” I only want a meal.”

Answer: The traveller asked the peasant if he(P) could tell him(T) the way to the nearest inn. The peasant replied in the affirmative and asked him if he (T) wanted one in which he (T) could spend the night. The traveller replied in the negative that he only wanted a meal.

৩) The teacher said to the Student, “Have you prepared your lesson today?’’“No, sir ,’’replied the student. The teacher said, “Why?’’ “I was suffering from headache .I shall do my work tomorrow,’’ replid the Student

Answer: The teacher asked the student if he had prepared his lesson that day. He (S) respectfully replied that he had not. The teacher again asked why he had not prepared his lesson. The student replied that he had been suffering from headache the previous day. He (S) added that he would do his work the next day.

৪ ) “My sons listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it” said the old man.

Answer: The old man told his sons to listen to him and added that a great treasure lay hidden in the land. He further added that he was going to leave it to them. The sons asked him how they would find it. The old man replied that they had to dig the land for it.

৫ ) The teacher said to the boy, “Do you think that honesty is the best policy?” “Yes Sir. I think so.” Then learn to be honest from your boyhood.” said the teacher. “Thank you, sir.” said the boy. “May Allah grant you a long life. “said the teacher to the boy.

Answer: The teacher asked the boy if he thought that honesty is the best policy. The boy replied respectfully in the affirmative and said that he thought so. Then the teacher advised him to learn to be honest from his boyhood. The boy thanked his teacher politely. The teacher wished that Allah might grant him a long life.

৬ ) “ May I come in, Sir,” “Yes, come in. What do you want?” “How can I help you?” said the Manager. “I want to open a bank account in your bank.”  said the man. “Can you tell me the process of opening a saving account?”

Answer: The man respectfully asked the manager if he (man) might go in. He (manager) replied in the affirmative and told him (Man) to come in. He also aked him what he (man) wanted. The manager asked him how he could help him.The man replied that he wanted to open a bank account in his (manager) bank. He also asked him (manager) if he could tell him (man) the process of opening a savings account.

৭ ) “Zaman said to me, “Have you finished reading the book I gave you yesterday?”  “Yes, I have finished reading the book,’ I replied. “What an interesting book it is! I wish I would borrow the book earlier.’ I said. “Will you return the book to me today? he said.

Answer: Zaman asked me if I had finished reading the book he had given me the previous day. I replied in the affirmative and added that I had finished reading the book. I exclaimed with delight that it was a very interesting book. Further I wished that I might borrow the book earlier. He asked me if I would return the book to him that day.

৮ ) The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for three days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I’m unable to work.” The old man replied.

Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for three days. The maid asked him why he begged. She further asked him if he couldn’t work. The old man replied in the negative that he was unable to work.

৯ ) The fruit seller said, “Which fruits do you want to buy? I have apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir.” The customer said, “What fruits of our country do you have?” The seller said, “I have coconut, guava, and Jackfruit.” The customer said, “Give one kg of Guava as it will be substitute of Australian Apples.

Answer: The fruit seller asked the customer which fruit he (c) wanted to buy. He added that he (s) had the apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir. The customer asked him what fruits of their country he had. The fruit seller replied that he had coconut, guava and jackfruit. Then the customer told him (s) to give one kg of guava as it would be the substitute of Australian apples.

১০ ) Once I asked a sweet little girl, “What is your mother’s name?” She replied cleverly. “I know my mother’s name but I won’t tell you that.” I said. “What a clever girl you are!” “I don’t tell my mother’s name to anybody whom I don’t know.” She spoke with an air of confidence.

Answer: Once I asked a sweet little girl what her mother’s name was. She replied cleverly that she knew her mother’s name but she would not tell me that. I exclaimed with wonder that she was a very clever girl .With an air of confidence, she spoke that she didn’t tell her mother’s name to anybody whom she didn’t know.

১১ ) Once a rich banker said to a poor cobbler, “How much do you earn a year?” The cobbler replied laughing, “I never count in this way. I earn barely enough to pass a day. And I’m happy.” “Are you really happy?” said the banker.

 Answer:Once a rich banker asked a poor cobbler how much he earned a year.The cobbler replied laughing that he never counted in that way.He also added that he never counted in that way.He also added that he earned barely enough to pass a day.And again he added that he was happy.The banker asked if he was really happy

১২ ) “Why are putting up the food in your pocket, Sir? Why don’t you eat?” asked the noble man. “I am doing the right thing. My dress deserves these rich dishes,” replied Sheikh Saddi. “ I don’t understand what do you mean to say.” Said the noble man ,. “And I’m sorry.”

Answer: The noble man respectfully asked Sheikh Saddi why he was putting up the food in his pocket./Addressing Sheikh Saddi as sir the noble man askd why he(S) was putting the foods in his(S) pocket. He again asked why he did not eat. Sheikh Saddi replied that he was doing the right thing .He added  that  his(S) dress deserved those rich dishes. The noble man said that he was sorry.He added that he(N) did not understand what he(S) meant to say.

১৩ ) “I have got G.P.A. 5 in the S.S.C. Examination,” said Kamal. “Congratulations.” “What do you intend to do now?” asked Hasan.“I want to study in a reputed college. I will try to get myself admitted into Dhaka College, Said Kamal.

Answer: Kamal said that he had got GPA- 5 in the SSC examination. Hasan congratulated Kamal. He asked him (K) what he (K) intend to do then. Kamal replied that he (K) wanted to study in a reputed college and he (K) added that he would try to get himself admitted into Dhaka college.

১৪ ) “Have you ever been to Cox’s Bazer?” asked Hasan. “No, I have never gone there, “replied Kamal. “But I long for visiting the place.” “I had an opportunity to visit the sea beach last year,” said Hasan. “How charming the scenery is!”

Answer: Hasan asked Kamal if he had ever been to cox’s Bazer. Kamal replied that he had never gone there but he longed for visiting the place. Hasan added that he had an opportunity to visit the sea beach the previous year. He exclaimed with joy that the scenery was very charming.

১৫ ) “Why did you not go to school yesterday?” said the mother to the girl. “I was ill, mum,” the girl replied. “How are you today?” the mother asked again.” “Well,” said the girl, “Don’t worry for me.”

Answer: The mother asked the girl why she (girl) had not gone to school the previous day. The girl lovingly replied that she (girl) had been ill. / (Addressing her (M) as mum she (G) replied that she (G) had been ill.) The mother again asked her (G) how she (G) was that day. The girl replied that she was well. She (G) also said her not to worry for her.

১৬ ) I said to old man, “What are you doing?” “I am watching the boys swimming in the pond,” he said. “How happy they are! May Allah bless them.” “Let me sit by you and enjoy the scene.” I said.

Answer: I asked the old man what he was doing. He replied that he was watching the boys swimming in the pond. He also exclaimed that they were very happy. He again prayed that Allah might bless them. I requested the old man to let me sit by him and enjoy the scene.

১৭ ) “Where do you like to go, Sir? said the ticket officer to the passenger. “I want to go to Chittagong,” said the passenger. “How many tickets do you need?” “I need five tickets.” “Here are the tickets. They will cost one thousand taka,” said the ticket officer.

Answer: The passenger respectfully asked the ticket officer where he (P) liked to go. The passenger replied that he (P) wanted to go to Chittagong. The ticket officer further asked the passenger how many tickets he (P) needed. He then replied that he (p) needed five tickets. Finally the ticket officer said that there were the tickets and they would cost one thousand taka

১৮ ) “What is the time by your watch?” he said. “It is half past nine,” I said. He said, “I want to go to the college. Would you accompany me, please?” “No, I am sorry,” replied I.

Answer: Answer: He asked me what the time was by my watch. I replied that it was half past nine. Then he added that he wanted to go to the college. He also asked me if I would accompany him kindly. I replied in the negative and said that I was sorry.

১৯ ) “We would like to go an excursion. Can we have your permission? Sir?” said the students. “Yes, you can arrange it after the examination is over. And you should choose a historical place for that” replied the Headmaster. “Thank you, Sir.”

Answer: The students said that they would like to go on an excursion. They asked the Headmaster with respectfully if they could have his permission. The Headmaster replied in the affirmative and said that they could arrange that after the examination was over. He also said that they should choose a historical place for that. The students thanked the Headmaster.

২০ ) Rashed said to karim. “How are you?” I went to your hostel yesterday, but did not find you. Where did you go?” “I went to the station.” said Karim. “I had to receive my maternal uncle there.”

Answer: Rashed asked Karim how he was. Rashed added that he had gone to the hostel the previous day but had not found him. Rashed again asked Karim where he had gone. Karim replied that he had gone to the station because he had to receive his maternal uncle there.

২১) “Have you killed the rats?” said the Mayor. “Yes, I have said the piper. “Give me the promised money.” “How funny!” said the Mayor, we cannot give you so much money. Take only fifty.

Answer: The Mayor asked the piper if he (p) had killed the rates. The Piper replied in the affirmative and said that he had. Then he (P) told the Mayor to give him (P) the promised money. The Mayor exclaimed in wonder that it was very funny. He added that they could not give him (P) so much money and told him to take only fifty.

২২ ) Father said to his son, “Why are you making late? Go to school now.” “No, I am not going to school today. I feel dizzy, ”said his son.

Answer: Father asked his son why he (S) was making late. He told him to go to school then. His son replied in the negative and told that he was not going to school that day. He added that he (S) felt dizzy.

২৩ ) Have you completed your assignment?” said Rumana. “No, I haven’t completed yet, “replied Farah. “But you must submit it timely,” said Rumana. “I worked on it for several hours yesterday,” replied Farah.

Answer: Rumana asked Farah if she (F) had completed her (F) assignment.Farah replied in the negative and said that she had not completed yet. Being dissatisfaction,Rumana told her (F) that she (F) must submit it timely. Farah replied that  she had worked on it several hours the previous day.

২৪ ) “I came to Bogra this afternoon. I sent you a massage before starting from home” Roka said” Did you receive it in time? she asked  “No, I did not receive” I replied.  

Answer: Roka told me that she had gone to Bogra that afternoon. She added that she had sent me a message before starting from home. She asked me if I  had  received it in time. I replied in the negative that I had not received it.

সাজেশন সম্পর্কে প্রশ্ন ও মতামত জানাতে পারেন আমাদের কে Google News <>YouTube : Like Page ইমেল : assignment@banglanewsexpress.com

Present Indefinite Tense:
He said, “I write a letter.”
He said that he wrote a letter.

Present Continuous Tense:
He said, “I am reading.”
He said that he was reading

Present Perfect Tense:
She said, “I have done my duty.
She said that she had done her duty

Present Perfect Continuous Tense:
They said, “We have been working for two hours.”
They said that they had been working for two hours.

Past Indefinite Tense:
He said, “I wrote a letter.”
He said that he had written a letter.

Past Continuous Tense:
Molly said, “I was reading.”
Molly said that she had been reading.

Past Perfect Tence
Bellal said ti me, ”you had eaten”
Bellal said to me that I had eaten.

Future Tense:
She said to me, “I shall help you.”
She said that she would help me

According to Modal Verb:
Direct Indirect:

‘will’
Rita said to me, “You will go home tomorrow.”
‘would’ Rita said to me that I would go home next day.

‘shall’
Refat said, “I shall do the work.”
‘should’
Refat said that she would to the work.

‘Can’
He said, “I can finish the work.”
‘Could’
He said that he could finish the work.

‘May’
Pritam said, “I may go to school”.
‘Might’
Pritam said that he might go to school.

Wish, would, rather, sooner, it is high time এর পর unreal past tense অপরিবর্তিত থাকে।

Direct: He said, “It is time we left the place.
Indirect: He said that it was time they left the place.

Indirect speech এ “had better” 1st person এবং third person এর সহিত অপরিবর্তিত থাকে। কিন্তু second person-এর সহিত had better অপরিবর্তিত থাকতে পারে অথবা নিম্নলিখিত উপায়ে পরিবর্তিত হতে পারে।
Direct: He said to me,”You had better go”.
Indirect: He said to me that i had better go.

might, ought to, should, would, used to, indirect speech এ অপরিবর্তিত থাকে।

Direct: I said to him,”You might go”.
Indirect: I said to him that he might go.

If i were you, I should/would… ” দ্বারা উপদেশ বুঝালে indirect করার সময় subject+advise+object+to+reported speech এর verb বসে।

Direct: I said to him,” If i were you, i should wait”.
Indirect: I advised him to want.

According to Person:
Reported speech-এর অন্তরগত First Person সর্বদা Reporting verb- এর Subject- এর person অনুযায়ী পরিবর্তিত হয়।

Direct: He said to me,” I had done my duty”.
Indirect: He said to me that he had done his duty.

Reported Speech -এর অন্তরগত Second person সর্বদা Reporting verb -এর object- এর person অনুযায়ী পরিবর্তিত হয়।
Direct: He said to me, “you have done your duty”.
Indirect: He said to me that I have done my duty.

Reported Speech -এর অন্তরগত Third Person এর কোন পরিবর্তন হয় না।
Direct: I said to you, “ He has done his duty”.
Indirect: I said to you that he had done his duty.

Exceptional:
We দ্বারা মানবজাতি বুঝালে first person হওয়া সত্তে ও indirect speech এ তার পরিবর্তন হয় না।
Direct: The teacher said, “ We are mortal,”
Indirect: The teacher said that we are mortal.
b) We যদি বক্তা(speaker) ও যাকে উদ্দেশ্য করে (person spoken to) উভয়কে বুঝায় তবে Indirect Speech -এ তার কোন পরিবর্তন হয় না।
Direct: He said to me, “We should do our duty.”
Indirect: He said to me that we should do our duty.

Some Extra Tips:
must সাধারনতঃ “had to” তে রুপান্তরিত হয়।
Direct: Nafisa said, “ I must write a letter”.
Indirect: Nafisa said that she had to write a letter.

b) First person must এ must কোন ভবিষ্যৎ কাজের দ্বারা বাধ্যবাধকতা বুঝাতে Indirect speech-এ would have to তে রুপান্তিত হয়।
Direct: He said, “We must leave the house if the rent is increased.”
Indirect: He said that they would have to leave the house if the rent was increased.

c) কিন্তু চিরকালিন বাধ্যবাধকতা বুঝালে must-এর কোন পরিবর্তন হয় না।
Direct: Father said to his son, “ You must obey your teachers”.
Indirect: Father said to his son that he must obey his teachers.

d) Reported speech কোন Universal truth(চিরন্তন সত্য) or habitual fact(অভ্যাসগত কর্ম) প্রকাশ করলে verb-এর কোন পরিবর্তন হয় না।
Direct: He said, “The earth moves round the sun.”
Indirect: He said that the earth moves round the sun.

e) Reporting verb হিসেবে “say” বা “tell”-এর ব্যবহার।
Reported verb হিসেবে “say” Direct এবং Indirect উভয় Speech-এই ব্যবহৃত হয়। তবে indirect speech এ say ব্যবহার না করাই ভাল। Reporting verb হিসেবে tell সাধারনত direct narration এ ব্যবহৃত হয় না। Tell এর পর অবশ্যই একটি indirect (ব্যক্তিবাচক) object বসাতে হবে। say এর পর যদি object বসাতে হয় তবে object এর পূর্বে to বসে। tell এর পর to বসে না।
Direct: Roky said to Jak, “ I like to read novels.”
Indirect: Roky told Jak that he liked to read novels.

f) নৈকট্য সূচক শব্দগুলো Indirect speech এ পরিবর্তিত হয়ে দূরত্ব সূচক শব্দে পরিনত হয়। যেমনঃ
Direct =Indirect This=That
Today=That day
These=There
Yesterday=The previous day
Ago= before
Last month= The previous month
Come=go
To night=That night
Thus=so
Last night= The previous night
Hither=Thither
Next week=The following week
Here=There
Now= Then

[ বি:দ্র: নমুনা উত্তর দাতা: রাকিব হোসেন সজল ©সর্বস্বত্ব সংরক্ষিত (বাংলা নিউজ এক্সপ্রেস)]

1. Rewrite the following passage changing the form of speech. 

“What were you doing? ”said he to me.  I said,“ I was doing my assignment.” You should play in the afternoon. It will keep you fit.” “Thank you for your advice.”

Answer : He asked me what I had been doing. I replied that I had been doing my assignment. Then he told me that I should have played in the afternoon because it would keep me fit. I thanked him for his advice.

2. Rewrite the following passage changing the form of speech.

“Will you come to my house tomorrow?” I asked the boy. “We can discuss terms and condition then,”I said. “I shall be very happy to meet you at your house. Thank you so much,” he replied.

Answer : I asked the boy if he would go to my house the next day. I also added that we could discuss terms and conditions then. In reply, he said that he would be very happy to meet me at my house. He also thanked me so much.

3. Rewrite the following passage changing the form of speech.

The teacher said to Hasan, “Have you read the story of Shamima?” “Yes, sir, I  have read it,” said Hasan. The teacher said again, “Tell me the story.” Hasan said, “I am telling it now.” “What a good student you are!” said the teacher.

Answer :  The teacher asked Hasan if he (H) had read the story of Shamima. Hasan replied respectfully in the affirmative and said that he (H) had read it. The teacher again told him (H) to tell him (t) the story. Then Hasan replied that he (H) was telling it then. The teacher exclaimed with appreciation that he (H) was a very good student.

Also Read: Passage Narration Rules

Also Read: Narration Rules In Bangla

4. Rewrite the following passage changing the form of speech.

My friend said  to me, “Why did you not attend my birthday party?” “I was in Dhaka at that time,” said  I. “I missed you so much,” said he. “Take this gift. please,” said I. “How nice it is !” said he. 

Answer : My friend asked me why I had not attended his birthday party. I replied that I had been in Dhaka at that time. He told me that he had missed me so much. I requested him to take that gift. He exclaimed with joy that it was very nice.

5. Rewrite the following passage changing the form of speech.

I said to my friend, “Where are you going after the examination?” I’ve not yet decided,”  said my friend.  “Let’s go to my village home together. What a great time we will have there!” said I. “I’ll discuss it with my parents,” said my friend.

Answer : I asked my friend where he was going after the examination. My friend replied that he had not yet decided. I proposed to him that we should go to my village home together. I exclaimed with joy that we would have a great time there. My friend said that he would discuss it with his parents.

6. Rewrite the following passage changing the form of speech.

“Ruma, have you done your English lesson today?” asked the teacher.  “Yes, sir, I have. But I haven’t understood some grammatical points,” replied Ruma. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.” 

Answer : The teacher asked Ruma if she had done her English lesson that day. Ruma respectfully replied in the affirmative and said that she had done it but she hadn’t understood some grammatical points. The teacher asked her where the problem was. He proposed to her that they should try again.

7. Rewrite the following passage changing the form of speech.

Once I asked a little girl, “What’s your mother’s name?” “I know my mother’s name but I won’t tell that. I never tell my mother’s name to anybody whom I don’t know,” I said.  “How clever you are!”

Answer : Once I asked a little girl what her mother’s name was. In reply, she said that she knew her mother’s name but she wouldn’t tell me that. She added that she never told her mother’s name to anybody whom she didn’t know. I exclaimed with wonder that she was very clever.

8. Rewrite the following passage changing the form of speech.

Shahib said to Tashin, “Did you visit the Shat Gombuj Mosque?” “No, I didn’t”, said Tashin. “I was there last week. How beautiful the mosque is!” said Shahib. “Let’s go there next week,” Tashin said.

Answer : Shabab asked Tahsin if he (T) had visited the Shat Gombuj Mosque. Tashin replied in the negative and said that he had not visited the place. Shabab told that he had been there the previous week. Then he (S) exclaimed with joy that the mosque was very beautiful. Lastly Tashin proposed that they should go there the following week.

9. Change the narrative style of the following text.

The teacher said to the boy, “Do you know that honesty is the best policy?” The boy said, “yes, sir, I think so.” “Then learn to be honest from your boyhood,” said the teacher. “Thank you,” said the boy. “May Allah help you,” said the teacher. 

Answer : The teacher asked the boy if he knew that honesty is the best policy. The boy respectfully replied in the affirmative and said that he thought so. Then the teacher advised him to learn to be honest from his boyhood. The boy respectfully thanked him (T). The teacher wished that Allah might help him (B).

10. Change the narrative style of the following text. 

The stranger said to the boy, “Can you tell me the way to the nearest hotel?” “Yes sir, I can. Do you want a residential one in which you can spend the night?” said the boy. “I do not want to stay there but I only want a meal,” replied the man.

Answer : The stranger asked the boy if he could tell him (stranger) the way to the nearest hotel. The boy politely replied in the affirmative and said that he could. Then he asked the stranger if he wanted a residential one in which he (stranger) could spend the night. The man (S) replied that he did not want to stay there but he only wanted a meal.

Passage narration for practice

11. Change the narrative style of the following text.

“Have you ever been to Cox’s Bazar?” asked Samuel. “No, I have never been there,” replied John. “But I desire for visiting the place.” “I had an opportunity to visit the sea beach last year,” said Samuel. “Let us go there this week,” said John.

Answer : Samuel asked John if he had ever been to Cox’s Bazar. John replied in the negative and said that he (J) had never been there. But he added that he desired for visiting the place. Samuel said that he had had an opportunity to visit sea beach the previous year. He proposed that they should go there that week.

12. Change the narrative style of the following text.

“What are you crying? Do you have any problem?” asked the passerby. “I am crying because I have none to look after me,” said the street child. “Are you hungry?” “Yes, I am,” said the boy.

Answer : The passerby asked the street child why he (C) was crying. He (P) also asked if he (C) had any problem. The street child replied that he (C) was crying because he (C) had none to look after him (C). The passerby asked him if he (C) was hungry. The child replied in the affirmative and said that he (C) was hungry.

13. Change the narrative style of the following text.

“Good morning Rupa,” said Rana.“ How much preparation have you taken for the upcoming SSC Exam?” “A great preparation,” replied she. “I will get 90+ marks in every subject.” “Wow! what a lucky girl!” said Rana.

Answer : Rana wished Rupa Good Morning and asked how much preparation she had taken for the upcoming SSC Exam. She replied that she had taken a great preparation and added that it was a great preparation. She also would get 90+ marks in every subject. Rana told with exclaimed that she was a very lucky girl.

14. Change the narrative style of the following text.

“Why you are putting up the food in your pocket, Sir?” asked the nobleman. “I am doing the right thing. My dress deserves the rich dishes,” replied Sheikh Saadi. “Please tell me clearly what you mean to say?” said the nobleman.

Answer : The nobleman asked Sheikh Saadi respectfully why he (S) was putting up the food in his (S) pocket. Sheikh Saadi replied that he was doing the right thing and he added that his dress deserved the rich dishes. The nobleman requested Sheikh Saadi to tell him clearly what he (S) meant to say.

15. Change the narrative style of the following text.

“Please give me your English Grammar and Composition Book,” said Sara. “I cannot give it,” said Zara. “I have to take it with me in the class.” “I shall return the book before the class starts,” said Sara. “Take it,” said Zara. “Thank you,” Said Sara.

Answer : Sara requested Zara politely to give her English Grammar and Composition Book. She (Z) said that she couldn’t give it and added that she had to take it with her in the class. Sara said that she would return the book before the class started. Zara told to take it. Sara thanked her.

16. Change the narrative style of the following text.

The students said, “We want to celebrate the independent day of the National Debate Competition.” The headmaster said, “Why?” The students said, “We want to make it memorable in our life.” The headmaster said, “Don’t worry. I shall take all the necessary steps to arrange the function.”

Answer : The students told the headmaster that they wanted to celebrate the independent day of the National Debate Competition. He (H) asked why they wanted to do so. They replied that they wanted to make that memorable in their life. He told not to worry and added that he would take all the necessary steps to arrange the function.

17. Change the narrative style of the following text.

The teacher said to the boy, “Why are you disturbing the class in this way? Don’t you know that it is an important class? Get out of the room and don’t come back today.” “Excuse me, sir,” said the boy. “I’ll never disturb in the class,” The boy promised.

Answer : The teacher asked the boy why he was disturbing the class in that way and asked if he didn’t know that it was an important class and told to get out of the room and not to come back that day. He (Boy) respectfully begged to excuse him and promised that he would never disturb in the class.

18. Change the narrative style of the following text:

Mrs. Nasima said to her student, “I heard the news of your illness yesterday. How are you now?” “I feel a bit well today, Madam,” replied the student. “Don’t worry. You will come round soon,” said Mrs Nasima.

Answer : Mrs. Nasima told her student that she had heard the news of he/her illness the previous day. She also asked the student how he/she was then. Addressing the teacher as madam the student replied that he/she felt a bit well that day. Mrs. Nasima advised the student not to be worried and she also expected that he/she would come round soon.

19. Change the narrative style of the following text:

The police officer said to Mita, “How can I help you?” Mita replied, “While I was coming home alone by a taxi last night snatchers rode into by taxi.” “Did they snatch anything from you?” “Yes sir, they took away my cell phone and some money,” said Mita. “Let me record a complaint,” said the police officer. 

Answer :  The police officer asked Mita how he (P) could help her. Mita replied that while she (M) had been going home alone by a taxi the previous night, two snatchers had ridden into her (M) taxi. The police officer asked her if they had snatched anything from her. Mita politely replied in the affirmative saying that they had taken away her cell phone and some money. The police officer told that he might record a complaint.

Passage narration exercise with answers

20. Change the narrative style of the following text. 

The stranger said to the boy, “Can you tell me the way to the nearest hotel?” “Yes sir, I can. Do you want a residential one in which you can spend the night?” said the boy. “I do not want to stay there but I only want a meal,” replied the man. 

Answer : The stranger asked the boy if he could tell him (stranger) the way to the nearest hotel. The boy politely replied in the affirmative and said that he could. Then he asked the stranger if he wanted a residential one in which he (stranger) could spend the night. The man (S) replied that he did not want to stay there but he only wanted a meal.

21. Change the narrative style of the following text.

“I am sorry your axe is lost,” said the stranger. “Will you know it if you see it? I found an axe in the road. It may be yours. Is this the axe that you have lost?” he asked, holding out a gold axe. “No,” answered the woodman, “That is not my axe. All the money I ever earned would not buy such an axe as that.”

Answer : The stranger expressed his sorrow to the woodman because his (woodman) axe was lost. He also asked him if he would know it if he (woodman) saw it. He added that he had found an axe in the road. He further added that it might be his (woodman). He again asked him holding out a gold axe if that was the axe that he (woodman) had lost. The woodman answered in the negative and said that that was not his axe. He added that all the money he had ever earned would not buy such an axe as that.

22. Change the narrative style of the following text.

“What a wonderful goose it is!” said the farmer. “It has laid a golden egg.” He took the egg to a jeweler and said to him, “Please tell me what its price is.” “It is pure gold.” said the jeweler. “I will pay you a big price for it.” “I shall soon be a rich man,” said the farmer, “but I do wish the goose would lay more than one egg a day.”

Answer : The farmer exclaimed with joy that it was a very wonderful goose. He added that it had laid a golden egg. He took the egg to a jeweler and requested him (J) to tell him (f) what its price was. The jeweler said that it was pure gold. He added that he would pay him a big price for that. The farmer said that he would soon be a rich man but he wished the goose would lay more than one egg a day.

23. Change the narrative style of the following text.

“Let us go to the pond and have some fun,” said George. “What fun can we have there?” asked Frank. “The pond is nothing but an old muddle. We cannot swim in such water.”

Answer : George proposed to Frank that they should go to the pond and have some fun. At this Frank asked George what fun they could have there and said that the pond was nothing but an old muddle. He added that they couldn’t swim in such water.

24. Change the narrative style of the following text.

“A wolf A wolf?” cried a shepherd boy. “Where is the wolf?” asked the farmers rushing to the spot. “I didn’t say the wolf was there,” replied the boy, and he laughed loud and long as he saw the look of surprise in the men’s faces. “What do you mean, you young rascal, by fooling us so?” they cried. 

Answer : A shepherd by cried out that there was a wolf. Rushing to the spot the farmers asked him where the wolf was. The shepherd boy replied that he hadn’t said the wolf had been there. Then he laughed loud and long as he had seen the look of surprise in the men’s faces. Then addressing him as young rascal the farmers cried to him what he meant by fooling them.

25. Change the narrative style of the following text.

“Have you prepared your lesson?” “Yes, sir , I have,” I said. “Thank you. I like your sincerity,” my teacher said to me.

Answer : My teacher asked me if I had prepared my lesson. I replied in the affirmative and politely said that I had ( prepared my lesson). My teacher thanked me and said that he (t) liked my sincerity.

26. Change the narrative style of the following text.

I said to my friend, “Where are you going on the summer vacation?” My friend said, “I have not yet decided. Let’s go to my village home together.” “I will think about it,” I said.

Answer : I asked my friend where he/ she(f) was going on the summer vacation. My friend replied/said that he/she had not yet decided. He/She(t) suggested that we should go to his/her(f) village home together. I said that I would think about it.

27. Change the narrative style of the following text.

“Have you offered your prayer today?” I said to my cousin. “No , I have forgotten, ” he said. “That’s bad,” I said, “We must pray to the Almighty everyday.”

Answer : I asked my cousin if he had offered his prayer that day. He replied in the negative and said that he had forgotten. I told him that was bad. I also said that we must pray to the Almighty everyday.

28. Change the narrative style of the following text.

A fox fell into a well and cried, Help ! Help!” “Who is down there?” asked a wolf passing by the well. “It is I,” cried the fox. “I am glad that you have come to help me out. “How did you get down there?” asked the wolf. “Have you been there long? Is the water very deep? Poor fellow, I do pity you! That is no place for you. You have a very bad cold. I see. I wish you were out.”

Answer : Falling into a well a fox cried for help. A wolf passing by the well asked him who was down there. The fox cried that it was he. He added that he (fox) was glad that he (wolf) had gone to help him (fox) out. The wolf asked him how be (fox) had got down there. He again asked him (fox) if he (fox) had been there long. He again asked him (fox) if the water was very deep. Then addressing him (fox) as poor fellow he told him (fox) that he (wolf) did pity him (fox). He added that he (fox) had a very bad cold he (wolf) saw. Finally he (wolf) wished he (fox) had been out.

29. Change the narrative style of the following text.

“What are you writing?” The angel looked up and replied in a sweet tone, “The names of those who love the Almighty.” “And is my name there? “asked Abu. “No, your name is not here.” “Please write my name as one who loves his fellowmen.”

Answer : Abu asked the angel what he was writing. The angel looked up and replied sweet tone that he was writing the names of those who loved the Almighty. Then Abu asked him whether his name was there. The angel answered in the negative and said that his name was not there. Then Abu requested the angel to write his name as one who loved his fellowmen.

Passage Narration Exercise for JSC, SSC and HSC

30. Change the narrative style of the following text.

“Have you ever been to the Taj Mahal?”  “No, I have never gone there,” Biplab said to Arup. “If you visited the wonder, you could gain practical knowledge I believe.” “It is both an Interesting and important place”, said Biplab. “How nice the place is!” said Arup.

Answer : Anup asked Biplab if he (B) had ever been to the Taj Mahal. Biplab replied in the negative and said that he (B) had never been there. Arup believed that if he (B) had visited the wonder he (B) could have gained practical knowledge. Biplab replied that was both an interesting and important place. Arup exclaimed with joy that the place was very nice.

31. Change the narrative style of the following text.

“Do you know Bangladesh has won the cricket series against New Zealand?” said Hamid. “Yes, I do. What a pleasure it is!” said Kabir. “We should practise more to improve our standard. Do you agree?” “Yes, nothing is possible to attain without practice.” said Kabir. “The same is in the case of learning English,” said Hamid.

Answer : Hamid asked Kabir if he (K) knew Bangladesh had won the cricket series against New Zealand. Kabir replied in the affirmative and exclaimed with joy that it was a great pleasure. Then Hamid said that they should practise more to improve their standard and asked Kabir if he (K) agreed with him (H). Kabir agreed with him and said that nothing was possible to attain without practice. Then Hamid said that the same was in the case of learning English.

32. Change the narrative style of the following text.

The teacher said to the boy, “Why do you make a noise in the class? You are not attentive to your lessons.” “Sorry Sir,” said the boy. “I was asking for a pen to my friend.” “Be attentive and listen to what I say.

Answer : The teacher asked the boy why he made a noise in the class and told that he (b) was bot attentive to his (b) lessons. The boy respectfully said that he was sorry. He added that he had been asking for a pen to his friend. Then the teacher told/ advised the boy to be attentive and listen to what he (t) said.

33. Change the narrative style of the following text.

“Could I help you, sir?” said the receptionist. The man replied, “Sure, I want to meet the Managing Director of the company.” The receptionist said, “Do you have an appointment?” “Yes, I have,” he said.

Answer : The receptionist respectfully asked the man if he/she could help him (m). The man replied in the affirmative and said that he (m) wanted to meet the Managing Director of the company. The receptionist asked him (m) if he (m) had an appointment. The man replied in the affirmative that he (m) had.

34. Change the narrative style of the following text.

“Why were you absent?” said the teacher. “The Headteacher is very angry with you. Go to him at once.” “I was seriously ill,” said Rita.

Answer: The teacher asked Rita why she had been absent and said the Headteacher was very angry with her. He told her to go him (Headteacher) at that moment. Rita said that she had been seriously ill.

35. Change the narrative style of the following text.

Mita said to her English teacher, “Sir, I want to improve my English. How can I do that?” “Don’t worry. I will help you,” said the teacher.

Answer : Mita told her English teacher respectfully that she wanted to improve her English. She also asked him how she could do that the teacher advised her not to worry. He also assured her that he (t) would help her.

36. Change the narrative style of the following text.

“Will you go to college today?” mother say to her son. “No mother, our classes are closed.” “Then go to market and bring some vegetables.” “Let me be ready and give me money.”

Answer : Mother asked her son if he would go to college that day. The son told her mother that he would not and added that their classes were closed. Then mother told him to go to market and bring some vegetables. He then suggested that he might be allowed to be ready and told her to give him money.

37. Change the narrative style of the following text.

“What is the time by your watch?” he said. “It is half past nine,” I said. He said, “I want to go to the college. Would you accompany me, please?” “No, I am sorry,” replied I.

Answer : He asked me what the time was by my watch. I replied that it was half past nine. He again said that he wanted to go to the college. He also asked me politely if I would kindly accompany him. I replied in the negative with apology.

38. Change the narrative style of the following text.

“How much do you want for it?” said the Mayor. The pied piper said, “One thousand guilders.” “Ok, we’ll give you the money. When will you start your work? “said the Mayor. “Now.” “But don’t forget your promise,” said the pied piper.

Answer: The mayor asked the pied piper how much he had want for it . To which the pied piper replied one thousand guilders. The mayor answered positively that they would give him the money when he would start his work. The pied piper agreed and warned him not to forget his promise.

39. Change the narrative style of the following text.

The young man said, “I can’t stay any longer. The king had sent me to do very important work.” “Friend, tell me what your important work is. I can also help you,” the man requested.

Answer: The young man told the man that he (y) could not stay any longer and added that the king had sent him to do very important work. Addressing him (y) as a friend the man requested to tell him what his important work was and added that he could also help him(y).

40. Change the narrative style of the following text.

“How long will you live?” asked the king. With a ready wit, the astrologer said, “The stars declare that I shall die only a week before you Majesty.” Hearing this, the king turned pale and shouted, “Drive this wretch away. Let him not come here again.”

Answer: The king asked how long the astrologer would live. With a ready wit, the astrologer addressed the king as Majesty and replied that the stars declared that he would die only a week before the king. Hearing this the king had turned pale, and addressed the astrologer as a wretch, and shouted to drive him away. He also ordered that he should not be allowed to come here again.

41. Change the narrative style of the following text.

“Are you brothers?” asked the mistress of the house. “No, by Allah,” they replied. “We are poor wanderers who met by mere chance.” Then, addressing one of the three she said, “Were you born blind in one eye?”

Answer: The mistress of the house asked them if they were brothers. Swearing by Allah they replied in the negative that they were poor wanderers who had met by mere chance. Then addressing one of the three she asked if he had been born blind in one eye.

42. Change the narrative style of the following text.

“Curse it!” exclaimed the driver. “Who could have foreseen such ill-luck? But for accident we should have caught the train easily.”

Answer: The driver exclaimed with an oath that nobody could have foreseen such ill luck. But for the accident they would have caught the train easily. 

43. Change the narrative style of the following text.

The general, addressing his mutinous troops said, “You have brought disgrace upon a famous regiment. If you had grievances, why did you not lay them before your own officers? Now you must first suffer punishment for your offence, before your complaints can be heard.” 

Answer: The general told his mutinous troops that they had brought disgrace upon a famous regiment. If they had grievances, why had they not laid them before their own officers? Now they must suffer punishment for their offence before their complaints could be heard.

44. Change the narrative style of the following text.

The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for three days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I am unable to work,” the old man replied.

Answer: The old man asked the maid if/whether she could give him some food. He added that he had been starving for three days. The maid asked the old man why he begged. She also asked the old man whether he could not work. The old man replied in the negative that he was unable to work.

45. Change the narrative style of the following text.

Sakina said to Himel, “How are you? I went to your house yesterday but you were not

there.” “I went to a shop,” said Himel. “I had to buy some dresses for my sister.”

Answer: Sakina asked Himel how he was and told him that she had gone to his house the day before but he was not there. Himel said that he had gone to a shop and he had to buy some dresses for his sister.

Try Yourself

1. Change the narrative style by using in direct speeches.

Abir said to Sakib, “Why are you late for school everyday?” I can’t get up early in the morning, so I don’t have enough time to be ready for school” he said. “How lazy you have grown!” said Abir. “If you don’t change your habit, you will be a cause of sorrow to your parents.”

2. Change the narrative style by using in direct speeches.

“Please, let me have the coffin,” he cried, “I will pay you well for it.” “We would not sell it for the world,” one of the dwarfs said, “But I can’t stay without Snow White,” sighed the prince. So, the dwarfs took pity on the prince and said, “Take Snow White.”

Passage narration exercise for class 7

3. Change the narrative style by using in direct speeches.

A hawker said, “Will you buy any paper? I have all types of newspapers and magazines. Please take one from me.” “I usually buy books but now I need a weekly. Don’t you have any weekly magazine?” said Shampa.

4. Change the narrative style by using in direct speeches.

“What is your opt occupation?” asked the king. “I do not work at all”, said the stranger, “I wander about God’s kingdom and wherever. He places me, there I remain for the day”. Seeing the stranger’s trust in God, the king felt kindly towards him and said, “Will you come and live in my palace?” The stranger asked, “What I shall do there!” “You’ll water my trees and flower and in exchange you will get food and clothing”, said the king.

5. Change the narrative style by using in direct speeches.

She said, “What is your name?” “Roger”, answered the boy. “Then, Roger, you go to that sink and wash your face,” said the woman. “Are you going to take me to jail?” asked the boy, bending over the sink. “All I wanted a pair of blue shoes.” “You didn’t have to snatch my purse to get some shoes”, said Mrs. Washington Jones. “You could have asked me”.

6. Change the narrative style by using in direct speeches.

The beggar said, “Will you give me some food? I have been without food for two days.” The housewife said, “Why don’t you work? You can earn your own food.” “Oh my God”, said the beggar. “I am disabled. I can’t work.”

7. Change the narrative style by using in direct speeches.

The old man told his sons to listen to him. Then he proceeded that a great treasure lay hidden in the land. He added that he was going to leave it to them. The sons wanted to know how they would find it. The old man replied that they had to dig the land for it.

8. Change the narrative style by using in direct speeches.

“Oh, my Lord, please do not kill the child,” said the woman. “Let her have him.” The king said, “Now everything is clear to me.” Pointing to the woman, he said to the servant, “Give her the child. She is the mother of the child.”

9. Change the narrative style by using in direct speeches.

“Have you done your homework?” The mother said to the daughter. “No, I have forgotten”, said the daughter. “That is very bad. You must be more careful about your homework. By doing so, you can’t expect to do well in your studies”, said the mother.

10. Change the narrative style by using in direct speeches.

“Hello Marium! You look very hot and tired,” said Nafisa. “I was stuck in the traffic jam for one hour,” said Marium. “Sit down. What would you like to drink?” said Nafisa. “I’d love really chilled mineral water or something like that,” said Marium.

11. Change the narrative style by using in direct speeches.

“Have you ever been to the Taj Mahal in Agra?” “No, I’ve never gone there.” Bakul said to Arup, “If you visited the wonder, you could gain practical knowledge. It is both an interesting and important place.” “How nice the place is!” said Arup referring to Sowrar. 

[ বি:দ্র:এই সাজেশন যে কোন সময় পরিবতনশীল ১০০% কমন পেতে পরিক্ষার আগের রাতে সাইডে চেক করুন এই লিংক সব সময় আপডেট করা হয় ]

1. Change the narrative style of the following text. [Dhaka Board-2020, Sylhet Board-2020]

Rina said Sima, “why don’t you get up early from sleep?” Sima said, “It is tough for me to leave bed early.” “Alas! It is a bad habit, said Rina, if you leave bed early, you can enjoy sound health.  Follow my advice.”

Answer: Rina asked Sima why she (S) did not get up early from sleep. She replied that it was tough for her (S) to leave bed early. Rina exclaimed with sorrow that it was a very bad habit. She(R) added that if she (S) left bed early, she (S) could enjoy sound health. She (R) also requested her (S) to follow her (S) advice.

2. Change the narrative style of the following text. [Cumilla Board-2020; Dhaka Board-2013; Dinanjpur-2014]

The new teacher entered the classroom and said, “Can you tell me what I should do now?” “No, sir,” one of the students said. The teacher smiled and said, “Try to guess.” “ You should introduce yourself to us,”  another students said. “Thank you, said the teacher. “You are really brilliant.”

Answer: The new teacher entered the classroom and asked the students if they could tell him what he should do then. One of the students replied respectfully in the negative. The teacher smiled and told them to try to guess. Another student replied that he (T) should introduce himself to them. The teacher thanked him and said that he was really brilliant.

3. Change the narrative style of the following text. [Rajshahi Board-2020]

“Where do you like to go?” said the ticket officer. “To Rajshahi,” said the lady. “How many tickets for you need to buy and of which class?” “Three first-class tickets.” “Here are the tickets and they will cost you three thousands taka.”

Answer: The tickets officer asked the lady where she liked to go. The lady replied that she liked to go to Rajshahi. The officer asked how many tickets she needed to buy and of which class. She replied that she needed three first-class tickets. He told her that there were the tickets and they would cost her three thousands taka.

4. Change the narrative style of the following text. [Jashore Board-2020]

“Good morning, Farzana, said Abrar. “How much preparation have you taken for this exam?” “Not bad at all said she. “I hope I will get GPA-5.” “Wow, what a bright girl!” said Abrar. “But my preparation is not so good.”

Answer: Abrar wished Farzana good morning and asked her how much preparation she had taken for that exam. Farzana replied that her preparation was not bad at all. She added that she would get GPA-5. Abrar exclaimed with joy that she was a very bright girl. But he added that his preparation was not so good.

5. Change the narrative style of the following text. [Barishal Board-2020]

“Good morning, Kiron, said Harun. “How much preparation have you taken for the SSC exam?” “A great preparation,” Kiron replied. “Wow an intelligent boy!” said Harun. “Many you be distinguished with your result.”

Answer: Harun wished Kiron good morning and asked how much preparation he (K) had taken for the SSC Examination. Kiron replied that he (K) had taken a great preparation. Harun exclaimed with joy that he (K) was a very intelligent boy. He (H) prayed that he might be distinguished with his (K) result.

6. Change the narrative style of the following text. [Chattogram Board-2020]

“Why are you laughing in the class?” the teacher said to the girl. “I have remembered an interesting incident after you have given the example.” “What is that? said the teacher. “It is about one of my cousins who came to our house yesterday.” “Forget it and be attentively to your lesson.”

Answer: The teacher asked the girl why she was laughing in the class. The girl replied that she had remembered an interesting incident after he had given the example. The teacher wanted to know about that. She replied that it was about one of his cousin who had gone to the house the previous day. The teacher told her to forget it and be attentive to her lesson.

7. Change the narrative style of the following text. [Dinajpur Board-2020]

“I’ve got GPA-5 in the SSC Examination,” said Samir. “ Congratulations, brother!” I said. “What do you intend to do now?” “I wish to study science group in a reputed college. I’ve a mind to get admission in BUET after my HSC, ” Samir replied.

Answer: Samir told me that he had got GPA-5 in the SSC examination. Addressing him as brother, I congratulated him and asked him what he intended to study then. Samir replied that he wished to study science group in reputed college. He added that he had a mind to get admission in BUET after his HSC.

8. Change the narrative style of the following text. [Mymensingh Board-2020]

“May I come in sir?” Ripon said to his class teacher. The teacher replied, “Yes, why are you so late today?” “My grandfather suddenly felt severe pain in his chest. So, I rushed to hospital with him.” “May Allah grant his quick recovery,” said the teacher.

Answer: Ripon asked his class teacher respectfully if he (R) might go in. The teacher replied in the affirmative and asked why he was so late that day. Ripon replied that his (R) grandfather suddenly had felt severe pain in his (G) chest. So, he (R) added, he had rushed to hospital with him (G). The teacher prayed that Allah might grant his (G) quick recovery.

SSC Passage Narration 2019 All Board Questions With Answer

1. Change the narrative style of the following text. [Dhaka Board 2019]

“What is the time by your watch?” said an old man. I said, “It is half past nine”. He said,  “I want to go to your house. Will you accompany me, please?” “No. I am sorry because I am going to school,” said I. 

Answer: An old man asked me what the time was by my watch. I replied that it was half past nine. He told me that he wanted to go to my house. He also requested if I would accompany him. I replied in the negative and said that I was sorry because I was going to school.

2. Change the narrative style of the following text. [Rajshahi Board 2019]

The students said, “We want to celebrate the independent day of the National Debate Competition.” The headmaster said, “Why?” The students said, “We want to make it memorable in our life.” The headmaster said, “Don’t worry. I shall take all the necessary steps to arrange the function.”

Answer : The students told the headmaster that they wanted to celebrate the independent day of the National Debate Competition. He (H) asked why they wanted to do so. They replied that they wanted to make that memorable in their life. He told not to worry and added that he would take all the necessary steps to arrange the function.

3. Change the narrative style of the following text. [Sylhet Board 2019]

The stranger said to the boy, “Can you tell me the way to the nearest hotel?” “Yes sir, I can. Do you want a residential one in which you can spend the night?” said the boy. “I do not want to stay there but I only want a meal,” replied the man. “Paradise Garden will be better for you,” said the boy.

Answer : The stranger asked the boy if he could tell him (stranger) the way to the nearest hotel. The boy politely replied in the affirmative and said that he could. Then he asked the stranger if he wanted a residential one in which he (stranger) could spend the night. The man (S) replied that he did not want to stay there but he only wanted a meal. The boy replied that Paradise Garden would be better for him.

4. Change the narrative style of the following text. [Jashore Board-2019]

The teacher said to the boy, “Why are you disturbing the class in this way? Don’t you know that it is an important class? Get out of the room and don’t come back today.” “Excuse me, sir,” said the boy. “I’ll never disturb in the class,” The boy promised.

Answer : The teacher asked the boy why he was disturbing the class in that way and asked if he didn’t know that it was an important class and told to get out of the room and not to come back that day. He (Boy) respectfully begged to excuse him and promised that he would never disturb in the class.

5. Change the narrative style of the following text. [Dinajpur Board-2019]

“Please give me your English Grammar and Composition Book,” said Sara. “I cannot give it,” said Zara. “I have to take it with me in the class.” “I shall return the book before the class starts,” said Sara. “Take it,” said Zara. “Thank you,” Said Sara.

Answer: Sara requested Zara politely to give her English Grammar and Composition Book. She (Z) said that she couldn’t give it and added that she had to take it with her in the class. Sara said that she would return the book before the class started. Zara told to take it. Sara thanked her.

6. Change the narrative style of the following text. [Barishal Board-2019]

Rifat said to Mubir, “You didn’t attend my birthday party.” “ Extremely sorry, friend,” Munir replied, “I had to my uncle’s house in Dhaka. How was the programme?” “Let’s me show you the photographs,” said Rifat. 

Answer: Rifat told Munir that he (M) had not attended his (R) birthday party. Addressing him (R) as friend Munir replied that he (M) was extremely sorry. He (M) then asked Rifat how the programme was. Rifat then told Munir to let him (R) show him (M) photographs.

7. Change the narrative style of the following text. [Chattogram Board-2019]

Rina said to Karim, “How are you? I went to your house yesterday, but did not find you. Where did you go?” “I went to the book fair,” said Karim. “I had to maintain our schools stall.”

Answer: Rina asked Karim how he was. She told him that she had gone to his house the previous day, but she have not found him. She then asked Karim where he had gone. Karim replied that he had gone to the book fair. He added that he had to maintain his school’s stall.

8. Change the narrative style of the following text. [Cumilla Board-2019]

“Good morning Rupa,” said Sohel. “How much preparation have you taken for the upcoming SSC Exam?” “A great preparation” replied she. “I hope, I shall get 90+ marks in every subject.” “How confident you are!” said Sohel.

Answer: Sohel wished Rupa good morning. Then he asked her how much preparation she had taken for the upcoming SSC Exam. She replied that she had taken a great preparation. She added that she hoped, she would get 90+ marks in every subject. Sohel exclaimed with wonder that she was very confident.

SSC Passage Narration 2018 All Board Questions With Answer

1. Change the narrative style of the following text: [All Board-2018]

Shahib said to Tashin, “Did you visit the Shat Gombuj Mosque?” “No, I didn’t”, said Tashin. “I was there last week. How beautiful the mosque is!” said Shahib. “Let’s go there next week,” Tashin said.

Answer : Shabab asked Tahsin if he (T) had visited the Shat Gombuj Mosque. Tahsin replied in the negative and said that he had not visited the place. Shabab told that he had been there the previous week. Then he (S) exclaimed with joy that the mosque was very beautiful. Lastly Tahsin proposed that they should go there the following week.

SSC Passage Narration 2017 All Board Questions With Answer

1. Change the narrative style of the following text: [Dhaka Board-2017]

“Good morning, can I help you?” said the Manager. “Yes, I was told to come over here to get a parking sticker. Is this the right place?” said the lady. “Yes, it is. What’s the registration number of your car?” said the manager.

Answer: The manager wished the lady good morning and asked if he could help her. The lady answered in the affirmative and said that she had been told to go over there to get a parking sticker. The lady also asked if that was the right place. The manager replied in the affirmative and said that it was. He also asked her what the registration number of her car was.

2. Change the narrative style of the following text : [Rajshahi Board-2017]

My mother said, “Won’t you go to school today?” I said, “Mother, I feel feverish today. I don’t want to go to school.” “Ok, take rest now. You should be more careful about your health,” said mother.

Answer: My mother asked me if I would not go to school that day. I told my mother that I felt feverish that day. I also said that I did not want to go to school. My mother told me that it was Ok and then she told me to take rest. My mother also advised me that I should be more careful about my health.

3. Change the following passage into indirect. [Sylhet Board- 2017]

“What are you doing now, Rashed?” I said, “I am watching an interesting program on television.” “Aren’t you wasting your time?” “No, I don’t think so,” he said. “Remember, too much watching of TV makes people lazy.”

Answer: I asked Rashed what he was doing then. Rashed replied that he was watching an interesting program on television. I asked him if he (Rashed) wasn’t wasting his time. He (Rashed) replied in the negative and said that he didn’t think so. Then I advised him to remember that too much watching of TV makes people lazy.

4. Change the narrative style of the following text. [Jashore Board- 2017]

“Why did you not go to school yesterday, Rimu?” asked the mother. “I was ill, mum.” “How are you today?” “Well,” answered the girl. “Don’t worry for me.”

Answer: Mother asked Rimu why she had not gone to school the previous day. Rimu replied that she had been ill. Mother again asked her how she was that day. The girl (Rimu) answered that she was well. She also told her mother not to worry for her (R).

5. Change the narrative style of the following text: [Barisal Board-2017]

“Dear friend, which book do you want?” “A Practical English. Grammar’ of A. J. Thomson. I lost my copy yesterday,” said Oishe. “I can lend you. But return it in a week,” I said.

Answer: I addressed Oishe as a dear friend and asked her which book she wanted. She (Oishe) said that she wanted ‘A Practical English Grammar’ of A. J. Thomson. She also said that she had lost her copy the previous day. I said to her that I could lend her. I also told her that she should return it in a week.

6. Change the narrative style of the following text: [Dinajpur Board-2017]

“My sons, listen to me, A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it,” said the old man.

Answer: The old man told his sons to listen to him and added that a great treasure lay hidden in the land. He also added that he (old man) was going to leave it to them (sons). In reply the sons asked how they would find it. The old man replied that they (sons) had to dig the land for it.

7. Change the narrative style of the following text: [Cumilla Board-2017, 2015; Barisal Board-2016]

The teacher said to the boy, “Do you know that honesty is the best policy?” The boy said, “yes, sir, I think so.” “Then learn to be honest from your boyhood,” said the teacher. “Thank you,” said the boy. “May Allah help you,” said the teacher. 

Answer : The teacher asked the boy if he knew that honesty is the best policy. The boy respectfully replied in the affirmative and said that he thought so. Then the teacher advised him to learn to be honest from his boyhood. The boy respectfully thanked him (T). The teacher wished that Allah might help him (B).

8. Change the narrative style of the following text: [Chattogram Board-2017]

“How lovely the doll is! I’ll buy it,” said Mona. “No, it is not durable. Tomorrow we will visit another village fair. Then you can buy another doll. Let’s go now,” said mother. “You must buy me a good doll,” said Mona. “Yes” replied mother.

Answer: Mona surprisingly said that the doll was very lovely. She also added that she would buy it. The mother replied in the negative and said that it was not durable. She assured her saying that they would visit another village fair the next day and then she could buy another doll. She also added that they should go then. Mona said to her mother that she had to buy her a good doll. The mother replied positively.

SSC Passage Narration 2016 All Board Questions With Answer

1. Change the narrative style of the following text: [Dhaka Board-2016]

The police officer said to Mita, “How can I help you?” Mita replied, “While I was coming home alone by a taxi last night snatchers rode into by taxi.” “Did they snatch anything from you?” “Yes sir, they took away my cell phone and some money,” said Mita. “Let me record a complaint,” said the police officer. 

Answer :  The police officer asked Mita how he (P) could help her. Mita replied that while she (M) had been going home alone by a taxi the previous night, two snatchers had ridden into her (M) taxi. The police officer asked her if they had snatched anything from her. Mita politely replied in the affirmative saying that they had taken away her cell phone and some money. The police officer told that he might record a complaint.

2. Change th narrative style of the following text. [Rajshahi Board-2016]

“What’s your programme after the examination?” Asked Hira. Mira said, “I’ve not decided. Can you suggest any?” “Let us go on a picnic,” said Hira. “What an excellent idea it is!” said Mira.

Answer: Hira asked Mira what her programme was after the examination. Mira replied that she had not decided. She (M) asked if she (H) could suggest any. Hira proposed that they should go on a picnic. Mira exclaimed with joy that it was an excellent idea.

3. Change the narrative style of the following text: [Sylhet Board-2016]

“Why are you looking so happy?” Dipa said to Rupali. “My brother sent a mobile phone for me yesterday,” replied Rupali. “But what’s the use of it to you? I think it is a mere wastage of money?” said Dipa. “No, I can communicate .with others in the shortest possible time,” said Rupali.

Answer: Dipa asked Rupali why she was looking so happy. Rupali replied that her brother had sent a mobile phone for her the previous day. Then Dipa asked Rupali what the use of it was to her (R). She also added that she thought it was a mere wastage of money. Rupäli replied in the negative and said that she could communicate with others in the shortest possible time.

4. Change the narrative style of the following text: [Barisal Board-2016]

Mrs. Nasima said to her student, “I heard the news of your illness yesterday. How are you now?” ” I feel a bit well today, Madam,” replied the student. “Don’t worry. You will come round soon,” said Mrs. Nasima.

Answer: Mrs. Nasima told her student that she had heard the news of his/her illness the previous day. She also asked the student how he/she was then. Addressing the teacher as madam the student replied that he/she felt a bit well that day. Mrs. Nasima advised the student not to be worried and she also expected that he/she would come round soon.

5. Change the narrative style of the following text: [Dinajpur Board-2016]

Rosamond said to her mother, “What is it, Mum? I didn’t want this black thing and the terrible smell.” Mother said, “I don’t know my dear.” Rosamond again said to her mother, “But what shall I do with it?” Mother said, “I can’t tell.” “Okay, Mum, I must pour it out and fill the jar with fresh water.

Answer: Rosamond addressed her mother as Mum and asked her what it was. She again told that she had not wanted that black thing and the terrible smell. Next mother addressed her (R) as dear and said that she didn’t know. Later Rosamond again asked her mother what she would do with it. Then mother told that she could not tell. Lastly Rosamond said to her mother that it was okay and further said that she had to pour it out and fill the jar with fresh water.

6. Change the narrative style of the following text: 

“May I come in, Sir?” said the guardian. “Yes, come in, please”, said the Headmaster. The guardian said, “We, all the guardians along with you must do something for the betterment of our children. They are losing their morality”. The Headmaster said, “Let’s plan something for their betterment.”

Answer: The guardian politely asked the Headmaster’s permission if he (g) might go in. The Headmaster replied in the affirmative and requested the guardian to come in. Then the guardian said that they, all the guardians along with him (H) had to do something for the betterment of their children. He also added that the they (children) were losing their morality. Next the Headmaster proposed that they should plan something for their children’s betterment.

7. Change the narrative style of the following text. [Jashore Board- 2016]

The stranger said to the boy, “Can you tell me the way to the nearest hotel?” “Yes sir, I can. Do you want a residential one in which you can spend the night?” said the boy. “I do not want to stay there but I only want a meal,” replied the man.

Answer: The stranger asked the boy if he could tell him (stranger) the way to the nearest hotel. The boy politely replied in the affirmative and said that he could. Then he asked the stranger if he wanted a residential one in which he (stranger) could spend the night. The man (S) replied that he did not want to stay there but he only wanted a meal.

8. Change the narrative style of the following text: [Cumilla Board-2016]

“Hello rickshawpuller, will you go?” said I. “Where?” said the rickshawpuller. “I want to go to the railway station.” “I may go, if you pay me 200 taka.” said the rickshawpuller.

Answer:  Drawing an attention I asked the rickshawpuller if he (R) would go. The rickshawpuller asked me where I would go. I told him that I wanted to go to the railway station. The rickshawpuller told me that he (R) might go, if I paid him (R) 200 taka.

SSC Passage Narration 2015 All Board Questions With Answer

1. Change the narrative style of the following text: [Dhaka Board-2015]

“Good morning, students,” said the teacher. “How are you?” “We are fine, sir. What about you?” “I am fine too. Please, sit down.” “Have you prepared your lesson?” the teacher asked. “Sorry, sir, we have not prepared our lesson,” they replied.

Ans. The teacher wished the students good morning. He asked them (S) how they were. The students replied respectfully that they were fine. They asked him (T) how he was. The teacher (T) replied that he was fine too. He requested his students to sit down. Then he asked them (S) if they had prepared their lesson. The students respectfully replied that they were sorry and they had not prepared their lesson.

2. Change the narrative style of the following text. [Dinajpur Board 2015]

Once a rich banker said to the cobbler, “How much do you earn a year?” The cobbler replied laughing, “I never count in this way. I earn barely enough to pass a day. And I’m happy.” Are you really happy?” said the banker.

Answer: Once a rich banker asked a poor cobbler how much he(cobbler) earned a year. The cobbler replied laughing that he never counted in that way. He also added that he earned barely enough to pass a day and he was happy. Then the banker asked him (cobbler) if he (cobbler) was really happy.

3. Change the narrative style of the following text. [Jashore Board-2015; Dinajpur Board-2012]

The teacher said to the student, “Have you prepared your lesson today?” “No, Sir”, replied the student. The teacher said, “Why?” “I was suffering from a headache yesterday. I shall do my work tomorrow,” said the student.

Answer: The teacher asked the student if he had prepared his lesson that day. The student respectfully replied in the negative and said that he didn’t. Then the teacher asked the reason. In reply, the student said that he had been suffering from a headache the previous day. He added that he would do his work the following day.

4. Change the narrative style of the following text. [Rajshahi Board-2015]

“Konica, have you done your English lesson today?” asked the teacher, “Yes, sir,” she replied. “But I have not understood one grammatical point.” The teacher assured her saying, “Come to my room, I will help you understand the point.” “Thank you, sir”, she smilingly said.

Answer: The teacher asked Konica if she had done her English lesson that day. She replied in the positive politely. She also told that she had not understood one grammatical point. The teacher assured her saying her to go to his room. He again said that he would help her understand the point. Then she smilingly and respectfully thanked him (T).

5. Change the narrative style of the following text. [Chittagong Board-2015; Dhaka Board-2012]

“Have you ever been to Cox’s Bazar?” asked Shihab. “No, I have never been there,” replied Labib. “But I desire for visiting the place.” “I had an opportunity to visit the sea beach last year,” said Shihab. “Let us go there this week,” said Labib.

Answer: Shihab asked Labib if he had ever been to Cox’s Bazar. Labib replied in the negative and said that he had never been to Cox’s Bazar, but he said that he desired for visiting the place. Shihab told that he had had an opportunity to visit sea beach the previous year. Then Labib proposed that they should go there that week.

6. Change the narrative style of the following text: [Sylhet Board-2015]

The girl said to the teacher, “Sir, I shall be grateful if you kindly lend me the book you praised highly in the classroom yesterday.” The teacher said, “I have become really happy to know that you are eager to read this book. You are welcome to any of my books that. You like.” “Thank you, Sir.” Said the girl. “You are welcome”, said the teacher.

Answer: The girl told the teacher respectfully that she would be grateful if he kindly lent her the book he had praised highly in the classroom the previous day. The teacher said that he had become really happy to know that she was eager to read that book. He added that she was welcome to any of his books that she liked. The girl thanked the teacher politely and the teacher said that she was welcome.

More Exercises

1. Change the narrative style of the following text. [Dinajpur-2013; Cumilla Board-2010; Chattogram Board-2010: Jashore Board-2008; Rajshahi Board-2008]

The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for three days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I am unable to work,” the old man replied.

Answer: The old man asked the maid if/whether she could give him some food. He added that he had been starving for three days. The maid asked the old man why he begged. She also asked the old man whether he could not work. The old man replied in the negative that he was unable to work.

2. Change the narrative style of the following text. [Dhaka Board-2008]

“We would like to go on an excursion. Can we have vour permission, Sir?” said the students. “Yes, you can arrange it after the examination is over. And you should choose a historical place for that”, replied the headmaster. “Thank you, sir,” 

Answer: The students told the headmaster that they would like go to on an excursion. They respectfully asked the headmaster if they could have his permission. The headmaster replied in the affirmative and said that they could arrange it after the examination was over. He further added that they should choose a historical place for that. The students respectfully thanked him.

3. Change the narrative style of the following text. [Barishal Board-2008]

“Great king of the genies” called the monster. “I will never again disobey you.” Hearing those words, the fisherman became brave and said, “Tell me why you were locked up in the vase.” The gaint angrily looked at him and said, “Speak to me more politely or I shall kill you.”

Answer: The monster addressed the fisherman as great king of the genies and said that he would never again disobey him. Hearing those words, the fisherman became brave and ordered him to tell him (fisherman) why he had been locked up in the vase. The gaint angrily looked at him and ordered him to speak to him more politely or he would kill him.

4. Change the narrative style of the following text. [Sylhet Board-2008]

Once I said to a sweet little girl, “What is your mother’s name?” She replied cleverly, “I know my mother’s name but I won’t tell you that.” I said, “What a clever girl you are! I don’t tell my mother’s name to anybody whom I don’t know,” she spoke with an air of confidence.

Answer: Once I asked a sweet little girl what her mother’s name was. She replied cleverly that she knew her mother’s name but she would not tell me that. I exclaimed with wonder that she was a very clever girl. She spoke with an air of confidence that she did not tell her mother’s name to anybody whom she did not know.

5. Change the narrative style of the following text. [Rajshahi Board-2007]

Zaman said to me. “Have you finished reading the book I gave you yesterday?” “Yes, I have finished reading the book”. I replied, “What an interesting book it is! I wish I would borrow the book earlier!” I said, “Will you return the book to me today?” he asked.

Answer: Zaman asked me if I had finished reading the book he had given me the previous day. I replied in the affirmative and said that I had finished reading the book. I exclaimed with joy that it was a very interesting book. I wished to borrow the book earlier. He asked me if I would returm the book to him that day.

সবার আগে সাজেশন আপডেট পেতে Follower ক্লিক করুন

1. Father said to Rina, “Do you know why I have sent you to school?” The daughter said, “Yes, I know. I have been sent to school to learn to read and write. ” “Right,” father said.

Ans: Father asked Rina if she (R) knew why he(F) had sent her to school. The daughter replied in the affirmative and said that she knew it. She also added that she had been sent to school to learn to read and write. Father told Rina it was right.

2. “Why don’t you attend the classes?” the teacher said to the boy. “You cannot expect good results unless you attend classes as I tell you.” “I am sorry, sir. I have offended you,” said the boy. “Thank you,” said the teacher.

Ans : The teacher asked the boy why he didn’t attend the classes. He (T) also said that he (B) could not expect good results unless he (B) attended classes as he (T) told him (B). The boy respectfully said that he (B) was sorry and added that he (B) had offended him (T). The teacher thanked the boy.

3. The man said to the boy, “Are you going to sit for JSC Examination this year?”  “Yes,” said the boy. The man said, “How is your preparation?” “I have a good preparation,” replied the boy.

Ans:  The man asked the boy if he (Boy) was going to sit for JSC Examination that year. The boy replied in the affirmative. The man asked the boy again how his (boy) preparation was. The boy replied that he (boy) had a good preparation.

4. Once I said to a little girl, “What is your mother’s name?” “I know my mother’s name, but I will not tell you that,” said the girl. I said, “What a clever girl you are!”

Ans: Once I asked a little girl what her mother’s name was. The girl replied that she knew her mother’s name but she would not tell me that. I exclaimed with surprise that she was a very clever girl.

5. The teacher said to the student,   “Have you prepared your lesson today?”  “No, sir,” replied the student. The teacher said, “Why do you not prepare your lesson?” “I was suffering from headache yesterday. I shall do my work tomorrow,” replied the student. 

Ans:  The teacher asked the student if he (s) had prepared his lesson that day. The student respectfully replied in the negative. The teacher asked the student again why he (s) did not prepare his (s) lesson. The student replied that he (s) had been suffering from headache the previous day. He (s) also replied that he (s) would do his (s) work the next day.

6. “Good morning, can I help you?” said the Manager. “Yes, I was told to come over here to get a parking sticker. Is this the right place?” said the lady. “Yes, it is. What’s the registration number of your car?” said the manager.

Answer: The manager wished the lady good morning and asked her (L) if he (M) could help her (L).The lady replied in the affirmative and said that she (L) had been told to go over there to get a parking sticker. She (L) asked him (M) if that was the right place. The manager replied in the affirmative and told her (L) that it was. He (M) asked her (L) what the registration number of her (L) care was.

7. My mother said, “Won’t you go to school today?”I said, “Mother, I feel fervish today. I don’t want to go to school.” “Ok, take rest now. You should be more careful about your health,” said mother.

Answer: My mother asked me if I wouldn’t go to school that day. I replied her that I felt feverish that day and added that I didn’t want to go to school. She accepted my excuse and advised me to take rest then and also advised me to be more careful about my health.

8. “Why did you not go to school yesterday, Rimu? asked the mother. “I was ill, mum.” “How are you today?” “Well,” answered the girl. “Don’t worry for me.”

Answer: The mother asked Rimu why she(R) had not gone to school the previous day. Addressing her mother as mum the girl replied that she had been ill. The mother again asked how she(R) was that day. The girl answered that she was well. She also told her mother not to worry for her(R).

9. The teacher said to the boy, “Do you know that honesty is the policy?” The boy said, “Yes sir, I think so.” “Then learn to be hones from you boyhood,” said the teacher. “Thank you, Sir,” said the boy. “May Allah grant you a long life,” said the teacher to the boy.

Answer: The teacher asked the boy if he thought that honesty is the best policy. The boy respectfully replied in the affirmative and said that he thought so. The teacher advised him to learn to be honest from his (B) boyhood. The boy respectfully thanked him (T).The teacher prayed that Allah might grant him (b) a long life.

10. “How lovely the doll is! I’ll buy it,” said Mona. “No, it is not durable. Tomorrow we’ll visit another village fair.” “Then you can buy me a good doll,” said Mona. “Yes,” replied mother.

Answer: Mona exclaimed with joy that the doll was very lovely and told her (Mona) mother that she (Mona) would buy it. Mother replied in the negative and said that it was not durable and added that they would visit another village fair the next day. She (Mother) also told her that she (Mona) could buy another doll then. She (Mother) suggested that they should go then. Mona insisted that she (mother) had to buy her a good doll. Mother replied in the affirmative.

11. “Dear friend, which book do you want?” “A Practical English Grammar of A J Thomson. I lost my copy yesterday,” said Oishe. “I can lend you. But return it in a week,” I said.

Answer: Addresssing her as dear friend, I asked Oishe which book she (O) wanted. Oishe replied that she wanted ‘A Practical English Grammar of A.J.Thomson and added that she had lost her copy the previous day. I told her that I could lend her and also told her to return it in a week.

12. “What are you doing now, Rashed?” I said, “I am watching an interesting program on television.” “Aren’t you wasting your time?” “No, I don’t think so,” he said. “Remember, too much watching of TV makes people lazy.”

Ans: Rashed asked me what I was doing then. I replied that I was watching an interesting programme on television. He (R) asked me if I was not wasting my time. I replied in the negative and said that I didn’t think so. He told me to remember that too much watching television makes /made people lazy.

13. “My sons, listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you,” “How will we find it?” said the sons. “You must dig the land for it,” said the old man.

Answer: The old man told his sons to listen to him that a great treasure lay hidden in the land. He added that he was going to leave it to them (sons).The sons asked how they would find it. The old man replied that they had to dig the land for it.

14. The police officer said to Mita, “How can I help you?” Mita replied, “While I was coming home alone by a taxi last night, two snatchers rode into my taxi.” “Did they snatch anything from you?” “Yes Sir, they took away my cell phone and some money,” said Mita. “Let me record a complaint,” said the police officer.

Answer: The police officer asked Mita how he could help her. Mita replied that while she had been going home alone by a taxi the previous night, two snatchers had ridden into her taxi. The police officer again asked her if they had snatched anything from her. Mita respectfully replied in the affirmative and said that they had taken away her cell phone and some money. The police officer said that he might be allowed to record a complaint.

15. “What is your programme after the examination?” asked Hira. Mira said, “I’ve not decided. Can you suggest any?” “Let us on a picnic,” said Hira. “What an excellent idea it is!” said Mira.

Answer: Hira asked Mira what her programme was after the examination. Mira said that she had not decided. She asked her if she/he could suggest any. Hira suggested that they should go on a picnic. Mira exclaimed with joy that it was a very excellent idea.

16. The stranger said to the boy, “Can you tell me the way to the nearest hotel?” “Yes, sir. I can. Do you want a residential one in which you can spend the night?” said the boy. “I do not want to stay there but I only want a meal,” replied the man.

Answer: The stranger asked the boy if he could tell him the way to the nearest hotel. He respectfully replied in the affirmative and said that he could. The boy asked him if he wanted a residential one in which he could spend the night. The man replied that he did not want to stay there but he only wanted a meal.

17. Rosomond said to her mother, “What is it, Mum? I didn’t want this black thing and the terrible smell.” Mother said, “I don’t know my dear.” Rosamond again said to her mother, “But what shall I do with it?” Mother said, “I can’t tell.” “Okay, Mum, I must pour  It out and fill the jar with fresh water.”

Answer: Rosamond asked her mother what it was and said that she did not want the black thing and terrible smell. Her mother affectionately told her that she did not know. Rosamond again asked her mother what she would do with it. Mother replied that she could not tell. Rosamond agreed with her mother and said that she must pour it out and filled the jar with fresh water.

18. “Hello rickshaw puller, will you go?” said I. “Where?” said the rickshaw puller. “I want to go the railway station.” “I may go, if you pay me 200 taka,” said the rickshaw puller.

Answer: Drawing the attention of the rickshaw puller I asked him if he should go. He asked me where I would go. I also told him that I wanted to go to the railway station. Then he told me that he might go if I paid him Tk.200.

19. “May I come in, sir?” said the guardian. “Yes, come in, please,” said the Headmaster. The guardian said, “We, all the guardians along with you must do something for the betterment of our children. They are losing their morality.” The Headmaster said, “Let’s plan something for their betterment.”

Answer: The guardian respectfullly asked the Headmaster if he might go in. The Headmaster replied in the affirmative and requested him to go in. Then the guardian said that they, all the guardians along with he had to do something for the betterment of their children. He added that they were losing their morality. So, the Headmaster suggested that they should plan something for their betterment.

20. Mrs Nasima said to her student, “I heard the news of your illness yesterday. How are you now?” “I feel a bit well today, madam,” replied the student, “Don’t worry. You will come round soon,” said Mrs Nasima.

Answer: Mrs Nasima told her student that she had heard the news of her illness the previous day and asked the student how she was. Addressing her as madam the student replied that she felt a bit well that day. Mrs Nasima told the student not to worry and also that she would come round soon.

21. Why are you so happy? Dipa said to Ruplal. “My brother sent a mobile phone for me yesterday,” replied Ruplal. “But what’s the use of it to you? I think it is a mere message of money?” said Dipa. “No, I can communicate with others in the shortest possible time,” said Ruplal.

Answer: Dipa asked Rupali why she(R) was looking so happy. Rupali replied that her mother had sent a mobile phone for her (D) the previous day. But Dipa asked her what the use of it was to her. She (D) thought it was a mere wastage of money. Ruplal replied in the negative and said that she could communicate with others in the shortest possible.

22. “Good morning, students “said the teacher. “How are you?” “We are fine, Sir. What about you?” “I am fine too. Please sit down.” “Have you prepared your lesson?” the teacher asked. “Sorry, sir, we have not prepared our lesson,” they replied.

Answer: The teacher wished the students good morning. He asked them how they were. They respectfully replied that that they were fine. They asked him how he was. He replied that he was fine too. Then the teacher requested them to sit down. He also asked them if they had prepared their lesson.They respectfully replied that they were sorry. They added that they had not prepared their lesson.

23. “Konica, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, Sir” she replied. “But I have not understood one grammatical point.” The teacher assured her saying, “Come to my room, I will help you understand the point.” “Thank you, Sir.” she smilingly said.

Answer: The teacher asked Konica if she had done her English lesson that day. She respectfully replied in the affirmative. She also said that she had not understood grammartical point. The teacher assured her to come to his room. He assured her saying that he (t) would help her understand the point. With respect she smilingly thanked him.

24. Once a rich banker said to a poor cobbler, “How much do you earn a year?” The cobbler replied laughing, “I never count in this way. I earn barely enough to pass a day. And I’m happy.” “Are you really happy?” said the banker.

Answer: Once a rich banker asked a poor cobbler how much he earned a year. The cobbler replied laughing that he never counted in that way. He also added that he never counted in that way. He also added that he earned barely enough to pass a day. And again he added that he was happy. The banker asked if he was really happy.

25. The teacher said to the student, “Have you prepared your lesson toady?” “No, Sir,” replied the student. The teacher said, “Why?” “I was suffering from headache yesterday. I shall do my work tomorrow,” said the student.

Answer: The teacher asked the student if he had prepared his lesson that day. The student replied in the negative. The teacher asked him the cause/why. The student replied that he(s) had been suffering from headache the previous day. He also added that he(s) would go his work the following day.

26. The teacher said to the girl, “Do you know that honesty is the best policy?” The girl said, “Yes, Sir, I think so.” Then learn to be honest from your childhood,” said the teacher. Thank you,” said the girl. “May Allah help you,” said the teacher.

Answer: The teacher asked the girl if he thought that honesty is the best policy. The girl respectfully replied in the affirmative that she thought so. Then the teacher advised her to learn to be honest from her childhood. The girl respectfully thanked him. The teacher wished  that Allah might bless her.

27. “Have you ever been to Cox’s Bazar?” asked Shabab. “No, I have never,” replied Labib. “But I desire for visiting this place.” “I had an opportunity to visit the sea-beach last year,” said Shabab. “Let us go there this week,” said Labib.

Answer: Shabab asked Labib if he had ever been to Cox’s Bazar. Labib replied in the negative and said that he had never been there and added that he desired for visiting that place. Shabab told him that he (s) had had an opportunity to visit the sea beach the previous year. Labib proposed to him that they should go there that week.

28. The girl said to the teacher, “Sir, I shall be grateful if you kindly lend me the book you praised highly in the classroom yesterday.” The teacher said, “I have become really happy to know that you are eager to read this book. You are welcome to any of my books that you like.” “Thank you, Sir,” said the girl. “You are welcome,” said the teacher.

Answer: The teacher told the teacher politely that she would be grateful if he kindly lent her the book he had praised highly in the classroom the previous day. The teacher told that he had become really happy to know that she (g) was eager to read the book. The teacher added that she was welcome to any of his books that she liked. The girl thanked him respectfully. The teacher further said that she was welcome.

29. The new teacher entered the classroom and said, “Can you tell me what I should do now?” “No Sir.”, one of the students said. The teacher smiled and said, “Try to guess.” “You should introduce yourself to us.” another student said. “Thank you.” said the teacher. “You’re really brilliant.”

Answer: The new teacher entered the classroom and asked the students if they could tell him what he should do then. One of the students replied respectfully in the negative. The teacher smiled and told them to try to guess. Another student said that he should introduce himself to them. The teacher thanked him and said that he was really brilliant.

30.“Ratan, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, Sir, I did it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Ratan. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.”

Answer: The teacher asked Ratan if he had done his English lesson that day. Ratan replied respectfully in the affirmative and said that he had done it but he had not understood some grammatical points. The teacher again asked him where the problem was. He suggested that they should try again.

31. Hazrat Omar (R) said to the woman, ‘Where do you live?’ The woman said, ‘I live in a poor hut, south end to this town. I am hungry but there is no food in my house. Will you give me something to eat?’ Hazrat Omar (R) said, ‘Go home. I am coming with food and money.’

Answer: Hazrat Omar (R) asked the woman where she lived. The woman replied that she lived in a poor hut south end to that town. She added that she was hungry but there was no food in her house. Then she asked Hazrat Omar (R) if he would give her something to eat. In response, Hazrat Omar (R) told her to go home and also said that he was going with food and money.

32. Omar(R) said to the woman, “Where do you live?” The woman said, “I live in a poor hut south end to this town. I am hungry but there is no food in my house. Will you give me something to eat?” Hazrat Omar(R) said, “Go home. I am coming with food and money.”

Answer: Omar (R) asked the woman where she lived. The woman replied that she lived in a poor hut south end to this town. She added that she was hungry but there was no food in her house. She also asked him if he would give her something to eat. Hazrat Omar (R) told her to go home and added that he was coming with food and money.   

33. “Ratan, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, Sir, I did it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Ratan. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.”

Answer: The teacher asked Ratan if he had done his English lesson that day. Ratan replied that he had done it but he had not understood some grammatical points. The teacher again asked him where the problem was. He suggested that they should try again.

34. The teacher said to the boy, “Why do you make a noise in the class? You are not attentive to your lessons.” “Sorry Sir” said the boy. “I was asking for a pen to my friend.” “Be attentive and listen to what I say.”

Answer: The teacher asked the boy why he (B) made a noise in the class. He added that he (B) was not attentive to his (B) lessons. The boy apologized to the teacher respectfully. He added that he (B) had been asking for a pen to his (B) friend. Then the teacher advised him (B) to be attentive and to listen to what he (T) said.

35. The fruit seller said, “Which fruits do you want to buy? I have apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir.” The customer said, “What fruits of our country do you have?” The seller said, “I have coconut, guava, and Jackfruit.” The customer said, “Give one kg of Guava as it will be substitute of Australian Apples.”

Answer: The fruit seller asked the customer which fruit he (c) wanted to buy. He added that he (s) had the apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir. The customer asked him what fruits of their country he had. The fruit seller replied that he had coconut, guava and jackfruit. Then the customer told him (s) to give one kg of guava as it would be the substitute of Australian apples.

36. “Why are putting up the food in your pocket, Sir? Why don’t you eat?” asked the noble man. “I am doing the right thing. My dress deserves these rich dishes,” replied Sheikh Saddi. “I don’t understand what do you mean to say,” said the noble man. “And I’m sorry.”

Answer: The noble man respectfully asked Sheikh Saddi why he was putting up the food in his pocket./Addressing Sheikh Saddi as sir the noble man asked why he(S) was putting the foods in his(S) pocket. He again asked why he did not eat. Sheikh Saddi replied that he was doing the right thing .He added that his(S) dress deserved those rich dishes. The noble man said that he was sorry. He added that he (N) did not understand what he(S) meant to say.

37. “Why you are putting up the food in your pocket, Sir?” asked the noble man. “I am doing the right thing.My dress deserves the rich dishes,” replied Sheikh Saadi. “Please tell me clearly what you mean to say?” said the noble man.

Answer: The noble man asked Sheikh saadi respectfully why he (S) was putting up the food in his (S) pocket. Sheikh saadi replied that he was doing the right thing and he added that his dress deserved the rich dishes. The noble man requested Sheikh saadi to tell him clearly what he (S) meant to say.

38. “I have got G.P.A. 5 in the S.S.C. Examination,” said Kamal. “Congratulations.” “What do you intend to do now?” asked Hasan.“I want to study in a reputed college. I will try to get myself admitted into Dhaka College, Said Kamal.

Answer: Kamal said that he had got GPA- 5 in the SSC examination. Hasan congratulated Kamal. He asked him (K) what he (K) intend to do then. Kamal replied that he (K) wanted to study in a reputed college and he (K) added that he would try to get himself admitted into Dhaka college.

39.The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for two days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I am unable to work.”said the old man.

Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for two days. The maid asked him why he begged. She again asked him if could not work. Replying negatively the old man said that he was unable to work.

40. “Have you ever been to Cox’s Bazer?” asked Hasan. “No, I have never gone there, “replied Kamal. “But I long for visiting the place.” “I had an opportunity to visit the sea beach last year,” said Hasan. “How charming the scenery is!”

 Answer: Hasan asked Kamal if he had ever been to cox’s Bazer. Kamal replied that he had never gone there but he longed for visiting the place. Hasan added that he had an opportunity to visit the sea beach the previous year. He exclaimed with joy that the scenery was very charming.

41. “I came to Bogra this afternoon. I sent you a massage before starting from home,” Roka said. “Did you receive it in time?” she asked.  “No, I did not receive,” I replied.  

Answer: Roka told me that she had gone to Bogra that afternoon. She added that she had sent me a message before starting from home. She asked me if I had received it in time. I replied in the negative that I had not received it.

42. The man said to the manager “May I come in, Sir?” “Yes,” come in.“What do you want?”said the manager “I want to open a bank  account in your bank ,”said the man .”Can you tell me the process of opening a savings account?”

Answer: The man respectfully asked the manager if he might go in. The manager replied in the affirmative and told him to go in. He also asked him what he wanted. The man replied him (MR) that he wanted to open a bank account. At last he asked him (MR) if he could tell him the process of opening a saving account.

43.The traveller said, “Can you tell me the way to the nearest inn?” Yes “said the peasant.” Do you want one in which you can spend the night?” “No,” replied the traveller.” I only want a meal.”

Answer: The traveller asked the peasant if he(P) could tell him(T) the way to the nearest inn. The peasant replied in the affirmative and asked him if he (T) wanted one in which he (T) could spend the night. The traveller replied in the negative that he only wanted a meal.

44. I said to the passer- by,“What are you seeing now?” “I am seeing the people running here and there” he said. “How happy they are! May God help them. Let me enjoy this.”I said.

Answer: I asked the passer-by what he was seeing then. He said that he was seeing the people running here and there. I exclaimed with joy that they were very happy. Further I wished that God might help them. Then I told that I might be allowed to enjoy that.

45. “Why did you not go to school yesterday?” said the mother to the girl. “I was ill, mum,” the girl replied. “How are you today?” the mother asked again.” “Well,” said the girl, “Don’t worry for me.”

Answer: The mother asked the girl why she (girl) had not gone to school the previous day. The girl lovingly replied that she (girl) had been ill. / (Addressing her (M) as mum she (G) replied that she (G) had been ill.) The mother again asked her (G) how she (G) was that day. The girl replied that she was well. She (G) also said her not to worry for her.

46. “Have you ever been to Cox’s Bazar?”asked Shabab“No, I have never gone there, replied Labib. “But I desire for visiting the place” “I had an opportunity to visit the sea beach last year “said Shabab” “Let us go there this week.”

Answer: Shabab asked Labib if he ever been to Cox’s Bazer. Labib replied in the negative that he (L) had never gone there. But he added that he desired for visiting the place. Shabab said that he had an opportunity to visit sea beach the previous year. He proposed that they should go there that week.

47. I said to old man, “What are you doing?” “I am watching the boys swimming in the pond,” he said. “How happy they are! May Allah bless them.” “Let me sit by you and enjoy the scene.” I said.

Answer: I asked the old man what he was doing. He replied that he was watching the boys swimming in the pond. He also exclaimed that they were very happy. He again prayed that Allah might bless them. I requested the old man to let me sit by him and enjoy the scene.

48. “My sons listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it” said the old man.

Answer: The old man told his sons to listen to him and added that a great treasure lay hidden in the land. He further added that he was going to leave it to them. The sons asked him how they would find it. The old man replied that they had to dig the land for it.

49. Have you completed your assignment?” said Rumana. “No, I haven’t completed yet, “replied Farah. “But you must submit it timely,” said Rumana. “I worked on it for several hours yesterday,” replied Farah.

Answer: Rumana asked Farah if she (F) had completed her (F) assignment. Farah replied in the negative and said that she had not completed yet. Being dissatisfaction, Rumana told her (F) that she (F) must submit it timely. Farah replied that she had worked on it several hours the previous day.

50. The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for three days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I’m unable to work.” The old man replied.

Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for three days. The maid asked him why he begged. She further asked him if he couldn’t work. The old man replied in the negative that he was unable to work.

51. My sister said to me, “Why are you reading this hour? Don’t you think that it is a time of prayer? Let us go out for a walk after saying prayer.” “Yes, I agree with you,” said I.

Answer: My sister asked me why I was reading that hour. She again asked if I did not think that it was time of prayer. She proposed to me that we should go out for a walk after saying prayer. I replied in the affirmative and said that I agreed with her.

52. “What are you doing now, Jack?” I said. “I am watching an interesting programme on television.” “Aren’t you wasting your time?” I said. “No, I don’t think so,” he said.

Answer: I asked Jack what he was doing then. Jack replied that he was watching an interesting programme on television. I again asked him (J) if he was not wasting his (J) time. He again replied in the negative that he did not think so.

53.The class teacher of class X said to the students, “Do you like to go for study tour?” “Yes’ said all the students. Then he said, “Take permission of your parents.” One of the students said, “Let us go to Cox’s Bazar ”  The most experienced age-old teacher said, “May your journey be safe and sound.”

Answer: The class teacher of class X asked the students if they liked to go for study tour. All the students replied in the affirmative. Then he (T) advised to take permission of their parents. One of the students proposed that they should go to Cox’s Bazar. The most experienced age-old teacher wished that their journey might  be safe and sound.

54. The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for three days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I’m unable to work.” The old man replied.

Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for three days. The maid asked him why he begged. She further asked him if he couldn’t work. The old man replied in the negative that he was unable to work.

55. “Where do you like to go, Sir? said the ticket officer to the passenger. “I want to go to Chittagong,” said the passenger. “How many tickets do you need?” “I need five tickets.” “Here are the tickets. They will cost one thousand taka,” said the ticket officer.

Answer: The passenger respectfully asked the ticket officer where he (P) liked to go. The passenger replied that he (P) wanted to go to Chittagong. The ticket officer further asked the passenger how many tickets he (P) needed. He then replied that he (p) needed five tickets. Finally the ticket officer said that there were the tickets and they would cost one thousand taka. 

56. “Zaman said to me, “Have you finished reading the book I gave you yesterday?”  “Yes, I have finished reading the book,’ I replied. “What an interesting book it is! I wish I would borrow the book earlier.’ I said. “Will you return the book to me today? he said.

Answer: Zaman asked me if I had finished reading the book he had given me the previous day. I replied in the affirmative and added that I had finished reading the book. I exclaimed with delight that it was a very interesting book. Further I wished that I might borrow the book earlier. He asked me if I would return the book to him that day.

57. “What’s your programme after the examination?” asked Salam. Kamal said, I’ve not yet decided. Can you suggest any? “Let us go on a picnic.” Said Salam. “What an excellent idea! I shall certainly join with you.” said Kamal.

Answer: Salam asked Kamal what his programme was after the examination. Kamal replied that he had not yet decided. Then Kamal asked him (S) if he could suggest any. Salam proposed that they should go on a picnic. Kamal exclaimed with joy that it was an excellent idea. He said that he would certainly join with him.

58. A fruit seller said, “Which fruit do you want to buy? I have apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir.” The customer said, “What fruits of our country do you have?” The fruit selller said, “I have coconut, guava and jackfruit.” The customer said, “Give one kg of guava as it will be the substitution of Australian apples.”

Answer: A fruit seller asked the customer which fruit he wanted to buy. Then he said that he (S) had apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kasmir. The customer asked the fruit seller what fruits of their country he (S) had. The fruit seller replied that he (S) had coconut, guava and jackfruit. The customer requested him (S) to give one kg of guava as it would be the substitute of Australian apples.

59. “What is the time by your watch?” he said. “It is half past nine,” I said. He said, “I want to go to the college. Would you accompany me, please?” “No, I am sorry,” replied I.

Answer: Answer: He asked me what the time was by my watch. I replied that it was half past nine. Then he added that he wanted to go to the college. He also asked me if I would accompany him kindly. I replied in the negative and said that I was sorry.

60. The passer-by stopped me and said, “Sir, can you tell me the way to the nearest inn?” “Yes, I can,” I said. “Go straight about 100 yards and then turn left. You will find it.” “Thank you, Sir,” he said.

Answer: The passer by stopped me and asked respectfully if I could tell him the way to the nearest inn. I replied in the affirmative and said that I could. I instructed/told him to go straight about 100 yards and turn left. I also told him that then he would find it. The man then thanked me respectfully.

61. “We would like to go an excursion. Can we have your permission? Sir?” said the students. “Yes, you can arrange it after the examination is over. And you should choose a historical place for that” replied the Headmaster. “Thank you, Sir.”

Answer: The students said that they would like to go on an excursion. They asked the Headmaster with respectfully if they could have his permission. The Headmaster replied in the affirmative and said that they could arrange that after the examination was over. He also said that they should choose a historical place for that. The students thanked the Headmaster.

62. Rashed said to karim. “How are you?” I went to your hostel yesterday, but did not find you. Where did you go?” “I went to the station.” said Karim. “I had to receive my maternal uncle there.”

Answer: Rashed asked Karim how he was. Rashed added that he had gone to the hostel the previous day but had not found him. Rashed again asked Karim where he had gone. Karim replied that he had gone to the station because he had to receive his maternal uncle there.

63. “Great king of the genies,” called the monster. “I will never again disobey you.” Hearing those words, the fisherman became very brave and said, “Tell me why you were locked up in the vase?” The giant looked at the fisherman and said, “Speak to me politely or I shall kill you.” “Why should you kill me?” asked the fisherman.

Answer: The monster called the great king of the genies and said that he would never again disobey him (G). Hearing those words, the fishermen became brave and asked the monster to tell him (f) why he (M) had been locked up in the vase. Then the giant angrily looked at him and told the fishermen to speak to him (M) more politely, otherwise he (M) would kill him (F).The fisherman asked the monster why he (M) would kill him (F).

64. Once I asked a sweet little girl, “What is your mother’s name?” She replied cleverly. “I know my mother’s name but I won’t tell you that.” I said. “What a clever girl you are!” “I don’t tell my mother’s name to anybody whom I don’t know.” She spoke with an air of confidence.

Answer: Once I asked a sweet little girl what her mother’s name was. She replied cleverly that she knew her mother’s name but she would not tell me that. I exclaimed with wonder that she was a very clever girl. With an air of confidence, she spoke that she didn’t tell her mother’s name to anybody whom she didn’t know.

65. “Did people use stamps in those days” asked Rafiq. “Yes, answered Mr Jamil, “The first stamps were used in 1840.” “Are they easy to get now?” asked Rafiq. “They are very difficult to get,” his uncle replied.

Answer: Rafiq asked Mr Jamil if people had used stamps in those days. Mr Jamil replied in the affirmative and said that the first stamp had been used in 1840.Rafiq asked if they were easy to get then. His uncle replied that they were very difficult to get.

66. “My sons, listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it” said the old man. 

Answer: The old man told his sons to listen to him that a great treasure lied hidden in the land. He added that he was going to leave that to them. The sons wanted to know how they would find it. The old man replied that they must dig the land for it.

67. “Have you killed the rates?” said the Mayor. “Yes, I have said the piper. “Give me the promised money.” “How funny!” said the Mayor, we cannot give you so much money. Take only fifty.

Answer: The Mayor asked the piper if he (p) had killed the rates. The Piper replied in the affirmative and said that he had. Then he (P) told the Mayor to give him (P) the promised money. The Mayor exclaimed in wonder that it was very funny. He added that they could not give him (P) so much money and told him to take only fifty.

68. Father said to his son, “Why are you making late? Go to school now.” “No, I am not going to school today. I feel dizzy, ” said his son.

Answer: Father asked his son why he (S) was making late. He told him to go to school then. His son replied in the negative and told that he was not going to school that day. He added that he (S) felt dizzy.

69. “Nasreen, have you done your English lesson today?” asked the teacher.” Yes” Sir, I have done it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Nasreen. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.”

Answer: The teacher asked Nasreen if she had done her English lesson that day. Replying respectfully in the positive Nasreen said that she had done it. But she added that she had not understood some grammatical points. The teacher asked her where the problem was. He proposed that they should try again.

70. “What is the time by your watch?” he said. “It is half past nine,” I said. He said, “I want to go to the college. Would you accompany me please?” “No, I am sorry,” replied I.

Answer: He asked me what the time was by my watch. I replied that it was half past nine. He said that he wanted to go to college and asked me politely if I would accompany him. I replied in the negative and said that I was sorry.

71. Can I have a look at your paper for a moment?, said the man next to me. “I just want to see the cricket results.” “I haven’t quite finished with it,” I said. “Could you wait a moment?”

Answer: The man next to me asked me if he could have a look at my paper for a moment and said that he just wanted to see the cricket result. I replied that I hadn’t quite finished with it and asked him if he could wait a moment. He replied that he couldn’t wait long since he was getting off at the next shop.

72. “Konica, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, sir,” she replied. “But I have not understood one grammatical point.” The teacher assured her saying, “Come to my room, I will help you understand the point.” “Thank you, sir,” she smilingly said.

Answer: The teacher asked Konica if she had done her English lesson that day. She replied in the affirmative respectfully / politely. She also told that she had not understood one grammatical point. The teacher assured her to come to his room and he added that he would help her to understand the point. Then she smilingly and respectfully thanked him.

73. “Good morning, students,” said the new English teacher. “How are you?” “We are fine, sir. What about you?” “I am fine too. Please sit down. Have you prepared your lesson?” asked the teacher. “Sorry, sir. We were a little bit busy with our practical class,” they said.

Answer: The new English teacher wished the students good morning and asked them how they were. They replied respectfully that they were fine and asked him the same. The teacher replied that he was fine too and requested them to sit down. Then he asked them if they had prepared their lesson. They (students) begged pardon and told him that they had been a little bit busy with their practical class.

74. “How shall I treat you?” Alexander asked Purus. “You must treat me in the same way as one king treat another,” replied Purus boldly.

Answer: Alexander asked Purus how he should treat him. Purus boldly replied that he (Alexander) had to treat him (Purus) in the same way as one king treated another.

75. “Have you said your prayer today?” I said to my brother. “No, I have forgotten, “he said. “ That’s bad.” I said, “We must pray to God every day.”

Answer: I asked my brother if he had said his prayer that day. He replied in the negative and said that he had forgotten. I told him that it was bad. I added that we must pray to God every day.

76. “Give me a grains of corn. I am dying of hunger, “said the Grasshopper. “What did you do in the summer? Didn’t you store up any corn?” asked the Ant. “No, I was too busy.”

Answer: The Grasshopper requested the Ant to give him a few grains of corn. He (G) also said that he was dying of hunger. Being shocked the Ant asked him what he (G) had done in the summer. He (A) asked him again if he (G) hadn’t stored up any corn. He (G) replied in the negative and said that he had been too busy.

77. “Porter, you may go,” said the mistress of the house laughing. “You have gained your freedom.” “By Allah,” he replied, I will not leave this house until I have heard the stories of my companions.”

Answer: The mistress of the house told the porter laughing that he might go and added that he had gained his freedom. Swearing by Allah, he replied that he would not leave that house until he had heard the stories of his companions.

78. “Why you are putting up the food in your pocket, Sir?” asked the noble man. “I am doing the right thing. My dress deserves the rich dishes,” replied Sheikh Saadi. “Please tell me clearly what you mean to say?” said the noble man

Answer: The noble man asked Sheikh saadi respectfully why he (S) was putting up the food in his (S) pocket. Sheikh saadi replied that he was doing the right thing and he added that his dressdeserved the rich dishes. The noble man requested Sheikh saadi to tell him clearly what he (S) meant to say.

79. “Have you ever been to Cox’s Bazar?”asked Shabab. “No, I have never gone there,” replied Labib. “But I desire for visiting the place.” “I had an opportunity to visit the sea beach last year,” said Shabab. “Let us go there this week.”

Answer: Shabab asked Labib if he ever been to Cox’s Bazer. Labib replied in the negative that he(L) had never gone there. But he added that he desired for visiting the place. Shabab said that he hadan opportunity to visit sea beach the previous year. He proposed that they should go there that week.

80. “I came to Bogra this afternoon. I sent you a massage before starting from home” Roka said” Did you receive it in time? she asked  “No, I did not receive” I replied

Answer: Roka told me that she had gone to Bogra that afternoon. She added that she had sent me a message before starting from home. She asked me if I had received it in time. I replied in the negative that I had not received it.

81. The man said to the manager “May I come in, Sir?” “Yes, come in. “What do you want?” said the manager. “I want to open a bank account in your bank,” said the man. “Can you tell me the process of opening a savings account?”

Answer: The man respectfully the manager if he might go in. The manager replied in the affirmative and told him to go in. He also asked him what he wanted. The man replied him (MR) that he wanted to open a bank account. At last he asked him (MR) if he could tell him the process of opening a saving account.

82. The traveller said, “Can you tell me the way to the nearest inn?” Yes “said the peasant.” Do you want one in which you can spend the night?” “No,” replied the traveller.” I only want a meal.”

Answer: The traveller asked the peasant if he (P) could tell him (T) the way to the nearest inn. The peasant replied in the affirmative and asked him if he (T) wanted one in which he (T) could spend the night. The traveller replied in the negative that he only wanted a meal.

83. I said the passer- by, “What are you seeing now?” “I am seeing the people running here and there” he said. “How happy they are! May God help them. Let me enjoy this.”I said

Answer: I asked the passer-by what he was seeing then. He said that he was seeing the people running here and there. I exclaimed with joy that they were very happy. Further I wished that God might help them. Then I told that I might be allowed to enjoy that.

84. The teacher said to the Student, “Have you prepared your lesson today?’’“No, Sir,’’ replied the student. The teacher said, “Why?’’ “I was suffering from headache. I shall do my work tomorrow,’’ replied the student.

Answer: The teacher asked the student if he had prepared his lesson that day. He (S) respectfully replied that he had not. The teacher again asked why he had not prepared his lesson. The student replied that he had been suffering from headache the previous day. He (S) added that he would do his work the next day.

85. I said to old man, “What are you doing?” “I am watching the boys swimming in the pond,” he said. “How happy they are! May Allah bless them.” “Let me sit by you and enjoy the scene.” I said.

Answer: I asked the old man what he was doing. He replied that he was watching the boys swimming in the pond. He also exclaimed that they were very happy. He again prayed that Allah might bless them. I requested the old man to let me sit by him and enjoy the scene.

86. “My sons listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it” said the old man

Answer: The old man told his sons to listen to him and added that a great treasure lay hidden in the land. He further added that he was going to leave it to them. The sons asked him how they wouldfind it. The old man replied that they had to dig the land for it.

87. “Have you completed your assignment?” said Rumana. “No, I haven’t completed yet,” replied Farah. “But you must submit it timely,” said Rumana. “I worked on it for several hours yesterday,” replied Farah.

Answer: Rumana asked Farah if she (F) had completed her (F) assignment. Farah replied in the negative and said that she had not completed yet. Being dissatisfaction, Rumana told her (F) that she (F) must submit it timely. Farah replied that she had worked on it several hours the previous day.

[ বি:দ্র:এই সাজেশন যে কোন সময় পরিবতনশীল ১০০% কমন পেতে পরিক্ষার আগের রাতে সাইডে চেক করুন এই লিংক সব সময় আপডেট করা হয় ]

1.     “What is the time by your watch?” he said. “It is half past nine,” I said. He said, “I want to go to the college. Would you accompany me please?” “No, I am sorry,” replied I.

Answer: He asked me what the time was by my watch. I replied that it was half past nine. He said that he wanted to go to college and asked me politely if I would accompany him. I replied in the negative and said that I was sorry.

2.     Can I have a look at your paper for a moment?, said the man next to me. “I just want to see the cricket results.” “I haven’t quite finished with it,” I said. “Could you wait a moment?”

Answer: The man next to me asked me if he could have a look at my paper for a moment and said that he just wanted to see the cricket result. I replied that I hadn’t quite finished with it and asked him if he could wait a moment. He replied that he couldn’t wait long since he was getting off at the next shop.

3.     “Konica, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, sir,” she replied. “But I have not understood one grammatical point.” The teacher assured her saying, “Come to my room, I will help you understand the point.” “Thank you, sir,” she smilingly said.

Answer: The teacher asked Konica if she had done her English lesson that day. She replied in the affirmative respectfully / politely. She also told that she had not understood one grammatical point. The teacher assured her to come to his room and he added that he would help her to understand the point. Then she smilingly and respectfully thanked him.

4.     “Good morning, students,” said the new English teacher. “How are you?” “We are fine, sir. What about you?” “I am fine too. Please sit down. Have you prepared your lesson?” asked the teacher. “Sorry, sir. We were a little bit busy with our practical class,” they said.

Answer: The new English teacher wished the students good morning and asked them how they were. They replied respectfully that they were fine and asked him the same. The teacher replied that he was fine too and requested them to sit down. Then he asked them if they had prepared their lesson. They (students) begged pardon and told him that they had been a little bit busy with their practical class.

5.     “How shall I treat you?” Alexander asked Purus. “You must treat me in the same way as one king treat another,” replied Purus boldly.

Answer: Alexander asked Purus how he should treat him. Purus boldly replied that he (Alexander) had to treat him (Purus) in the same way as one king treated another.

6.     “Have you said your prayer today?” I said to my brother. “No, I have forgotten, “he said. “ That’s bad.” I said, “We must pray to God every day.”

Answer: I asked my brother if he had said his prayer that day. He replied in the negative and said that he had forgotten. I told him that it was bad. I added that we must pray to God every day.

7.     “Give me a grains of corn. I am dying of hunger, “said the Grasshopper. “What did you do in the summer? Didn’t you store up any corn?” asked the Ant. “No, I was too busy.”

Answer: The Grasshopper requested the Ant to give him a few grains of corn. He (G) also said that he was dying of hunger. Being shocked the Ant asked him what he (G) had done in the summer. He (A) asked him again if he (G) hadn’t stored up any corn. He (G) replied in the negative and said that he had been too busy.

8.     “Porter, you may go,” said the mistress of the house laughing. “You have gained your freedom.” “By Allah,” he replied, I will not leave this house until I have heard the stories of my companions.”

Answer: The mistress of the house told the porter laughing that he might go and added that he had gained his freedom. Swearing by Allah, he replied that he would not leave that house until he had heard the stories of his companions.

সবার আগে সাজেশন আপডেট পেতে Follower ক্লিক করুন

সাজেশন সম্পর্কে প্রশ্ন ও মতামত জানাতে পারেন আমাদের কে Google News <>YouTube : Like Page ইমেল : assignment@banglanewsexpress.com

শেয়ার করুন:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *